Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:53:31

У Куликівській громаді обговорили план розвитку освітньої мережі

29.12.2018   10:02

Експерти громадської організації «Центр Доброчин» провели обговорення Плану реформування освітньої мережі Куликівської ОТГ Чернігівської області на круглому столі 28 грудня.

Серед основних напрямків реформування було визначено наступні пріоритети:
•    Забезпечення рівноправного доступу дітей до якісної освіти,
•    Забезпечення рівних матеріально-технічних умов навчання учнів всіх населених пунктів,
•    Мінімізація неефективного використання коштів місцевого бюджету на освітню сферу,
•    Мінімізація неефективного утримання приміщень, в яких перебувають навчальні заклади,
•    Забезпечення рівних умови праці для педагогічного персоналу шкіл ОТГ, зокрема, в частині навантаження та матеріально-технічних умов роботи.

Тільки завдяки реформи освітньої мережі можна забезпечити однаковий доступ до якісної середньої освіти усім жителям громади. Тому важливо розробити стратегічний план розвитку освітньої мережі, із чітким прорахунком спроможності громади її утримувати у майбутньому.

Учасники також розглянули варіант, за яким система освіти в ОТГ залишається без змін. В такому разі можливо очікувати наступні наслідки:
•    По-перше, належна якість освіти буде забезпечуватись переважно в одному селищному закладі.
•    По-друге, продовжиться неефективне витрачання коштів місцевого бюджету.

Це може мати критичні наслідки, оскільки щороку зменшується державна допомога ОТГ, відповідно у найближчій перспективі громади мають розраховувати лише на власні ресурси. Бюджетом витрачаються значні кошти на утримання неефективної освітньої мережі, за якої на навчання дітей в напівпорожніх приміщеннях виділяється значний фінансовий ресурс. А це може підірвати стійкий розвиток та фінансову стабільність громади.

Учасники зустрічі погодилися, що потрібно робити спільні перші кроки для нарощування потенціалу освітнього простору всієї громади, брати спільну відповідальність та впроваджувати плани в життя.

Діяльність проходить в рамках проекту «Децентралізація: реформування освіти на місцевому рівні», який реалізує громадська організація Центр «Доброчин» у 5 пілотних областях – Чернігівській, Волинській, Херсонській, Одеській та Луганській завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини