Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:30:13

Мрії батьків дітей з інвалідністю здійснюються

25.10.2017   14:36Агенцiя

У жовтні виповнюється рік з початку реалізації проекту «Соціальна адаптація дітей з інвалідністю в Чернігівській області», який реалізовує громадська організація «Голос батьків». Саме в рамках цього проекту організація започаткувала надання соціальних послуг денного перебування для дітей з особливими потребами.

24 жовтня представники громадської організації зустрілися з журналістами та розказали про результати проекту, поділилися планами на майбутнє, а також познайомили з відвідувачами групи денного перебування для дітей з особливими потребами.

Олена Трубенок, виконавчий директор ГО «Голос батьків» розповіла: «Скоро буде рік, як ми переїхали в це приміщення. Воно нам надає великі перспективи. Вже рік ми надаємо регулярні послуги у форматі групи денного перебування, що є дуже важливим для дітей з важкими формами інвалідності, тому що у них немає можливості відвідувати навчальні заклади. І я хочу сказати, що це був рік великих досягнень».

Сьогодні «дитячий садочок» для особливих дітей відвідує за списком 40 дітей. Регулярно приходять на заняття 35 шкільного віку. «Звичайно, що наше приміщення радо прийме і більше маленьких відвідувачів, але поки що наші ресурси цього не дозволяють. Але в перспективі сподіваюся ми розширимося», - зазначила Олена Трубенок.
Громадська організація знаходиться у приміщенні колишнього ЖЕКу. Звичайно, щоб привести все до ладу доводиться і самим працювати, і допомогу меценатів та спонсорів залучати, і до міської влади звертатися. В результаті будівля ремонтується, вже перекритий дах, в приміщенні є власний теплопункт, тож діти взимку не замерзнуть.
Але найбільша радість останніх днів – це результати голосування за проекти Бюджету участі. Проект «Група денного перебування» зайняв друге місце серед великих проектів. А значить у 2018 році організація матиме фінансову підтримку.

Мами особливих дітей дуже щиро і відкрито спілкувалися з журналістами. За їх словами участь у діяльності громадської організації «Голос батьків» для них надзвичайно важлива. Батьки підтримують один одного, діляться досвідом, допомагають і найголовніше, разом стають більш впевненими.
За словами Ольги Дей, унікальність проекту «Соціальна адаптація для дітей з інвалідністю в Чернігівській області» є в тому, що спочатку визначається яка послуга є необхідною, а потім вже формується пропозиція. Тобто відповідно до потреб дітей формується графік, тривалість та вид послуги. Адже хто як не батьки краще знають що необхідно їх дітям. «Єдине, що нас постійно турбує – це проблема фінансування. Я вважаю, що такі групи денного перебування мають фінансуватися на постійній основі з державного бюджету», - переконана Ольга Дей.

Її думку підтримує інша мама Наталія Болтова. «Це не реабілітаційний центр, не лікарня, тут наші діти спілкуються, знаходять друзів, отримують корисні вміння та навички в міру своїх можливостей. Для них дуже важливо виходити за межі чотирьох домашніх стін і спілкуватися не лише із батьками. Вони тут розмовляти вчаться, бо їм потрібно якось спілкуватися один з одним, - розповіла жінка. І додала, - цього року ми організували літній відпочинок на Закарпатті. Це дуже великий прорив для наших мам, адже самостійно з такою дитиною дуже складно організувати поїздку».

Оксана Дорошенко розповіла, що її донька Уляна дуже любить відвідувати заняття в громадській організації «Голос батьків». Дівчинці дуже подобається бути серед однолітків, але через стан здоров’я вона вчиться за індивідуальним графіком, а тому група денного перебування - її улюблене місце. «Наші діти потребують спілкування та можливості дружити так само як і звичайні діти. Діти сюди (у групу денного перебування) летять. Вони не помічають всі ці зовнішні негаразди вони сюди приходять і хочуть приходити, бо відчувають тут себе потрібними, дорослими, захищеними», - сказала мати Улянки.  

Директор Навчально-реабілітаційного центру №2 Регіна Гусак зазначила: «Поки не будуть вирішені всі абсолютно проблеми, пов’язані з навчанням, соціалізацією, адаптацією та реабілітацією дітей з особливими потребами, до тих пір ми будемо вести активну боротьбу за їх реалізацію. Дуже добре, що з’являються такі люди, які допомагають реалізувати не тільки право на навчання та соціалізацію, а і найголовніше право кожної дитини бути щасливим в житті і суспільстві».

Завдяки підтримці громади Чернігова та активній позиції громадських організацій та активістів цього року проект групи денного перебування для дітей з особливими потребами отримав фінансування та продовжить свою діяльність. Хочеться вірити, що у майбутньому діти з особливими потребами будуть мати підтримку держави не лише у вигляді пенсій та пільг, а вони зможуть працевлаштовуватися, реалізовувати власні проекти та брати участь у житті громади, де вони проживають.

Прес-центр «Чернігівський вибір»

Проект «Соціальна адаптація дітей з інвалідністю в Чернігівській області», який реалізовує громадська організація «Голос батьків», здійснюється в рамках проекту «Соціальні послуги спільними зусиллями» за підтримки Європейського Союзу в партнерстві із Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Спілкою Робітничих Самаритян Грузія (ASB-Georgia).
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини