Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:07:41

Фізико-математичний факультет ЧНПУ: наука і кар’єра для студентів та планетарій — для усіх охочих

21.05.2014   10:09

Фізико-математичний факультет є єдиним факультетом Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, який не припиняв свою діяльність з часу свого заснування у 1916 році і до наших днів. Виняток становлять лише роки Великої Вітчизняної війни

Зараз п’ять кафедр факультету готують фахівців з фізики, математики та інформатики за найвищим ІV рівнем акредитації за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст», «магістр». Про це на черговому засіданні прес-клубу «Ділове слово» розповів декан факультету Анатолій Шморгун.

На факультеті працюють лабораторії з усіх розділів фізики: в тому числі й єдина на теренах СНД навчально-наукова лабораторія з фізики рідких кристалів, п’ять комп’ютерних класів та єдина в Чернігові обсерваторія.

Кращі випускники факультету продовжують навчання в аспірантурі інститутів математики, фізики, напівпровідників Національної академії наук України або аспірантурах інших київських вищих навчальних закладів. Вони успішно захищають кандидатські і докторські дисертації, викладають у чернігівських, київських та зарубіжних університетах, працюють науковими співробітниками інститутів Національної академії наук України.

Кілька випускників факультету, закінчивши навчання в аспірантурі, працюють в Інституті фізики НАН України. А в Інституті математики НАН України існує ціла плеяда фізматівців-чернігівців на чолі з доктором фізико-математичних наук О. О. Мурачем.

Випускники фізико-математичного факультету Чернігівського національного педагогічного університету працюють або працювали також і у європейських університетах: математик Леонід Долгов — в університеті м. Тарту (Естонія); фізик Дмитро Сухоруков — в університеті м. Росток (Німеччина); математик Олексій Коваль — в Утрехтському університеті в Голландії.

Детальніше про напрямки наукової роботи, що здійснюється на факультеті, перспективні дослідження та вагомість отриманих результатів розповів доцент кафедри фізики та астрономії Олег Кобзар.
Студенти фізмату — Руслан Старченко та Катерина Сукач — поділилися своїми враженнями про можливості для самореалізації, соціальні та спортивні заходи, які пропонує факультет. Зокрема, тут діє науково-дослідний астрономічний центр, працює власне радіо і навіть телебачення. Досі не відомим широкому загалу залишається і той факт, що на факультеті діє власний досить потужний планетарій. Подивитися на зоряне небо у ньому можуть не лише студенти, а й усі охочі чернігівці за символічну плату.
Фізмат також славиться своїми конкурсами, вечорами, екскурсіями, спортивними змаганнями, так само як і командою КВК.

Серед випускників фізико-математичного факультету — не лише відомі вчені, вчителі та викладачі, а і бізнесмени, державні службовці, громадські діячі та навіть артисти та спортсмени: кандидат фізико-математичних наук Андрій Склярець — голова правління ПАТ «Базис», Владислав Стамбурський — генеральний директор фірми «V&V», керівники Чернігівського міського та обласного управлінь освіти Володимир Купріяненко та Анатолій Заліський, народна артистка України Лариса Роговець, чемпіон Європи з пауерліфтингу Андрій Кисіль.

Словом, на фізико-математичному факультеті ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка створено всі умови для того, щоб молода людина не лише здобула якісну освіту, а й розкрила всі свої таланти, підкреслив Анатолій Шморгун. Ще одним бонусом для студентів на період навчання є стипендія, на 20% вища за звичайну.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.