Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:20:15

Микола Носко про особливості цьогорічної вступної кампанії до ВНЗ

02.07.2014   12:32Агенцiя

Вже скоро розпочнеться гаряча пора для абітурієнтів. Більшість із них вже отримали результати зовнішнього незалежного оцінювання і наразі визначаються з вибором вищого навчального закладу та майбутньої професії. Про особливості цьогорічної вступної кампанії, яка розпочнеться 11 липня, розповів ректор Чернігівського національного педагогічного університету, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України Микола Носко.

Цього року випускників загальноосвітніх навчальних закладів як і їх батьків хвилюють нововведення, пов’язані зі вступом до вищих навчальних закладів. Чи варто з цього приводу турбуватися?

- Вступ до вищого навчального закладу – це дуже важливий крок у житті кожної людини і без хвилювання тут дійсно не обійтися. Головне, щоб це хвилювання не завадило успішно скласти зовнішнє незалежне оцінювання. Що ж стосується нововведень, то вони не такі вже й значні, як здається на перший погляд. Я умовно розділив би їх на дві групи: зміни, пов’язані з термінами подачі документів та корективи, внесені в перелік сертифікатів ЗНО на окремі напрями.

На Вашу думку, чи виправдано скорочення термінів прийому документів?

- Цього року ми дійсно розпочинаємо прийом документів дещо пізніше – з 11 липня. Як показує практика минулих років – трьох тижнів цілком достатньо, щоб у спокійному режимі приділити увагу всім абітурієнтам. Тому я настійливо рекомендую і випускникам, і їх батькам підійти до цього процесу зважено і спокійно. Не варто намагатися подавати заяви у перший же день, вистоюючи годинами у чергах. Місце у рейтинговому списку аж ніяк не залежить від того, у який день – перший чи останній було подано документи. Крім того, хочу ще раз наголосити на тому, що в Україні вже третій рік діє система «Електронний вступ». Абітурієнти мають змогу подати документи до обраного вишу, не виходячи з дому. Головне, щоб під рукою був комп’ютер або ноутбук, підключений до мережі Інтернет.

Ви зазначали, що відбулися певні зміни в переліку сертифікатів, які абітурієнти мають подавати на окремі спеціальності. Які саме?

- У нашому університеті відбулися зміни при вступі на напрям «Технологічна освіта». Абітурієнти, які виявили можливість отримувати вищу освіту за цим напрямом повинні крім подання сертифікатів скласти творчий конкурс, який є профільним. Такий підхід дозволить відібрати абітурієнтів, які мають хист до технічної творчості, декоративно-вжиткового мистецтва, але не можуть похвалитися високими балами в сертифікатах.

Чи є ще в університеті спеціальності, для вступу на які потрібно складати творчі конкурси?

- Так, це фізичне виховання і музичне мистецтво. Протягом багатьох років у нашому університеті відпрацьована чітка система проведення творчих конкурсів, яка дозволяє відібрати дійсно талановиту і перспективну молодь. Загалом же ми здійснюємо прийом абітурієнтів на 35 спеціальностей і спеціалізацій. Більш детальну інформацію про особливості цьогорічної вступної кампанії можна знайти на сайті нашого університету або у приймальній комісії за тел. 3-70-09.

Внаслідок напруженої ситуації на Сході нашої країни у випускників Луганської та Донецької областей виникло чимало проблем із складанням ЗНО. Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т.Г.Шевченка готовий надати необхідну для вступу допомогу абітурієнтам цих регіонів?

- Безумовно. До мене особисто та до працівників приймальної комісії неодноразово зверталися і абітурієнти, і батьки з Донеччини та Луганщини. Найчастіше вони просили допомогти у реєстрації на додаткову сесію ЗНО. По кожному, без виключення, зверненню була надана необхідна допомога. Хочу відзначити, що в нашому університеті навчається чимало студентів не лише з районів і міст Чернігівщини, а й з інших областей України. Всі вони забезпечуються гуртожитком і мають можливість якісно навчатися та відпочивати.

Користуючись нагодою, бажаю всім випускникам успішного складання ЗНО і свідомого обрання майбутньої професії. Наш університет завжди відкритий для всіх, хто бажає отримувати нові знання, цікаво та змістовно проводити вільний час.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.