Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 18:01:43

Що дізналися представники громад Чернігівщини про розвиток кооперативів у Черкаській області

19.03.2019   19:15Агенцiя

Представники громад Чернігівщини протягом трьох днів знайомилися з досвідом розвитку кооперативного руху в Черкаській області. Навчальний візит був організований Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Учасники дізналися, яку підтримку розвитку кооперації надає місцева влада, поспілкувалися із фермерами та кооператорами, познайомилися з кращими практиками.

Гості поспілкувалися з Ігорем Колодкою, начальником управління агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації, Любов’ю Ропало, директором Черкаської Агенції Регіонального Розвитку, представниками Карашинської, Білозірської та Іркліївської об’єднаних територіальних громад.

Голова кооперативу  “Заозерянський” Юрій Стоянов розповів про розвиток овочівництва, і як відбувається постачання продукції до комунальних підприємств громади. Андрій Провозюк, керівник кооперативу "Сокіл", не тільки надав детальну інформацію про роботу кооперативу з кролівництва, але й поділився планами по його розширенню, та запросив до співпраці представників громад з інших регіонів. Чи не найбільш сильне враження на учасників заходу справило відвідання козиної ферми "Кізонька", господар якої - Ігор Усик, за пять років "з нуля"(з однієї кози) розвинув ферму у своїй громаді. Сьогодні його продукція справедливо користується попитом і за межами району.

Підприємець Микола Івасенко із Сосницької громади розповів:

«Під час навчальної поїздки та зустрічей у громадах Черкаської області дізнався про можливість заснування неприбуткового кооперативу. Керівник такого сільськогосподарського кооперативу розповів, що трактор та іншу техніку, вони придбали завдяки грантовим грошам та співфінансуванню з місцевого бюджету. Частина послуг жителям громади надається безкоштовно, за деякі доводиться платити».

За словами учасника візиту залучення коштів на придбання техніки дає можливість зосередитися на подальшому розвитку кооперативного підприємства. Тож він сказав, що буде думати про використання отриманих знань у Сосницькій ОТГ.

«Запам'яталась сім'я, що займається розведенням кіз. В їхньому господарстві приблизно 50 голів худоби. Подружжя виготовляє сир твердий та сулугуні звичайний та копчений, масло, печуть хліб з сироватки. Виграли декілька грантів на придбання холодильників, доїльного апарату та сепаратору. А ще виготовляють пломбір з козячого молока. Одним словом молодці, трудяги», - поділилася враженнями Юлія Стельмах, представниця Любецької об’єднаної громади.

Під час навчального візиту учасники познайомились з людьми, які на практиці пояснили, що таке кооператив та які його можливості.

«В основному займаються неприбутковим видом кооперації. Колишній голова колгоспу очолює кооператив з наданню послуг сільськогосподарськими транспортними засобами (трактор, саджалка, копалка та інші), що були придбані за рахунок гранту. В кооперативі 300 осіб, яким і надається послуга. Цей підприємець поділився своїми секретами та лайфхаками налагодження кооперації», - розповіла Юлія Стельмах.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини