Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:38:17

Енергомодернізація освітніх закладів: нові скандали чи шанс стати економнішими?

30.06.2016   09:47Агенцiя

Питання підвищення енергоефективності та харчування в закладах освіти стали головними під час експертного обговорення на тему "Як відбувається підготовка до нового навчального року в Чернігові: проблеми і перспективи фінансування освітньої галузі", що відбувся 29 червня у громадському прес-центрі "Ініціатива".

Як відомо, на початку року були виділені значні кошти управлінню освіти на термомодернізацію та комп'ютеризацію.

"На сьогоднішній день, по програмі підвищення енергоефективності, по дошкільних закладах, планується виділити трохи більше 2 млн. гривень, по загальноосвітніх навчальних закладах - 4,9 млн. Окремим рядком іде термомдернізація школи №5 – 1,5 млн. гривень, і колегіуму № 11 – 1,424 млн." – розповів заступник начальника управління освіти Чернігівської міської ради Михайло Рубан.
 
На сьогоднішній день підписані контракти з трьома фірмами, що перемогли в системі Prozorro і вони готуються до виконання робіт.
Відносно скандалу, що стався довкола закупівель вікон для третьої школи(сертифікат виробника був прострочений), то Михайло Рубан повідомив, що наразі цим фактом займається поліція. Закупівлі не скасовано, про те він, як голова тендерного комітету, думає, як краще вийти з цієї ситуації.

Умову розміщення виробничих потужностей виробників вікон у Чернігові, яку система Prozorro назвала дискримінаційною по відношенню до більшості учасників торгів, Михайло Рубан назвав вимушеною, оскільки тільки так, на його думку можна проконтролювати якість виробництва. Всі договори, що містили цю вимогу вже підписані.

У той же час договір з КП "Шкільне", який антимонопольний комітет дав рекомендацію розірвати і яким також наразі займається поліція, буде розірвано.

"Прийдеться оголошувати нові торги, а це певний термін, як ви розумієте. Сподіваємось з першого вересня, як харчували дітей, так і будемо харчувати." – зазначив Михайло Рубан.

Питанням енергоефективності у бюджетних закладах опікуються у управлінні економічного розвитку. Там планують взяти участь у проекті "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України" шляхом залучення коштів позики від Європейського інвестиційного банку на умовах, визначених Фінансовою угодою, в обсязі до 7 млн. євро для фінансування субпроекту "Термомодернізація будівель бюджетних закладів міста Чернігова", який передбачає впровадження комплексу енергозберігаючих заходів в бюджетних закладах міста.

"Державою підписана угода, про кредитування уряду України на суму 400 млн. доларів на зазначений проект. Чернігів планує подати заявку на проведення енергоефективних заходів у 73 бюджетних установах.
 
Серед яких основна маса це заклади управління освіти." – говорить начальник управління економічного розвитку Чернігівської міської ради Людмила Максименко.

Чи буде місто включене до цієї програми, чи ні, наразі гарантії немає, але в управлінні стверджують, що роблять для цього все можливе.

"Ставка кредиту 1,8%, щось додасть мінфін по своїй гарантії. То ж десь очікується до 3%. Більш цікавих умов кредитування я не знаю." – відзначила Людмила Максименко.

За прогнозамитакий проект окупиться за 8,5 років. Контролювати виконання проекту будуть у тому числі і європейські кредитори.
Підсумовуючи, експерти відзначили, що наразі всі проекти виглядають привабливо, втім можливість росту курсу валют, а також корупційні ризики все ж залишають необхідність того, щоб громадськість більш уважно слідкувала за ходом їх реалізації.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини