Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:16:15

Навчання новообраних голів територіальних громад

24.11.2015   08:14Агенцiя

Навчання новообраних голів територіальних громад розпочалося в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів (професійна програма підвищення кваліфікації за галуззю знань, напрямом підготовки 1501 «Державне управління», 1 сесія). У відкритті заходу взяв участь директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Впродовж тижня (з 23 по 27 листопада) очільники територіальних громад ознайомляться з правовими засадами діяльності органів місцевого самоврядування; змінами до Конституції України в частині децентралізації (нові переваги та виклики); положеннями сучасного антикорупційного законодавства (Закон України «Про запобігання корупції»); процедурою об’єднання територіальних громад; регламентом роботи органу місцевого самоврядування, організаційно-кадровим забезпеченням діяльності органів місцевого самоврядування; плануванням роботи органу місцевого самоврядування, підготовкою та проведенням сесій; правовими засадами та організаційні принципи реалізації положень законодавства України про декомунізацію.

Учасники навчання розглянуть систему місцевого самоврядування як фактор демократизації суспільства; дізнаються про підходи до розроблення програм економічного і соціального розвитку, цільових програм; повноваження органів місцевого самоврядування у сфері бюджету та фінансів; порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізуватися за рахунок Державного фонду регіонального розвитку; роль органів місцевого самоврядування в наданні безоплатної правової допомоги та механізм реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Сільські та селищні голови звернуть увагу на положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (сільськогосподарський аспект); повноваження органів місцевого самоврядування: володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності; основи земельного законодавства України; регулювання трудових відносин в межах КЗпП України, оплату праці в органах місцевого самоврядування. Також розглядатимуться новації та проблемні питання у сфері державних закупівель (електронні державні закупівлі: сутність та механізми проведення); практика застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг. Окрім цього, вони ознайомляться з досвідом роботи сільських голів в Україні та особливостями системи місцевого самоврядування в США.

Керівники територіальних громад візьмуть участь у зустрічі за «круглим столом», під час якої розглядатимуться повноваження органів місцевого самоврядування у забезпеченні громадського порядку, дотриманні правил пожежної, техногенної безпеки та дорожнього руху в територіальній громаді.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.