Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 09:58:18

"Якщо самі не підемо в добровольці, то хто нас рятуватиме?", - представники ОТГ Чернігівщини

01.07.2019   12:29Агенцiя

У червні 30 добровольців-вогнеборців з п’яти громад Чернігівської області пройшли навчання в рамках проекту «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах України» Програми «U-LEAD з Європою».

Після чотирьох тижнів теоретичної та практичної підготовки бійці складали залік та продемонстрували свої навички в роботі із спецтехнікою.

Олександр Нагуло, заступник начальника УДСНС України в Чернігівській області, розповів: «За європейськими нормативами пожежна команда має прибувати на місце події за 20 хвилин. Це збереже життя людей та допомагає зберегти матеріальні цінності. Наші підрозділи розміщені, в основному, в райцентрах і відстані між населеними пунктами сягають більше 50 км. А це ніяк не 20 хвилин». За його словами «добровольці-вогнеборці» - це пілотний проект в Україні. Якщо будуть хороші результати, то цей досвід можна буде поширювати в усіх громадах країни.

Добровольці вчилися працювати з аварійним інструментом та спецтехнікою, користуватися захисним та спецодягом. Як розповів Євген Середа, інструктор, представники громад пройшли повний курс такого предмету як пожежна тактика, який регламентує дії рятувальника під час надзвичайної ситуації. «На заняттях з пожежної техніки та обладнання  вони вчилися користуватися пожежною технікою та обладнанням, вивчали характеристики цього обладнання. Ще вони пройшли курс газо-димо-захисної служби і розуміють, як працювати в загазованому або задимленому середовищі», - сказав він.

Добровільні пожежні команди створюються в громадах для того щоб підсилювати місцеві загони рятувальників та державної служби МНС. Як сказав в.о. старости Василь Дяченко із села Волинка Сосницької громади: «Якщо самі не підемо в добровольці, то хто нас рятуватиме?». Він розповів, що у їхньому селі залишилися пожежна машина від колгоспу і вдалося її зберегти, тепер головне навчитися самим і навчити односельців, пояснити їм принципи роботи добровільних пожежних команд і знайти правильну мотивацію.

«Головне, що нам куплять форму. Бо зараз немає нічого. Місяць навчалися. Отримали достатні знання. Нам показали і техніку і як з нею поводитися», - сказав Василь Дяченко.

Сергій Кравченко, заступник Плисківського сільського голови, розповів, що в його громаді вже сформували команду добровольців-вогнеборців з 12 бійців. Разом із ними він пройшов навчання і склав іспит. Всі вони тепер допомагатимуть гасити пожежі місцевій пожежній команді, яка є в Плисківській ОТГ. На його думку така практика є досить ефективною, тим більше що вона довела свою результативність в інших країнах.

«Як показує досвід європейських країн найбільш раціональним протипожежним засобом є об’єднання добровільних пожежних команд з державними командами рятівників. Цей процес створення добровільних команд в наших громадах тільки розпочинається. І проект Програми «U-LEAD з Європою» якраз найкращий інструмент для того, щоб розпочати цю роботу в Україні. В рамках проекту наші представники побували в Польщі та ознайомилися з кращими практиками, європейські тренери проводили для нас лекції та тренінги разом викладачами ДСНС в Чернігівській області», - розповів Сергій Кравченко.

Зазначимо, що 1 липня розпочалася друга черга навчань для ще 30 добровольців-вогнеборців з громад, учасниць проекту, інформує Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування.
 

Останні новини Чернігівщини

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини