Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:58:00

Інтеграція вищої освіти до європейського освітнього простору

06.05.2014   10:25

5 травня у рамках робочої поїздки до області голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман та народний депутат України Валерій Дубіль відвідали Чернігівський національний технологічний університет, де ознайомились з матеріально-технічною базою закладу, поспілкувались з керівництвом та професорсько-викладацьким складом.

На зустрічі з керівництвом вищих навчальних закладів І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації області та студентством чернігівських вузів, яка відбулась у приміщенні університету, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти розповіла про схвалений Верховною Радою України у першому читанні проект Закону України «Про вищу освіту».

Зокрема, вона підкреслила, що головною ціллю прийняття нової редакції Закону є якість освіти відповідно до міжнародних стандартів. Цей законопроект передбачає децентралізацію управління вищою освітою, кадрову та академічну автономію вишів, підвищує якість освіти, що у свою чергу дозволить українським вузам бути конкурентоспроможними на міжнародному ринку праці.
Під час зустрічі в режимі діалогу освітяни та студенти мали змогу обговорити зміни, які чекають українську освіту після прийняття нового законопроекту, а також висловити свої думки та пропозиції. Доповнення і зміни, що озвучили присутні, стосувалися підвищення стипендій, зменшення загального навантаження на викладачів, фінансування студентських рад, стажування за різними програмами та створення баз для проходження практики студентів, навчання за подвійними спеціальностями, набору студентів у 2014 році тощо.

«Проект Закону України «Про вищу освіту» руйнує монополію впливу Міністерства освіти і науки України на вищі навчальні заклади, створює умови для незалежності університетів. Він є передумовою академічної свободи викладачів і студентів», — наголосила Лілія Гриневич, спілкуючись з представниками засобів масової інформації області.

Вона виразила сподівання, що проект буде прийнятий Верховною Радою України у другому читанні вже на початку літа. А до цього головним завданням Комітету є узгодження всіх пропозицій від освітян, студентства, роботодавців в інтересах підвищення якості вищої освіти, а значить конкурентоспроможності наших випускників.

«Законопроект має зняти будь-які бюрократичні бар’єри для інтеграції вищої освіти до європейського освітнього простору», —підкреслила голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич на завершення.
 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.