Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:58:26

Про дитячі садки, опорні школи, професійно-технічну освіту через призму реформ освітянської галузі. ВІДЕО

14.03.2016   17:03Агенцiя

Про те, як тривають реформи в галузі освіти області, про проблеми і досягнення говорив під час прес-брифінгу в облдержадміністрації начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Микола Конопацький.

Розпочав він з дошкільної освіти, озвучивши проблемне питання наповнюваності дитячих садків. Адже потреба у влаштуванні дітей до цих закладів значно перевищує їх реальну вмістимість. У містах у середньому на 100 місць претендують 124 дитини.

Як зауважив очільник профільного управління, певною мірою це питання в останні роки поступово вирішується завдяки відкриттю нових позашкільних навчальних закладів. Так, у минулому році розпочали роботу 9 нових дитсадків, а також 8 додаткових груп у раніше діючих закладах. У планах на 2016 рік відкриття ще 10 нових ДНЗ та 7 додаткових груп.

Перспективним, на думку Миколи Конопацього, є створення дошкільних приватних груп. В області у 2014-2015 роках отримали ліцензію на надання освітніх послуг у сфері дошкільної освіти 140 таких груп, вихованцями яких є 780 дітей. Начальник управління освіти вважає доречним перегляд і спрощення механізму відкриття таких приватних дитсадків.

Найголовнішою проблемою ланки загальної середньої освіти Микола Конопацький визначив великий показник в області малокомплектних шкіл – 55% від загальної кількості. Такий стан справ, перш за все, негативно впливає на якість освіти. У школах з дуже малою кількістю дітей, де один вчитель об’єктивно змушений викладати декілька різнопрофільних предметів, важко говорити про ґрунтовні знання учнів. До того ж, згідно з новим законодавством з 1 вересня 2016 року школи (крім закладів початкової освіти) із кількістю учнів менше 25 осіб не фінансуватимуться за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету. А в області шістдесят одна така школа.
Тож, на переконання Миколи Конопацького, закриття малокомплектних шкіл є об’єктивним процесом, продиктованим життям. При цьому кожен випадок закриття навчального закладу обов’язково погоджується з громадою.

Першочерговим завданням, стверджує очільник управління, є розвиток в сільській місцевості мережі опорних шкіл. Важливо забезпечити їх високопрофесійними учителями. Вимогою часу також є сучасне оснащення таких закладів. Для цього необхідно залучати кошти бюджетів різних рівнів, а також шукати інвесторів. В області вже діють 123 опорні школи. На їх технічне забезпечення у цьому році є 6,8 мільйона гривень субвенції з державного бюджету. Наразі триває конкурс на кращу опорну школу.

Також для успішного формування оптимальної мережі опорних шкіл необхідно на 37 одиниць поповнити парк шкільних автобусів. Чернігівська область однією з перших ще у 2001 році почала реалізовувати програму придбання шкільних автобусів. На сьогодні систематично і практично безперебійно підвозять до школи дітей із сільської місцевості 354 автобуси.

Говорили на брифінгу і щодо професійно-технічної освіти, необхідності її модернізації, законодавчих змін щодо моделі фінансування ПТНЗ. Микола Конопацький запевнив, що на сьогодні в області вирішено проблему щодо фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів. Фінансування 8-ми закладів, які географічно розташовані в районах області, повністю забезпечено до кінця року з обласного бюджету. Питання фінансування 10-ти ПТНЗ в Чернігові, Ніжині та Прилуках вирішуються за рахунок бюджетів відповідних міських рад.

Микола Конопацький висловив сподівання, що профільні законодавчі акти у галузі освіти, на які так очікує вся освітянська спільнота, буде прийнято найближчим часом. Це дасть можливість більш конструктивно і якісно впроваджувати реформи галузі, у тому числі пов’язані з процесами децентралізації в країні.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.