Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 12:36:37

Діємо разом на захист прав людини

29.11.2017   11:14Агенцiя

26 листопада в Освітньому домі прав людини в Чернігові завершилася перша сесія Міжнародного курсу з прав людини для молодих активістів із Білорусі, Грузії та України.

У навчанні взяли участь 22 особи – 9 з України, 9 з Білорусі та 4 з Грузії.

Впродовж тижневої зустрічі учасники мали змогу: поглибити знання у сфері прав людини, стандартів прав людини; оволодіти інструментами аналізу дотримання прав людини для організації і проведення спостереження в країнах - учасницях курсу; навчитися використовувати змонтоване власноруч відео для просування прав людини в соціальних мережах; взяти участь у неформальному спілкуванні, факультативах.

Під час Курсу учасники й учасниці здійснили ряд робочих зустрічей з представниками Реанімаційного пакету реформ, ініціативи «Восток SOS» (Олександрою Дворецькою), Уповневаженого Верховної Ради України з прав людини (Михайлом Чаплигою, Богданом Крикливенком), новообраними суддями Верховного Суду України (Аркадієм Бущенком, Дмитром Гудимою та Миколою Мазуром), Уповноваженим у справах Європейського суду у справах прав людини, заступником Міністра юстиції України (Іваном Ліщиною), під час яких обговорювалися найбільш актуальні питання та виклики їхньої діяльності.

Одна з учасниць від України Марія Цип’ящук згадує: «Другий день Курсу для мене особисто був дуже продуктивним. Насправді було цікаво слухати абсолютно кожного спікера, дізнатися про проблемні питання та стратегічні напрямки в роботі Омбудсмана, ключові питання, які зараз стоять перед новоствореним Верховним Судом України, перспективи та ризики його роботи, не менш цікаво було почути про реформаційні процеси в нашому суспільстві та державі. Однак, найбільше запам'яталася зустріч із Урядовим Уповноваженим у справах ЄСПЛ, - можливо через те, що питання, які там обговорювалися - досить тісно пов'язані з моєю діяльністю. А ще, я дуже давно хотіла почути експертну думку з приводу можливого впливу рішення Міжнародного Суду справедливості у справі України проти Росії стосовно фінансування тероризму та встановлення попередніх мір на прийняття рішення Європейським Судом з прав людини щодо юрисдикції у справах, пов'язаних із війною на Сході України. Обґрунтування Івана Ліщини були дійсно переконливими».

Одним із навчальних компонентів сесії була робота над створенням відео для просування прав людини в соціальних мережах, у результаті чого учасники створили більше 10-ти відео. Декілька з них вже опинилися в соцмережі Facebook та отримали підтримку глядачів “світової павутини”. Зокрема, мова йде про відео білоруських учасників, присвячене Міжнародному дню боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Ще одним відео поділилася представниця “Восток SOS”: мова у ньому йде про переселенців, позбавлених пенсій і соцвиплат. “Я навчився швидко і професійно створювати короткі відео. Упевнений що багато в чому мені знадобляться ці навички як по професії так і в університеті”, – наголосив один із учасників Фаіґ Мустафаєв.

«Загалом, ми задоволені результатами попередньо проведеного конкурсу, молодь яка потрапила на семінар виявилась самоорганізована і прикладом цьому є змога учасників самостійно організувати три вечірні факультативи. Теми були різні, – це і психологічні аспекти роботи правозахисників, і взаємозв'язок інтернету з правами людини. Серед вечірніх тем був навіть факультатив про практичні навички моніторингу в спеціалізованих психіатричних установах, місць несвободи», – наголосив Борис Кондартюк, координатор першої сесії Міжнародного курсу з прав людини для молодих активістів з Білорусі, Грузії та України.

Один із вечорів став для учасників тематичним, він дозволив краще познайомитися з українськими традиціями, історією. Ось думки, якими з нами поділилася одна з учасниць про Український вечір: “Спільний процес об’єднує, а спільне створення ляльки-мотанки робить зв’язок ще міцнішим. Так, підчас українського вечора, ми стали однією великою командою. Коли я розповідала про українську ляльку, всі дивились на мене з подивом, але коли ми почали її робити в учасників з’явився інтерес та натхнення. Вже через 30 хвилин в кожного з’явився маленький оберіг з рудим волоссям. Цікаво, що українська лялька вийшла однаково гарною і з під рук грузинського хлопця, так і в білоруської дівчини. Ремесло відкриває душу, будь то вона грузинська, українська чи білоруська. Ще один цікавий спільний досвід - ліплення вареників. Командна робота дала цікавий результат. Деякі вареники вийшли в формі грузинських хінкалей. Ми врахували потреби кожного і зробили вареники для веганів та вегетаріанців при всьому ще й зберегли традиції їх приготування. Виявилося, що в кожній країні є своя схожа страва з тіста. Тому спільне приготування вареників було легким. А спільне куштування страви стало веселим та смачним”, – розповіла нам, Юлія Кішенко.

Продовж сесії панувала дружня атмосфера. Міжнародний курс прав людини об'єднав навколо себе людей з різними поглядами, однак з єдиною цінністю - захист прав людини.
«Перша навчальна сесія була живою, динамічною, учасники були активними і толерантними. Освітній дім прав людини в Чернігові був гостинним і повним життя. Нам вдалось сформувати команди які напрацювали нові розробки для спільної діяльності та відкрили нові горизонти в захисті прав людини. Також в результаті даної сесії нам вдалось посилити співробітництво трьох Домів прав людини нашої Мережі, – висловила своє враження, Елена Філеєва, юристка громадської організації "Стаття 42-а Конституції", представниця Дому прав людини в Тбілісі, і додала: Після Тбіліської температури + 22 градусів, в порівняні з -1 в Україні, було зовсім не холодно, всіх нас зігрівали загальні інтереси, розуміння і спільна справа».

Учасники й учасниці впродовж тижня зуміли згенерувати свої ідеї, сформувати команду однодумців та підготуватися до виконання практичного завдання. Наступним кроком Міжнародного курсу прав людини буде надання експертного супроводу та підтримки від мережі Домів прав людини в здійсненні діяльності учасників, спрямованої на захист прав людини і громадських інтересів в їхніх країнах.

Міжнародний курс з прав людини для молодих активістів – це освітній продукт, який включає сучасні методи діяльності Мережі Домів прав людини, освітні практики, кращі методики та інструменти для захисту прав людини і громадських інтересів на національному та міжнародному рівнях.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини