Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:37:47

Політеху – 55! ВІДЕО

24.11.2015   09:00Агенцiя

Найбільший в області вищий навчальний заклад святкує ювілей. Починалося все в 1960-му році, коли в Чернігові був організований загально-технічний факультет, підпорядкований Київському політехнічному інституту.

Зараз Технологічний університет має статус національного, до його складу входять два коледжі, чотири навчально-наукові інститути, центр післядипломної освіти, діє аспірантура та докторантура.

Від загально-технічного факультету до багатопрофільного навчально-наукового центру – Чернігівському національному технологічному університету є чим пишатися. За 55 років роботи вишу в його структурі відбулося багато змін, і зараз велика й дружна студентсько-викладацька родина – це майже 15 тисяч людей. І всі єдині в головній меті, каже ректор Сергій Шкарлет, і мета ця – розвиток нашої держави. Основні успіхи університету, звичайно, навчальні й наукові, та не слід забувати й про людські. Сергій Шкарлет, ректор ЧНТУ: «Ми всі орієнтовані на забезпечення конкурентних переваг нашим випускникам, ми всі відповідальні перед батьками за дітей, яких беремо на навчання, самі перед собою за тих громадян, яких ми випускаємо: чи будуть вони свідомі, чи будуть вони патріотами своєї держави, мабуть, сьогодні це найважливіше».

Вищий навчальний заклад не може існувати без науки, студенти технологічного мають можливість займатися дослідженнями вже з перших курсів. Результатами пишаються, та не хизуються. Юрій Шоломій, наприклад, більш охоче розповідає про своє захоплення фотографією та гру в рок-гурті, а тим часом викладачі називають його одним з кращих студентів-науковців вишу. Юрій Шоломій, студент 6-го курсу ЧНТУ: «Є певна кількість наукових статей, участь в конференціях, проектах як наукового, так і практичного спрямування».

Усіх наукових здобутків університету не перелічити, та за цими численними успіхами стоять люди. Тут працює більше ста докторів і понад триста кандидатів наук. Цікаво, що значна частина викладачів вишу – його випускники, є й цілі викладацькі сім’ї. Ірина Прибитько розповідає, вступала тоді ще до філіалу КПІ свідомо, адже всі в родині мають технічну освіту. Тож вважає себе «технарем» за покликанням. На начебто непідходящій для дівчини кафедрі зварювання залишилася спочатку в аспірантурі, потім захистила кандидатську, а зараз вже сама завідувач. Ірина Прибитько, завідувач кафедри ЧНТУ: «Я люблю свій університет, і якби можна було вибрати інше життя, я б вибрала його, і це не банальність, я дійсно пишаюся. Моя дочка цього року також вступила до цього університету, і теж вона обрала його сама, дивлячись на мене, на те, як я працюю».

Олександр Велігорський – завідувач кафедри, також випускник чернігівського політеху. Працювати тут почав ще навчаючись на п’ятому курсі. Олександр Велігорський, завідувач кафедри ЧНТУ: «Працював спочатку інженером на кафедрі і займався ремонтом електрообладнання, потім вступив до аспірантури, захистив дисертацію, і таким чином залишився в університеті». Олександр розповідає, коли запрацювала програма стажування викладачів та студентів за кордоном, разом з колегами вирішили скористатися можливістю. З цього почалася співпраця з європейськими науковцями. Олександр Велігорський: «Після цього зв’язки по всій Європі – від Естонії і Швеції до Іспанії і Португалії».

Сьогодні університет має більше 50 зарубіжних організацій-партнерів з понад 30-ти країн світу, організовує міжнародні семінари та конференції. Започатковується у виші й англомовне навчання.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини