Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:45:08

У Чернігові з’ясовували, як впливає відповідальність за житло на економію коштів

16.04.2016   11:38

15 квітня Громадянська мережа ОПОРА провела в Чернігівському міському центрі зайнятості захід «Як відповідальність за власне житло допоможе заощадженню коштів на комунальних платежах».

Клієнти центру зайнятості долучилися до відкритої дискусії та на реальних прикладах розбиралися, як економити в своїй оселі.

«Наявність байдужих сусідів, які не відкривають двері, завжди гальмує будь-які ініціативи, – коментує учасник дискусії. – необхідна неабияка наполегливість аби вирішити проблему, яка стосується кожного. Так, наприклад, несправний дах – найбільше впливає на вищі поверхи, але в результаті є проблемою кожного мешканця без винятку».

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець розповідала, які методи роботи можна використовувати з пасивними мешканцями. Адже спільними зусиллями мешканців багатоквартирного будинку можна вирішити будь-яку проблему. Відтак, замінені вікна не лише гарно виглядатимуть, а й дадуть змогу не втрачати тепло. А встановлений загальнобудинковий лічильник чи індивідуальний тепловий пункт дозволить суттєво зекономити.

«Наша робота з центром зайнятості є ефективною, і після підписання меморандуму ми вже маємо два ініціативні групи з числа учасників наших тренінгів, які активно працюють над створенням ОСББ у власних будинках. Коли люди в повній мірі володіють інформацією, вони починають бачити можливості для себе. Саме тому ці зустрічі є важливими, адже більшість містян від прийняття важливих рішень стримує нестача інформації», – стверджує Наталя Висіканець.

Байдужість мешканців призводить до того, що ми маємо брудні темні під’їзди з вибитими вікнами та зламаним домофоном. Представниця ОПОРИ наголосила, що власники квартир несуть відповідальність не лише за свої квадратні метри житла, а й за весь під’їзд.

Учасники заходу згадали і про зміни, які очікують на всі багатоповерхові будинки відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках» № 417-VIII. Реформа руйнує монополію ЖЕКів щодо утримання та управління будинком і перекладає відповідальність на жителів.

Відтак, мешканці багатоквартирників можуть самостійно управляти будинком і створити ОСББ або після першого липня органи місцевого самоврядування призначать їм керуючу кампанію.

Щоб краще розібратися у питаннях утримання будинку та можливостях енергозбереження учасники отримали інформаційні матеріали, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини