Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:05:45

Чому важливо бути обізнаним в питаннях збереження репродуктивного здоров’я? ВІДЕО

27.01.2016   12:08Агенцiя

26 січня відбулася прес-конференція, присвячена темі «Репродуктивне здоров`я в Чернігівській області – стан справ, та інформаційні заходи, спрямовані на покращення ситуації» в рамках проекту «Здорова родина – здорова країна», програма «Здоров’я жінок України».

Керівник ЧММГО «ЧМЦ «Жменя» Регіна Гусак розповіла, що було зроблено організацією за два роки реалізації проекту та які плани на 2016 рік: «Працюємо в напрямку збереження репродуктивного здоров’я та планування сім’ї вже третій рік. Маємо велику кількість інформаційних матеріалів, рекомендованих для різних вікових груп, в яких акцент робиться з на тому як зберегти своє репродуктивне здоров’я».

За її словами налагоджена активна співпраця з вищими навчальними закладами і професійно-технічними навчальними закладами, а тема «Збереження репродуктивного здоров’я і планування сім’ї» та проведення тематичного тижня є у навчальних планах цих закладів. Інформаційні матеріали програми можна знайти у читальних залах учбових закладів та у бібліотеках Чернігова.

«Думаю, чернігівцям відомі і наші вуличні акції: флеш-моби, інформаційні кампанії, «живі мікрофони». Останній флеш-моб ми проводили у Всесвітній день обіймів, коли разом із вільними обіймами активісти поширювали серед чернігівців інформацію про важливість відповідальних стосунків та збереження здоров’я», - сказала керівник «Жмені».

Також Регіна Гусак розповіла про заплановані заходи: «У лютому будуть проводитися інформаційні кампанії у вищих навчальних закладах, а до Дня презерватива (13 лютого) та Дня закоханих - вуличні акції. У квітні запланована школа лідерів молодіжних активістів «Здорове майбутнє», метою якої є підготовка тренерів з профілактики захворювань репродуктивної системи, які потім будуть проводити бесіди та акції серед студентів, а також залучати їх до наших акцій та заходів».

Гінеколог-мамолог, лікар з ультразвукового дослідження Центру планування сім'ї Чернігівського пологового будинку, а також тренер програми «Здорова родина - здорова країна» Ольга Єременко переконана, що збереження репродуктивного здоров’я – це основне завдання і населення, і медичних працівників. Вона наголосила на тому, що важливо аби в цьому напрямку працювали всі: «Один у полі не воїн. Якщо цю роботу буду виконувати я одна, то результати будуть непомітні, якщо згуртуватися, то звичайно результати будуть кращими. Чернігівська область за показниками смертності та народжуваності одна із депресивних. За статистикою на 19 тисяч померлих припадає 10 тисяч народжених. В області було зареєстровано 3 тисячі абортів, з них третина у місті Чернігів».

За словами фахівця, переривання вагітності шкодить репродуктивному здоров’ю жінки: причому одна дівчина може зробити кілька абортів і народити дитину, а інша може втратити можливість завагітніти взагалі. «Кожне переривання вагітності – це як стрибок з парашутом: комусь пощастило, комусь ні», - пояснила лікар. Слід відмітити, що аборт підвищує ризик захворювання на рак молочної залози.

Ольга Єременко зазначила: «Якщо жінка не планує вагітність, то вона має подбати про її попередження за допомогою засобів контрацепції та уникати переривання». Найчастіше аборти серед молоді трапляються через незнання, відсутність інформації, культури поведінки. Особливо у підлітків, коли фізична зрілість наступає раніше, ніж розумова.  У 2015 році за статистикою у Чернігові був один аборт до 14 років, 11 абортів у віці 15-17 років, 35 – у віці 18-19 років. І на жаль із загальної кількості переривань майже третина це перша вагітність, яка має закінчуватися пологами для збереження репродуктивного здоров’я жінки. «Про це ми наголошуємо під час лекцій у школах, які проводимо на запрошення педагогів. У школі говорити про методи контрацепції, як лікар, я не маю права. Я можу розповідати про здоров’я, про збереження репродуктивного здоров’я, про фізіологічні зміни в організмі дівчат, про профілактику інфекцій, які передаються статевим шляхом», - розповіла Ольга Іванівна. 

Світлана Бубенчикова, інформаційний менеджер ЧОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» поінформувала  про вплив ВІЛ-інфекції на репродуктивне здоров`я людини. «ВІЛ-інфекція – це результат минулого досвіду людини, її виховання, поведінки. Дослідження показують, що ВІЛ-позитивні люди – це люди, які отримали травму у минулому. І для них їх власне життя, безпека, здоров’я стали неважливими. Звідси і таке байдуже та халатне ставлення до себе, сексуальних партнерів, оточуючих», - зазначила вона.

Також Світлана Бубенчикова вважає, що у школах мають проводитися уроки сексуального виховання, розраховані на різні вікові групи. «Чим раніше діти будуть знати про репродуктивне здоров’я, тим менше матимуть помилок у майбутньому. Тим більше, що знання – не означає пропаганду», - наголосила представник ЧОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Нагадаємо, що інформаційна кампанія в рамках проекту «Здорова родина – здорова країна» розрахована на вікову категорію старшу 18 років.

Прес-служба ЧММГО «ЧМЦ «Жменя»

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини