Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 05:48:33

Війна за право навчатися у школі. ВІДЕО

01.07.2015   10:24

Так званим «достойникам» Сосницького району війну оголосили жителі трьох сіл – Лави, Киріївка і Змітнів через те, що вже кілька сесій поспіль депутати райради хочуть закрити школи у цих селах.

Районний відділ освіти, який на стороні депутатів, озвучує свої аргументи на користь ліквідації навчальних закладів – для повноцінного існування освітньої галузі району не вистачає понад п’яти мільйонів гривень, крім того, не виплачено майже півтора мільйона зарплати за червень педагогам району. Вихід з цієї ситуації керівники Сосниччини вбачають у закритті малокомплектних шкіл. Тут знову була сесія і знову був конфлікт, а от на чию користь він закінчився – далі.

Освітня галузь Сосницького району нині переживає складі часи. На весь район залишилося десь півтори тисячі школярів і працює 20 навчальних закладів. І ось чергова сесія райради в рамках так званої «оптимізації мережі освітніх закладів» вже вдруге хоче закрити три школи–дев’ятирічки – Лавську, Киріївську і Змітнівську.

Селяни протестують. Натовпом вони йдуть до сесійної зали і обіцяють вийти звідти, лише якщо депутати не підтримають важливі питання порядку денного щодо закриття навчальних закладів. І тут знову виникає конфлікт, бо голова райради Геннадій Смаглюк ставить на голосування пропозицію провести сесію в закритому режимі. За присутніх змітнівчан, киріївчан і лавчан вступаються депутати райради.

Селяни таки залишилися в сесійні залі і стали слухати доповідь начальника районного відділу освіти Михайла Дуся. Він озвучує цифри, які тягнуть на дно освітню галузь району. Субвенція на рік складає трохи більше 18-ти мільйонів гривень, а вже понад 10-ть мільйонів навчальні заклади Сосниччини використали, не виплачено майже півтора мільйона зарплати за червень педагогам району, а ще близько 300 тисяч освіта заборгувала за комунальні послуги. Полатати всі фінансові дірки нема за що.

Але доповідь «начальника освіти» селяни не чують. У них своя позиція: хоч в цих сільських школах навчається не більше 20-ти дітей у кожній, це буде як страшний вирок для села.

Після годинної словесної суперечки голова райради нарешті ставить крапку у протистоянні селян і депутатів, поставивши питання на голосування.

Рішення не прийнято по жодній зі шкіл, які на цій сесії планували закрити. Оптимізація освітньої галузі у Сосницькому районі вже п’ятий рік поспіль проходить з великим боєм. Не уявляють, що буде далі, селяни. Їм хоч і вдалося відстояти три сільські школи, але питання по їх існуванню поки що у підвішеному стані.

 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.