Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:24:57

"Розумка" Ганни Пушкар

02.10.2014   17:28Агенцiя

Ось уже чимало часу в Чернігові справжній «бум» «РозУмки» — студії дитячого розвитку та англійської мови. Тому багато батьків дітей до року й старших, і школярів теж, мріють водити своїх синів і доньок до «РозУмки». Враження про неї — найкращі.

«Чим раніше — тим краще» — ось девіз студії раннього розвитку дітвори. А маленький пухнастий Умка — справжній талісман «РозУмки».

До речі, вивчати тут англійську мову можуть і старшокласники, й дорослі люди.

Сьогодні — це повний, але не остаточний педагогічний успіх студії. Адже завжди потрібно йти далі і відкривати нові шляхи.

Розмова про це — з керівником «РозУмки», лауреатом конкурсу «Жінка року-2012» м. Чернігова, переможницею всеукраїнського конкурсу бізнес-леді «Підприємницький талант України 2012» Ганною Пушкар.

— Ганно, у вас, упевнена, ще багато педагогічних ідей та планів їх утілення. Але дуже цікаво — з чого ж усе починалося?


— У мене дві освіти — педагогічна й економічна. Й зі створенням нашої студії вони мені обидві дуже знадобилися. Але найголовніший поштовх відбувся з народженням мого сина Тараса, йому зараз 8 років. Я зрозуміла, що є необхідність у подібній послузі, бо мені самій хотілося, аби моя дитина відвідувала таку студію. Тому «РозУмку» я створювала ніби для свого хлопчика. Зрозуміло, накопичилися знання за різними методиками, я збирала все цікаве, що знаходила і в книгах, і в Інтернеті. Плюс моя класична педагогічна освіта. Ми обговорили ідею з Юлією Жданової моєю двоюрідною сестрою, вона філолог і викладач англійської мови. Подумали й вирішили створити ось таку студію. Почали з невеликої кількості діток. Це сталося майже 8 років тому.

Спочатку, щоправда, я думала: це буде таке собі хобі в декреті. «РозУмка» тоді не планувалася як бізнес або як засіб заробітку. А — як компанія моїй дитині з малюків такого ж самого віку.

— До садка віддати сина не планували?

— Чому ж? Я добре ставлюся до дитячого садка. Але Тарасику був рік і сім місяців, а я вважаю, що починати ходити в дитсадок краще років із трьох або чотирьох. Тарас, наприклад, пішов до садка майже в чотири роки. До речі, я ніколи не говорила, що «РозУмка» повністю може замінити дитсадок. Студія — просто гарне доповнення до дошкільного дитсадкового навчання. Це дві різні структури. Адже в «РозУмку» дитина приходить на годину два рази на тиждень і в невеликій групі з семи дітей під керівництвом педагога весь час чимось займається. Ми даємо дуже сильний поштовх у розвитку. А садок виховує ще й самостійність.

— І з невеликої групи «РозУмка» стала досить швидко розростатися...


— Так, ми зрозуміли, що послуга затребувана — нашим вихованцям та їхнім батькам усе подобалося, приходили нові діти. Грошей на особливу рекламу у нас не було. Тому ми з Юлією самі написали текст, роздрукували на принтері й розклеїли на дошках оголошень у районі Рокоссовського — саме там була перша наша «РозУмка». Спочатку прийшли сусіди, діти з ближніх будинків. І пішло-поїхало...

З часом ми стали вкладати зароблені гроші в інвентар, матеріали, ігри, посібники. Поступово почали відкривати інші офіси. На даний момент вони є у різних районах міста.

— Після «РозУмки» в Чернігові з’явилося ще кілька схожих шкіл та студій. Усі вони, по суті, ваші послідовники. Конкуренція не заважає?

— У кожної схожої студії — свій напрямок. А конкуренти? Вони, швидше, змушують не дрімати і шукати щось новеньке. З конкурентами, яких я поважаю і які знайшли свою стежку та живинку, ми спілкуємося. У кожного з нас — свій шлях. Та й дітей у Чернігові багато. У великих містах, де я бувала на різних педагогічних форумах, бачила, що там величезна кількість дитячих центрів, шкіл, студій. І всім знаходилася робота. Адже головне — намагатися бути кращим порівняно з собою вчорашнім.

— Ви справді допомогли своєму Тарасикові?

— Мені здається, він досить підготовленим пішов до школи. Й добре знає англійську мову. Але нам іще працювати й працювати, звичайно ж.

— Ви говорите, в кожній подібній студії своя знахідка. А у вас яка?


— Ми отримали державну ліцензію, першими в місті. Цьогоріч зареєстрували торгову марку, що навіть за всеукраїнськими мірками — досягнення. Чіткий підбір дітей за віком. Далі — обов’язкове дотримання правил: сім дітей у групі. До того ж — у нас працюють справжні професіонали, загалом, хороший педагогічний колектив. Ми написали свою авторську програму, яка базується на всеукраїнській програмі. І знаємо, як отримати хороший результат.

— Якщо говорити про те, які послуги надає «РозУмка», то це...

— Заняття з дітками від 11 місяців до півтора року; розвиваючі заняття для дітей від півтора року; спеціальна підготовка до школи від 4 до 6 років; індивідуальні заняття з дошкільнятами і молодшими школярами; логопед для дітей і дорослих; досвідчений психолог, пісочна терапія. Також — англійські ігри для малюків від року до 3 років; англійська мова для дітей від 3 років; англійська мова для дорослих; англійська мова для школярів; підготовка до ЗНО з англійської мови для учнів 10-11 класів; індивідуальні заняття з англійської мови.

— Напевно, є плани йти далі?

— Ми постійно додаємо якісь види послуг. Наприклад, шахи для дітей з 4 до 14 років. Відтак розробили короткий курс на 8 занять. Дитина, звичайно, після цього не стане гросмейстером. Але зрозуміє базові правила, навчиться грати. Якщо захоче продовжувати, то у нас дуже хороший педагог, і з ним можна йти далі.

Ще дуже яскраво спалахнуло і завоювало популярність наше проведення дитячих свят. Ми займаємося цим уже рік і дуже успішно. Організовуємо свята і в «РозУмці», і на виїзді. У нас дуже цікаві сценарії — їх більше 20-ти, і чудові костюми. Наприклад, програма «Азія». Педагоги в костюмах Ніндзя і принцеси Лотос, діти їдять паличками, екзотичний антураж. Уперше для Чернігова ми привезли таку мексиканську забаву, як Піньята. Це кольорова порожня всередині іграшка, яка набивається дрібними подарунками, цукерками, мішурою... І її потрібно розбивати палицею. Діти — в захваті.

— Мені завжди було дивно, як можна займатися з малюками, котрим тільки виповнився рік… Вони ж навіть не вміють розмовляти...


— Для таких малюків у нас головна мета — розвиток мови. До речі, а як мама вдома з дитиною займається? Це розмови, пісеньки, якісь дії. Плюс музичні хвилинки. Далі — перші творчі спроби. Наприклад, малюк вмочує пальчик у фарбу й малює... У нас є види творчості, котрі складнуваті для годовасиків. Тому ми й проводимо спільні заняття — батьки плюс дитина.

— У Чернігові стане ще більше «РозУмок?

— У нас цього року відбулася важлива подія — ми купили власне приміщення для офісу. Тепер там ремонт. А взагалі, я не женуся за кількістю. Головна наша мета — якісний рівень навчання. Нині дуже багато з’являється посібників, книг, матеріалів. Їх потрібно вивчати і коригувати наші програми. Є пропозиції з районів області — відкрити там «РозУмку». Я над цим міркую. Бо завжди розраховую на власні сили та все контролюю. Тільки в такому разі я спокійна.

— Займаєтеся благодійністю?

— Намагаємося в міру можливості брати участь у благодійних проектах, допомагати нашим захисникам на Сході країни, також ми влаштовували свято для дітей переселенців, малята «РозУмки» малювали малюнки, писали листи нашим бійцям...

— Ганно, діти — незвідана, цікава країна, де до кожного малюка потрібні свій підхід, щира любов?


— Звичайно, без щирої любові жодна суперпедагогіка не врятує. Дітей треба поважати, навіть найменших. І не спрощувати стосунки. Адже навіть найменше дитинча може чудово запам’ятати, що панда — це панда, а не просто ведмедик. А дельфін — ніяка не рибка. Батьки ж іноді не вірять, що діти зможуть це зрозуміти...

— Ви так любите свою «РозУмку». А як же відпочинок, подорожі, нові враження?


— Під час від’їзду покладаюся на Юлію Жданову. До того ж, є скайп, Інтернет. Та й більше, ніж на 2 тижні, «РозУмку» я не покидаю. Люблю три напрями відпустки: перший — там, де море і лагідне сонце; другий — архітектура Європи, з останнього мені дуже сподобалася Прага, а також невеликі містечка Пераст і Котор у Чорногорії. А третє — я катаюся на лижах, і ми родиною часто відпочиваємо в Буковелі. Ми з чоловіком навіть сина поставили на лижі. В Україні улюблені міста — Львів, Чернівці, звичайно, Чернігів.

— Не захоплюєтеся сімейним спортом?

— Останнім часом ми з чоловіком і сином їздимо на велопрогулянки. У Тараса свій велосипед. А два ми беремо напрокат, що дуже зручно. Прекрасна можливість прокататися з вітерцем, виїхати за Десну або на екскурсію по незнайомому Чернігову.

— Ганно, а ви відкрили для себе Чернігівщину?

— Ми дуже любимо відпочинок на Снові. А Чернігів я просто обожнюю. Це дуже гарне, комфортне для життя і роботи місто. Я народилася на Далекому Сході, але в Чернігів мене привезли зовсім маленькою. І я вважаю його своєю батьківщиною. Тут я не самотня. Бо відчуваю себе вдома, у великій родині. Тут багато друзів, знайомих. А ще приваблюють краса Чернігова, його архітектура, старовина, море квітів і зелені. У нас були варіанти переїзду в Київ чи Одесу. Але ми вирішили залишитися тут. До того ж мені дуже добре жити поруч з мамою...

— Вона у вас не педагог?

— Педагог. І завжди може порадити, допомогти. Моя мама, Світлана Леонідівна Шустова, ніколи на мене не тисне, завжди тільки підтримує і дуже нам допомагає у вихованні Тараса...

Знаєте, є класична англійська фраза: Keep Calm and Carry On — «Зберігай спокій і роби, що маєш робити». Особливо сьогодні це стосується всіх нас. Із другим у мене все гаразд. А от зберігати спокій складніше. Тут потрібно ще працювати над собою.

Розмовляла
Людмила ПАРХОМЕНКО

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини