Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:18:25

ЗНО – 2019: терміни та новації

09.11.2018   08:58Агенцiя

Підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання - 2019 підходить до завершення. Міністерство освіти та науки видало кілька наказів щодо проведення тестування, затвердило дати та внесені зміни. Про це під час чергового брифінгу повідомила директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Початок реєстрації на цьогорічне ЗНО — 5 лютого 2019 року, завершення — 25 березня. Світлана Сакаєва наголосила, що додаткового тижня для перереєстрації документів, як це було раніше, наступного року не буде, тож випускники мають вкластися у встановлені терміни.

Додаткова сесія передбачається з 26 червня до 12 липня.

Реєстрація на пробне ЗНО триватиме з 8 до 31 січня. А 16 та 23 березня відбудеться пробне тестування.

Предмети, винесені на тестування, проти минулого року не змінилися. Їх одинадцять: українська мова і література, історія України, математика, біологія, хімія, фізика, географія, англійська, німецька, французька, іспанська мови.

Кожен учасник матиме змогу скласти тест не більше як з чотирьох предметів. При цьому результати ЗНО з трьох предметів зараховуватимуть як результат державної підсумкової атестації для отримання шкільного атестату.

Випускник загальноосвітнього навчального закладу для отримання документа про середню освіту (атестата) повинен здати три обов’язкові предмети: українську мову і літературу – обов’язковий для всіх, другий на вибір учня – математику або історію України і третій – на вибір із тих 11, що залишилися. Може бути поєднання математики та історії України. Четвертим можна обрати предмет, потрібний для вступу до вищих навчальних закладів.

Зміни, впроваджувані наступного року, торкнуться переважно учнів, студентів та слухачів коледжів та технікумів. Так, для отримання атестату, а його переважно отримують на другому курсі, необхідно буде у форматі ЗНО складати українську мову і літературу та математику або історію України на вибір учня, студента чи слухача.

— Якщо минулого року в такому форматі вони здавали лише українську мову та літературу, то цьогоріч додалися ще два предмети, — підкреслила Світлана Сакаєва. — Крім того, учні та студенти закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації, які торік при складанні ЗНО з української мови отримали незадовільні оцінки – 1,2,3, матимуть можливість перездачі. Але вже якщо і цього року одержать низький бал ЗНО, диплом про спеціальну освіту не отримають.

Ще одна новація стосується упровадження мінімального рівня балів. Планку у 150 балів минулого року ввели медичні виші, цьогоріч її застосують і на інші спеціальності. Так, щоб навчатися на спеціальностях право, публічне управління та деяких інших, конкурсний бал не може бути нижчим за 130 балів з кожного предмету.

Крім того, щоб вступити до медичного університету, потрібно буде складати третій іспит з математики або фізики. Першим обов’язковим є українська мова, другим – біологія або хімія на вибір. Подібні зміни відбуваються й у деяких інших навчальних закладах.

Для вступу абітурієнти зможуть подавати свої сертифікати ЗНО за три роки (2017, 2018, 2019), окрім іноземної мови. У зв’язку із введенням у 2018 році аудіювання, дійсними будуть сертифікати 2018 та 2019 років.

Особи з порушеннями зору матимуть можливість пройти зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури, математики, історії України та біології: завдання будуть надруковані рельєфно-крапковим шрифтом Брайля.

У 2019 році пройде апробація технології проведення зовнішнього незалежного оцінювання для осіб із глибокими порушеннями зору, яка передбачає використання комп’ютерної техніки та спеціальних програмних засобів для сліпих і слабозорих людей. Апробація відбудеться під час додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, математики, історії України та біології.

У 2018 році у Чернігівській області для участі у ЗНО зареєструвалися 8533 особи: 5414 учнів закладів загальної середньої освіти, 984 — закладів професійної (професійно-технічної) освіти, 1462 — закладів вищої освіти. Участь взяли 97,8% від числа зареєстрованих.

Прогнозовані показники реєстрації на 2019 рік відповідно 5389, 895 та 1578 осіб.

Наприкінці брифінгу Світлана Сакаєва ознайомила присутніх з деякими статистичними даними ЗНО – 2018.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини