Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:57:40

Володимир Хоменко: “Отримання якісної дошкільної освіти – це один з ключових елементів всебічного розвитку дитини”

25.10.2013   10:14

На цьому голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації під час розгляду питання про виконання Закону України “Про дошкільну освіту” в частині забезпечення необхідних умов функціонування і розвитку системи дошкільної освіти в області.

Як зауважив керівник області, дошкілля є фундаментом сучасної безперервної освіти.

На забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти спрямовані і нові соціальні ініціативи Президента України „Діти – майбутнє України”.

Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський зазначив, що у контексті реалізації загальнодержавної освітньої політики відповідна робота проводиться і на місцевому рівні: затверджено обласну Програму розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки. Відповідні Програми прийняті районними та міськими радами.

Завдяки цілеспрямованим діям органів державної влади та місцевого самоврядування, управління освітою та педагогічних колективів за час дії Програми відкрили свої двері для малят області 54 заклади сільської місцевості.

Побудовано нові приміщення дошкільних навчальних закладів: 2011 рік – дитячий садок у селі Вихвостів Городнянського району на 40 місць, 2012 рік – Седнівський навчально-виховний комплекс з дошкільним закладом на 35 місць. Позитивним прикладом державно-приватного партнерства для інших районів області стало відкриття у червні 2012 року реконструйованого приміщення дитячого садка і додаткової групи в с. Яблунівка Прилуцького району.

На час прийняття Програми мережа дошкільних навчальних закладів області становила 361 заклад, станом на 15 жовтня поточного року – 414 (19 навчально-виховних комплексів “загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад” та 35 ДНЗ) в тому числі у сільській місцевості функціонувало 203, зараз – 256 ДНЗ.

Протягом 2011-2012 років в частині розширення мережі дошкільних закладів Програму виконано у 13 районах. У 5 районах відкрито заклади поза Програмою.

В цілому на виконання обласної Програми розвитку дошкільної освіти до 2017 року передбачається відкрити 90 дитячих садків та 55 додаткових груп.

За словами Анатолія Заліського, кількість місць у дошкільних навчальних закладах збільшується за рахунок відкриття додаткових груп на базі діючих дошкільних навчальних закладів, яких за час дії Програми відкрито 53.

Упродовж 2011-2013 років показники охоплення дітей віком від 3 до 6 років дошкільною освітою області збільшено з 77% до 88%, у тому числі в сільській місцевості з 52% до 61%.

Повільно розвивається мережа дитячих садків приватної форми власності. Їх в області лише 2. У Чернігові діє 20 приватних дошкільних груп підприємців, які отримали ліцензії на надання освітніх послуг у сфері дошкільної освіти.

Все ще існує розбіжність між наданням освітніх послуг для дітей міста і села. Якщо у міській місцевості дошкільні заклади відвідує 99,5% дітей від 3-х до 6-ти років, то у сільській – 61%.

На сьогодні в області тимчасово не функціонують 33 ДНЗ (з них 13 – непридатні для цільового використання), у тому числі 32 – у сільській місцевості.

Законом України “Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти” передбачено запровадження обов’язкової дошкільної освіти дітей 5-ти річного віку.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: щоб забезпечити кожній дитині, у тому числі і тій, яка проживає в сільській місцевості, право на дошкільну освіту, уникнути черг у дошкільні заклади, потрібно здійснити конкретні заходи на місцях.

Які саме – кожен керівник має вирішити самостійно: чи повернути в систему освіти раніше перепрофільований дошкільний заклад; чи створити навчально-виховний комплекс; можливо, відновити роботу закритого; а де і розглянути можливість відкриття приватного закладу чи додаткової групи. Додаткові місця в дитячих садках необхідно відкрити в кожному районі й місті, а черги – ліквідувати.

“Прошу керівників районів та міст взяти під особистий контроль вирішення цього питання. Адже отримання якісної дошкільної освіти – це один з ключових елементів всебічного розвитку дитини”, – наголосив Володимир Хоменко.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини