Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 18:10:01

"Історичні побрехеньки» у Ніжині

02.04.2018   15:28

31 березня в Ніжинському державному університеті імені Миколи Голя розпочалася дводенна Всеукраїнська наукова конференція «Історичні побрехеньки: цікаві історії в історії України».

Захід присвячений Дню народження Миколи Гоголя (1 квітня), який підніс українські народні «побрехеньки» до рівня світової класики. Почесним головою оргкомітету конференції став доктор історичних наук із «підходящим» прізвищем — професор Віктор Брехуненко.

У конференції беруть участь науковці з Києва, Дніпра, Львова, Запоріжжя, Бахмута, Умані, Чернігова, Ніжина. Серед учасників — ректор НДУ Олександр Самойленко, Олександр Бойко, Сергій Лепявко, Олександр Забарний, Ігор Кривошея, Євген Луняк, Сергій Павленко та інші науковці. Почесний гість заходу — професор Юрій Шаповал, який розпочав пленарні «посиденьки» з доповіді на тему «Загадкова наука історія».

Сьогодні, 31 березня, історики працюють на секціях-посиденьках: «Гоголь з нами»; «Усяка усячина», «Засвистали козаченьки», «Славного Ніжина побрехеньки». Назви представлених доповідей доволі красномовні: «Дуля від губернатора: з історії чернігівських чиновників», «Куди запхати бюлетень або вибори по-українськи», Кумедні випадки з життя студентів Лівобережної України у ХІХ ст.", «Як у Львові галоші роздавали», «Боротьба грецьких та єврейських самогонщиків у Ніжині» та інші.

1 квітня на істориків чекали відвідування приміщень, де найчастіше перебуває дух Гоголя, сніданок за оригінальним меню часів Гоголя, цікаві зустрічі з нащадками письменника та прототипами його персонажів.


Тетяна Марченко

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.