Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:57:25

В Чернігові відбувся форум "Безпечна та мирна школа"

18.05.2019   09:00Агенцiя

В чернігівських школах будуть застосовувати відновні підходи в освітньо-виховному процесі задля формування безпечного освітнього середовища для учнів. Про це говорили під час форуму «Безпечна та мирна школа» в Чернігові.

Ініціював проведення заходу Чернігівський громадський комітет захисту прав людини.

Більше півсотні освітян, представників шкільного самоврядування, громадських активістів, поліцейських та представників місцевої влади зібралися, щоб познайомитися з концепцією відновного підходу до формування безпеки в школі, передовими практиками навчально-виховного процесу, які застосовуються у профілактиці підліткової агресії та асоціальної поведінки серед молоді, обговорили можливості і шляхи адаптації цього досвіду в Чернігові.

Про модель “Мирна школа”, яка буде впроваджуватись у відібраних школах 5 пілотних областей України, розповіла експертка Інституту миру та порозуміння Єлизавета Коваль.

Модель “Мирна школа” передбачає організацію освітнього процесу таким чином, щоб попереджувати негативні явища, пов’язані з конфліктністю, агресією, булінгом, насильницькою поведінкою дітей в шкільному середовищі.

«Найбільш важливим і помітним результатом запровадження нового підходу до виховання є зменшення кількості конфліктних ситуацій в школі через набуття усіма учасниками освітнього процесу навичок та вмінь безконфліктно висловлювати власну думку, конструктивно керувати емоціями, приймати спільні узгоджені рішення, розв’язувати проблеми та здатність співпрацювати з іншими людьми», - наголошує Єлизавета Коваль.

В свою чергу, представники патрульної та ювенальної поліції поділились досвідом роботи Шкільних офіцерів поліції в Чернігові.

За словами Аліни Палуб, інспектора зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області, до Шкільних офіцерів поліції кожного дня звертаються адміністрації навчалних закладів міста з проханням проведення превентивних та просвітницьких заходів для дітей в школах та садочках.

«Як Шкільні офіцери поліції, ми проводимо інтерактивні заходи з роз’яснення Правил дорожнього руху, надання до медичної допомоги, застосування основних елементів при самообороні», - розповіла Аліна Палуб.

На важливості превентивної роботи з підлітками також наголосила начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Чернігівській області Ольга Панкратова.

В проведенні просвітницько-профілактичної роботи серед дітей важливими є заходи попередження вживання алкоголю та наркотичних речовин. Так, запрошений експерт Валерій Рябуха, керівник громадської організації «Центр профілактики «Вибір» поділився досвідом профілактики ризикованої поведінки серед дітей в школах Чернігова та області.

Чернігів вже має позитивний досвід впровадження Шкільних служб порозуміння, як однієї з відновних практик задля вирішення конфліктів між учасниками освітнього процесу. Про це розповіла керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Катерина Данькова.

Учасники Форуму мали змогу переглянути короткометражний фільм щодо досвіду впровадження даного інституту у 3-х пілотних школах Чернігова, де учні-медіатори розповідають про свої успіхи та складнощі, які виникають у діяльності Шкільних служб порозуміння.

 «В цьому році плануємо розвивати цю програму й на базі інших навчальних закладів міста. Тому однією з цілей Форуму є мотивація освітян та учнів долучатися до такої ініціативи», - зазначила Катерина Данькова.

На завершення заходу, представники адміністрацій шкіл та шкільного самоврядування висловили свої пропозиції та потреби щодо реалізації спільних проектів або ініціатив, проведення превентивних та просвітницьких акцій.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини