Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:55:34

Про організацію харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів Чернігова

24.09.2014   14:51

Про організацію харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста інформував сьогодні на розширеній міській нараді заступник директора комунального підприємства "Шкільне" Чернігівської міськоїради Станіслав Смирнов.

Основною метою підприємства, за словами С. Смирнова, є організація якісного, безпечного і раціонального харчування школярів, наближеного до відповідних фізіологічних норм. Харчування дітей у школах має сприяти збереженню їх здоров'я та кращій організації навчально-виховного процесу, вважає доповідач.

У складі підприємства працюють 32 шкільних столові і один пункт роздачі у школі № 23. На 1 вересня у школі № 16 знову була відкрита шкільна столова замість пункту роздачі, укомплектована необхідним технологічним обладнанням. Значно збільшилась кількість її відвідувачів серед учнів і вчителів.

Загалом у шкільних столових організовано харчуються понад 15 тис. чоловік, з них: 91 % учнів початкової школи, або 9373 дитини. За бюджетні кошти харчуються також діти пільгових категорій, на 19 вересня їх кількість складає 1704 дитини.

Суттєво зросла кількість охоплених гарячим харчуванням за кошти батьків: з 3,3 тис. до 3997 школярів. Діти також мають можливість харчуватися у шкільних буфетах, які є у всіх школах з кількістю більше 700 учнів.

За І півріччя поточного року підприємство надало послуг на суму 9,7 млн. грн., у 2013 році – 8,1 млн. грн. З них гаряче харчування складає понад 7,4 млн. грн., у 2013 – 6,8 млн. грн. Решта – реалізація продукції у шкільних буфетах.

Бюджетних коштів, у тому числі і за харчування дітей-чорнобильців, отримано понад 4,4 млн. грн., або 46 % від загального товарообігу. На харчування дітей під час оздоровлення влітку витрачено 587 тис. грн. Цього року у пришкільних таборах за бюджетні кошти харчувались 1689 дітей пільгових категорій, за кошти батьків – 95 дітей.

Загалом у шкільних столових за кошти батьків надано харчування на суму понад 2,8 млн. грн., або 28,8%. Виторг від продажу у буфетах склав понад 2,2 млн. грн., або 23,5 %. Обслуговування олімпіад у школах становило 154 тис. грн., або 1,7 %.

Втім, суттєво зросли й витрати, зокрема: на податки, дезинфікуючі засоби, придбання обладнання для столових та ін.

Підприємство "Шкільне" для шкільних столових розробляє меню з використанням продуктів підвищеної харчової цінності та не вміщуючих синтетичних шкідливих добавок. Меню узгоджується із головним санітарним лікарем міста. Для дітей, які за визначеннями медичних працівників потребують дієтичного харчування, у меню передбачені дієтичні блюда.

Якість їжі, за словами С. Смирнова, суворо контролюється працівниками підприємства і санстанції. Також, без дозволу медичної сестри школи їжа на роздачу не подається.

На сьогоднішній день вартість денного раціону учнів 1-4 класів складає 6 грн. 25 коп. (з них 2 грн. 25 коп. оплачуються батьками, а 4 грн. – виділяються з міського бюджету). Вартість обіду складає 7 грн.

За інформацією С. Смирнова, вартість шкільних сніданків та обідів дозволяє дотримуватися фізіологічних норм на 71,9 %, а для дітей старше 10 років – на 58,9 %. Для задоволення необхідних фізіологічних потреб школярів вартість харчування для дітей початкової ланки має становити 10 грн. 28 коп., а для старшокласників – понад 12 грн., переконаний Станіслав Смирнов.

Доповідач запевнив, що комунальне підприємство "Шкільне" постійно працює у напрямку покращення якості харчування, різноманітності страв у меню та зростання культури обслуговування. Зокрема, підприємство бере участь у конкурсах кулінарного мистецтва, постійно організовує для школярів виставки –продажі кулінарних та кондитерських виробів.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини