Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:46:22

Як перетворити районну комунальну газету на успішне медіа?

05.03.2016   07:58Агенцiя

Відповідь на це запитання має дати проект «Медіа-менеджмент: від комунальної газети до успішного медіа», що реалізуватиметься у найближчі півроку Асоціацією регіональних.

Загалом проект передбачає практичну допомогу колективам редакцій друкованих ЗМІ Чернігівської області в умовах процесу роздержавлення, що відбувається у відповідності до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Проект передбачає дослідницьку та аналітичну частину: збір, узагальнення та аналіз інформації щодо медіа-карти області, відомостей про ЗМІ, що підпадають під дію законодавства про роздержавлення, статистичних даних щодо інформаційного простору області, інформації про стан медіа-ринку Чернігівщини, контенту комунальних друкованих ЗМІ, розробку алгоритмів успіху для місцевих комунальних газет. І практичну – проведення комунікативних семінарів.

Зокрема, для редакторів районок та їх заступників планується провести тренінги надання практичних консультацій щодо особливостей процесу роздержавлення, оцінити загрози, вивчити мотивації колективів стосовно вибору способів роздержавлення.

– Особливо актуальним – і це вже відчувається після перших кроків по роздержавленню – є надання юридичної допомоги колективам районок.

Хоча закон про реформування передбачає чітку покрокову процедуру виходу місцевих державних адміністрацій та місцевих рад зі складу співзасновників, влада не поспішає приймати відповідні рішення. У багатьох випадках чиновники відмовляються готувати проекти рішень щодо виходу органів влади із співзасновників, вимагають додаткові документи з редакцій, що не передбачено законодавством. Відтак навіть ті газети, які планують реформуватися у 2016 році, вже зіштовхнулись з проблемами, – каже Олександр Назаренко,координатор проекту, голова Асоціації регіональних ЗМІ.

Окрім того, за словами Олександра Назаренка, який нещодавно обраний головою Асоціації місцевої преси, наразі потрібно готувати ЗМІ, що реформуються, до самостійного «плавання». Тому проект передбачає навчання редакторів та їх заступників основам маркетингу, функціонуванню нових медіа. А головне – розробці стратегій успішних медіа.

Для журналістів редакцій планується навчання з опанування нових навичок та вмінь щодо нових медіа, конвергенції та монетизації контенту.

У перспективі проект має сприяти покращенню якості медійного простору Чернігівщини, у тому числі друкованого, а також підвищити конкурентну спроможність реформованих комунальних друкованих ЗМІ області.

* * *
Довідково. На даний час в Чернігівській області нараховується 25 комунальних друкованих ЗМІ: 22 районних, 2 міських та 1 обласна. Абсолютна більшість газет в останні роки мають значні фінансові труднощі, наявне значне скорочення накладів, у більшості періодично виникають конфліктні ситуації з співзасновниками з приводу контенту. З іншого боку, кошти, що виділяються з місцевих бюджетів, використовуються більшістю таких ЗМІ включно на оплату друкарських послуг, що знижує мотивацію керівників ЗМІ працювати відповідно вимог сучасного медіа-маркетингу.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини