Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:47:56

Урядовий досвід для молодих лідерів Чернігівщини та Сумщини

28.07.2015   13:43Агенцiя

Молоді громадські лідери з Чернігівщини і Сумщини протягом двох днів 23-24 липня перебували у Києві, де ознайомилися з діяльністю Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) і Міжнародної фундації виборчих систем (IFS), а також відвідали Центр підтримки реформ при Кабінеті Міністрів України та Посольство Республіки Польщі.

Поїздка стала можливою завдяки Чернігівському Центру Прав Людини.

Першого дня молодь відвідала УНЦПД і Центр підтримки реформ при КМУ. 
На зустрічі із представниками УНЦПД громадські лідери з'ясували, що ця організація виникла на початку 1990-х років, коли студентська молодь відстоювала незалежність України під час «Революції на граніті».

Основні напрямки роботи УНЦПД  — розвиток громадянського суспільства, співпраця з різними громадськими організаціями, свобода мирних зібрань та аналітика і адвокація політичних процесів.

У ході жвавої дискусії молоді лідери цікавилися питанням децентралізації в Україні, а також обговорювали як децентралізація вплине на освіту у маленьких селищах та містах Чернігівської і Сумської області.

Крім того, активісти разом з керівником Програми розвитку громадянського суспільства Максимом Лацибою дійшли висновку, що потрібно залучати більше зацікавлених людей до місцевих громад та проводити для них освітні семінари з метою підвищення їх професійних здібностей.

Наступна зустріч молодіжних лідерів відбулася у Будинку Уряду із координатором Центру підтримки реформ при КМУ Оленою Герус. Під час ознайомчої екскурсії молодь відвідала велику та малу залу, де відбуваються засідання Уряду. На власні очі побачили прес-центр та місце, звідки журналісти ведуть свої прямі репортажі і трансляції. А щоб краще познайомитися з історією цієї установи, громадські активісти оглянули експозиції музею, який висвітлює діяльність Будинку Уряду у різні часи свого  існування.

Центр підтримки реформ при КМУ є спільною ініціативою громадськості і Секретаріату КМУ. Він був створений 1 квітня 2014 року з метою налагодження комунікації між громадськістю і Урядом.Його координатор Олена Герус наголосила, що будь-хто може запропонувати своє бачення тієї чи іншої реформи, адже саме з цією метою Центр і був створений. Громадським лідерам це сподобалося, бо саме молодь здатна вплинути на позитивні зміни в  Україні.
Не менш плідним був і другий день відвідання столиці. За цей день молодіжна делегація відвідала Міжнародну фундацію виборчих систем (IFS) та Посольство Республіки Польщі.

Міжнародна фундація виборчих систем працює вже більше 20 років в Україні. Вона сприяє громадянам у реалізації їх права на участь у вільних і справедливих виборах, а також надає технічну допомогу ЦВК і виборчим комісіям.

Представник IFS Рената Лапті, яка відповідає за тренінги і навчання членів ЦВК, зустрілася із молоддю та у форматі круглого столу провела пізнавальну бесіду щодо виборчого процесу в Україні.

Молоді лідери активно долучилися до обговорення. Зокрема, активісти цікавилися запитаннями про необхідність освітньої програми для членів ДВК, адже більшість — це не підготовлені фахівці, які вперше в житті приймають участь у виборах.

Крім того, усі погодилися, що студентській молоді потрібно долучатися до виборчого процесу і здобувати безцінний досвід у цій галузі, щоб в подальшому на виборах працювали незалежні і кваліфіковані фахівці.

На жаль, Рената Лапті зауважила, що роздача гречки у Чернігові та підкуп виборців віддаляє нас від Європи і порівняла Україну з Гондурасом, де відбуваються схожі дії. Але пані Рената висловила надію, що з такою молоддю, яка є зараз в Україні, нам вдасться подолати цей негативний імідж.

Найцікавішою для молодих лідерів стала зустріч у Посольстві Республіки Польщі з Анною Кузьмою — радником з питань науково-освітнього співробітництва. Зустріч пройшла у форматі — запитання-відповідь.

Громадських активістів цікавило які наслідки будуть після реалізації законопроекту про місцеве самоврядування, адже не секрет, що Україна взяла за основу саме польський варіант цього законопроекту.

Та найбільше уваги молодь приділила освітньому процесі у Польщі і розпитувала як покращити освіту в Україні. Анна Кузьма розповіла, щоб покращити стан освіти, потрібно ввести широку автономію у ВУЗах, як це зробили свого часу у Польщі.

Загалом зустріч пройшла у теплій і дружній атмосфері. Кожен учасник молодіжної делегації отримав  у подарунок чудові книги польських авторів, які допоможуть краще познайомитися із культурою нашого західного сусіда.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини