Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:02:20

Нагороджено лауреатів та переможців конкурсу “Краща науково-технічна розробка регіону”

16.05.2014   13:23

16 травня, напередодні Дня науки в облдержадміністрації пройшла церемонія нагородження лауреатів та переможців конкурсу “Краща науково-технічна розробка регіону”.

На конкурс було подано 13 розробок від 9 підприємств, установ та організацій області. Учасниками представлено досить цікаві теми, пов’язані з розробкою технологій зварювання, протикорозійного захисту, інформаційно-вимірювальних та радіотелеметричних систем, контрольно-вимірювальної апаратури, геоінформаційних технологій та раціонального природокористування, тощо.

Вітаючи присутніх, голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко подякував всім за участь у конкурсі, висловив свою глибоку повагу до них – людей творчих, і безумовно, талановитих.

Сьогодні науково-технічною діяльністю в області займається 19 організацій різних галузей науки. Основні наукові роботи проводяться у сфері біологічних, геологічних, технічних, педагогічних, економічних, сільськогосподарських наук.

Саме використання новітніх результатів наукових досліджень і розробок є запорукою інтенсивного технічного та технологічного оновлення виробництва, а це, в свою чергу, сприяє підвищенню рівня конкурентоспроможності економіки регіону.

У 2013 році інноваційною діяльністю в промисловості займалось 45 підприємств, або 20,7% їх загальної кількості (проти 20,4% у 2012 році). За цим показником Чернігівська область на 3,9 процентні пункти перевищує загально-державний показник (16,8%) і посідає 7 місце.

Протягом року впроваджено 23 нових технологічних процеси, придбано 8 нових технологій, освоєно виробництво 77 інноваційних видів продукції, з яких 19 – нові види техніки.

В результаті впровадження інновацій промисловими підприємствами області реалізовано продукції на 119 млн гривень.

“Безперечно, ці досягнення не були б можливі без участі науковців, винахідників та раціоналізаторів, зусилля яких спрямовані на підвищення якості, конкурентоспроможності продукції, послуг, збереження енергоресурсів, а в кінцевому результаті – на покращення нашого з вами життя”, – наголосив Володимир Івашко.

Отже, дипломами конкурсу нагороджено Чернігівський національний технологічний університет за розробку “Спосіб прецизійного з’єднання алюмінію та його сплавів”; Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка за розробку “Зменшення негативного впливу пестицидного навантаження на гідробіонтів за допомогою мікробних препаратів – пробіотиків” та “Шляхи екологічної оптимізації озеленення міст Лівобережного Полісся (на прикладі м. Чернігова)”; Чернігівський державний інститут економіки і управління за розробку “Соціально-екологічний атлас Чернігівської області” та “Регулятор жорсткості гідростатичної опори”; ПрАТ “ТЕРА” за розробку “Вимірювач СО2 переносний ІТП-4-ЕМ-TFT1” та “Контролер для управління процесом вирощування грибів АКС”.

У номінації “Фундаментальні науково-технічні розробки” переможцями визначено:

• ІІІ місце – Чернігівський національний технологічний університет за розробку “Інформаційна система електронного голосування Mobile-RADA”;

• ІІ місце – Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України “Ніжинський агротехнічний інститут” за розробку “Електромагнітний стимулятор насіння сільськогосподарських культур”

•І місце – Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН за розробку “Ризогумін – комплексний біологічний препарат для сої”;

У номінації “Прикладні науково-технічні розробки” переможцями визначено:

• ІІІ місце – ТОВ “ДП “Завод РАПІД” за розробку “Датчики числа обертів типів ВТ-10 та ВТ-15 (ВТ-15М)”;

• ІІ місце – ТОВ “Полімаш” за розробку “Багатоканальний регулятор потужності”;

• І місце – ТОВ “АТІЛОС” за розробку “Вдосконалення конструкції та покращення світлотехнічних характеристик світлодіодних світильників”.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.