Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:27:18

Новий закон про державну службу передбачає розмежування політичних та адміністративних посад у державних відомствах

26.03.2016   08:08

Центр підвищення кваліфікації кадрів провів для державних службовців органів виконавчої влади та посадових осіб місцевого самоврядування Борзнянського району виїзний семінар-тренінг на тему: «Основні засади реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування».

Під час відкриття семінару-тренінгу Козішкурт Андрій Миколайович –  заступник голови Борзнянської районної ради, відзначив, що невід’ємною складовою стратегічних перетворень, започаткованих в Україні, є наближення державної служби та служби в органах місцевого самоврядування до європейських принципів, які висуваються до країн – кандидатів на вступ до ЄС, а також принципів «належного врядування», які закріплені рішеннями Ради Європи.

У ході семінару Підгайний Петро Михайлович – заступник директора  Центру, розповів учасникам семінару про основні новації Закону України «Про державну службу», який вступить в силу з 1 травня 2016 року. Це, зокрема те, що державні службовці будуть призначатися за конкурсом, залишиться лише три категорії державних службовців. Чиновники категорії «А» повинні бути безпартійними, а належні до категорій «Б» і «В» не мають права обіймати керівні посади у політичних партіях. Крім того, чиновників категорії «А» призначатимуть на 5 років. Перебування на посаді – не довше двох термінів тощо.

Окрім цього, Закон суттєво скоротить кількість державних службовців в Україні.  Це буде відбуватися через скорочення непотрібних функцій, усунення дублювання чи передачі частини повноважень в рамках децентралізації на місцях.

У Законі також передбачено, що мінімальна зарплата державного службовця становитиме не менше від двох мінімальних заробітних плат. Але це з 1 січня 2017 року. Надбавки можуть становити не більше ніж 30% від заробітної плати. 70% отримуваних грошей становитиме посадовий оклад. (На сьогодні все навпаки – чистий заробіток державного службовця складає близько 30% від того, що він отримує насправді. Решта – це премії та надбавки).

Перед учасниками семінару також виступив Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління, який акцентував увагу присутніх на тому, що мають також бути проведені системні зміни в підзаконних нормативно-правових актах Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження державної служби в органах виконавчої влади відповідно до вимог Закону України «Про державну службу».

Він, зокрема, розповів, що із 35 підзаконних актів треба розробити і затвердити 24 постанови Кабінету Міністрів України, 10 наказів Нацдержслужби та 1 наказ Мінсоцполітики. Присутніх цікавили питання стосовно порядку надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток; які посади працівників державних органів будуть віднесені до посад, які виконують функції з обслуговування; про створення служби управління персоналом державного органу, тощо, та відповів на численні запитання присутніх.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини