Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 07:58:25

Можливості застосування нового антикорупційного законодавства обговорили в Чернігові

24.06.2015   11:29Агенцiя

Міжнародний центр перспективних досліджень розпочав проект «Місцевий громадський контроль за використанням бюджетних коштів».

В його рамках 23 червня у Чернігові відбувся семінар «Місцеві контролери за використанням бюджетних коштів», організаційне сприяння якого надав Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень.

Під час семінару експерти МЦПД Ярослав Ковальчук та Анатолій Октисюк презентували огляд антикорупційного законодавства та проаналізували прогрес у створенні нових органів з протидії корупції: Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Під час другої частини семінару учасники ознайомилися з прикладами антикорупційних розслідувань і ресурсами, які можуть бути корисними при їх проведенні. Після цього відбулося обговорення місцевої специфіки боротьби з корупцією.

Найбільш поширеною корупційною схемою в Чернігівській області є відчуження землі під забудову. Учасники скаржилися, що активісти, які публічно заявляють про факти корупції, неодноразово ставали об’єктом погроз з боку фігурантів цих справ. Не викликають довіри місцеві суди та правоохоронці, які діють в унісон з місцевою владою. Причиною недовіри також є відсутність хоча б кількох показових прикладів, коли корупціонери були притягнені до кримінальної відповідальності.

Як спосіб подолання корупції у виконавчій владі, активісти запропонували передати хоча б частину адміністративних послуг у приватні руки, щоб таким чином виникла конкуренція між державними та недержавними постачальниками. Також важливим елементом боротьби з корупцією було визнано проведення прозорого конкурсу на посади державних службовців і закріплення невідворотності покарання за невиконання законодавства.

Оскільки у рамках проекту пропагується проведення громадських розслідувань щодо зловживань при тендерних закупівлях, значну частину дискусії було присвячено саме цьому питанню. Зокрема, активісти зауважили, що раніше комунальні підприємства часто використовували практику поділу закупівлі на лоти менше 100 тисяч гривень, щоб таким чином уникнути проведення тендеру. Щодо проведення розслідувань у земельних питаннях, активісти зауважили складність отримання інформації та часті помилки при використанні електронної кадастрової карти.

Четверо найбільш активних учасників дискусії будуть запрошені на тренінг щодо проведення антикорупційних розслідувань, який відбудеться у Києві. Тренерами стануть відомі журналісти-розслідувачі, громадські активісти та представники нових антикорупційних органів.

За матеріалами
Міжнародного центру перспективних досліджень

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.