Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:12:22

Чи можливо виховати патріота без виховання свідомого ставлення до енергетичних ресурсів? ФОТО. ВІДЕО

21.02.2017   20:39Агенцiя

21 лютого у прес-центрі "Чернігівський вибір" відбувся круглий стіл "Енергоефективність як частина національно-патріотичного виховання, при формуванні свідомого ставлення до енергоресурсів". У заході взяли участь представники влади, громадських організацій, учні та вчителі.

Координатор житлово-комунальних програм та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області Наталія Висіканець розповіла: «Наша організація більше трьох років проводить роботу з популяризації ощадливого ставлення до енергоресурсів серед чернігівців. З власних спостережень я бачу, що розуміння досягти доволі складно. В основному люди хочуть, щоб хтось за них вирішував всі питання та приймав рішення». На її думку тема дискусії – виховання патріотів та енергоощадливе ставлення – актуальна. І ці два, на перший погляд несумісні поняття, є важливими складовими одного процесу – виховання свідомого покоління. «Патріотичне виховання не обмежується тільки українською мовою, тільки заходами до визначних дат і спортивним розвитком. Національно-патріотичне виховання - це більш складний процес», - переконана Наталія Висіканець.

 

За означенням «патріотичне виховання – це планомірна діяльність, спрямована на формування відчуття патріотизму». Це відчуття має формуватися у кожного із самого малечку. «Прості істини, ефективні рішення – завдяки цьому ми зможемо виховати покоління, яке буде вболівати за свою державу не просто на словах, а дійсно зможе досягти успіху. Головне планомірна діяльність – системність, план та послідовність», - наголосила координатор ОПОРИ. Також вона додала, що міської стратегії національно-патріотичного виховання у вільному доступі не знайшла, а у навчальних закладів існують плани заходів, спрямованих на національно-патріотичне виховання.

Її думку в ході дискусії підтримала керівник громадської організації «ММЦ «Жменя» Регіна Гусак: «Патріотизм - це поєднання відповідальності і дії. І не є відповідальністю просто вдягти вишиванку. Це гарно. Але більш відповідально було б посортувати сміття, підтримати екологічні акції, допомогти комусь або змінити звички».

За словами керівника ініціативи «Еко-місто» Сергія Безбородька, школярі та діти – аудиторія, яка дуже позитивно сприймає зміни. «Ми в цьому переконалися на власному досвіді, коли почали працювати із школярами в проекті по збиранню відпрацьованих батарейок. Потім зрозуміли, що через дітей можна впливати на їхніх батьків. Адже сьогодні до пунктів прийому батарейок приносять непрацюючі елементи живлення батьки, бабусі та дідусі. Тож можна сказати, що у чернігівських школах дійсно розгортається таємний фронт з енергозбереження, - зазначив активіст. І додав, – У Чернігові за статистикою біля 25 тисяч дітей. В середньому чернігівська родина складається з трьох осіб, тож під нашим впливом знаходиться 75 тисяч чернігівців. Тобто такими маленькими жартівливими акціями ми можемо сформувати корисні еко-звички та навички енергозбереження у майже третини міста».

На думку викладача Чернігівського обласного педагогічного ліцею Антоніни Федорченко, діти є розумнішими, ніж ми дорослі, бо вони беруть приклад з нас і вчаться на наших помилках.

«Випускник школи має бути патріотом, новатором і особистістю. Ці три компоненти як найкраще будуть характеризувати учня, який буде піклуватися за навколишнє середовище і про свій внутрішній світ», - зазначила Антоніна Федорченко. Вона переконана, що дорослі мають підтримувати бажання дітей постійно вчитися і дізнаватися нове, щоб ставати розумнішими і більш свідомими. «Патріотизм – це любов до свого рідного краю, до своїх батьків, до своєї країни і до всього світу. І тому зберігаючи ресурси, піклуючись про природу, ми стаємо кращими і робимо гарнішим світ навколо», - вважає педагог.

Обласний педагогічний ліцей позиціонує себе як еко-школа, де навчання та дозвілля утворюють трикутник: екологія свідомості, екологія середовища та екологія душі. А тому ліцеїсти приділяють багато уваги екології та енергозбереженню і влаштовують різноманітні заходи для популяризації. «У нашому ліцеї постійно проводяться різноманітні заходи, спрямовані на популяризацію ощадливого ставлення до природних ресурсів. Тому що ми беремо на себе відповідальність за майбутнє», - розповіла ліцеїстка ІІ курсу хіміко-біологічного факультету Тетяна Буряк. І нагадала присутнім девіз міжнародної екологічної організації «Грінпіс»: «Ми не отримали землю в спадок від батьків, ми взяли її в борг у своїх дітей».

Які ж акції та заходи популярні серед ліцеїстів, розповів ліцеїст Кресс Артем: «Збираємо пластикові кришечки, відпрацьовані батарейки, макулатуру, відпрацьований папір. Кожна група має свою цікаво оформлену коробку для відходів паперу, які потім здаємо на макулатуру або використовуємо для творчості. Наприклад, ми робили паперові екоручки та інші цікаві речі». Також юнак розповів, що другокурсники проводять виховну роботу з першокурсниками щодо використання енергоефективних приладів, ощадливого ставлення до води, тощо.

Керівник громадської організації «ММЦ «Жменя» Регіна Гусак сказала: «Діти більш відкриті до всього нового. Вони швидше змінюють свої звички. Діти швидше повірять, що своєю маленькою дією, вони зможуть змінити світ на краще. Дорослих економити воду, енергію та тепло змушують лише суми у квитанціях, які вони отримують щомісяця».

Регіна Гусак розповіла, що у Чернігівському навчально-реабілітаційного центру №2, який вона очолює, є такий предмет як соціально-побутове орієнтування. На її думку такий предмет (можливо у вигляді годин спілкування) має бути і у звичайних школах. «Ми на пальцях вчимо дітей чому треба вимикати світло, до чого це призведе, скільки буде економії, яким чином треба сортувати сміття», - сказала вона.

До речі, за словами Сергія Безбородька, після прибирання території Ялівщини на кошти, отримані за сортоване сміття (скло, пластик, макулатуру), громадська організація змогла придбати рукавички, пакети для сміття та інші корисні речі, необхідні для подальшої діяльності.

За словами Віктора Пінчука, координатора національно-патріотичного виховання управління освіти Чернігівської міської ради, діти до питань енергозбереження ставляться серйозно і відповідально.

В результаті дискусії учасники дійшли висновку, що необхідно обмінюватися досвідом та методиками виховання ощадливого та свідомого ставлення до енергоресурсів, а також створити комунікативний майданчик для обміну ідеями та пропозиціями. Крім того, активісти будуть ініціювати включення уроків з енергоефективності до навчальних планів освітніх закладів області. І пропонують почати з Чернігова.

Прес-центр «Чернігівський вибір»

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини