Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:45:33

Навчально-практичний курс “Моніторинг дотримання прав людини в місцях несвободи”

13.05.2013   08:09Агенцiя

Всеукраїнська освітня програма “Розуміємо права людини” оголошує конкурс на участь у навчальному курсі “Моніторинг дотримання прав людини у місцях несвободи”.

До участі у конкурсі запрошуються активісти, які
– вмотивовані активно діяти у сфері захисту та підтримки прав людини;
– співпрацюють або зацікавлені у співпраці з правозахисними громадськими організаціями;
– готові працювати у складі груп моніторингу дотримання прав людини в місцях несвободи та брати участь у плануванні цих моніторингів.

В останні роки місця несвободистали предметом особливої уваги з боку громадянського суспільства. Громадські діячі поступово добиваються доступу до закладів різного типу, які вважаються місцями несвободи. Починає працювати національний превентивний механізмз протидії жорстокому та принижуючому гідність поводження і покарання, що здійснюєтьсяУповноваженим Верховної ради з прав людини у партнерстві з громадськими організаціями. Проте для охоплення моніторингом великої кількості місць несвободи (в Україні їх налічується близько 5500[1]) окрім матеріальних ресурсів потрібні підготовлені до проведення моніторингу візитери, активісти які розуміються на стандартах прав людини в місцях несвободи і здатні планувати моніторинг в системі дій, спрямованих на покращення ситуації з правами людини.

Навчальний курс триватиме біля 4-х місяців та складатиметься із наступних етапів:

Перша сесія: дистанційна. Ця сесія буде поєднана з конкурсним відбором. За її результатами буде відібрано 17-20 учасників, які зможуть продовжити навчання в рамках навчального курсу.
Дати: з 3 по 15 червня 2013 р.
Передбачає самостійне ознайомлення з рекомендованою літературою та написання стислого огляду ситуації з дотриманням прав людини в одному із типів місць несвободи, користуючись відкритими джерелами інформації.

Друга сесія: 5-денний тренінг.
Дати: з 27 червня по 1 липня 2013 р. Місце проведення: м. Чернігів.
Тренінг охоплюватиме наступні теми:
– стандарти прав людини в місцях несвободи;
– моніторинг прав людини у системі дій на захист суспільних інтересів;
– планування моніторингу;
– участь у групі моніторингу в якості візитерів – спостерігачів;
– підготовка звітів та рекомендацій за результатами моніторингу;
– планування власних дій за результатами моніторингу;
– використання результатів моніторингу для покращення ситуації з дотриманням прав людини.

Третя сесія: дистанційна.
Дати: 2 липня – 2 вересня 2013 р.
Передбачає виконання теоретичних та практичних завдань. Зокрема під час цієї сесії учасники проведуть моніторингові візити до 4-5 закладів, які належать до місць несвободи і підготують звіти за результатами візитів.

Після проходження 3-ї сесії учасники, які успішно пройдуть навчання отримають сертифікат і будуть рекомендовані до участі у спеціалізованому тренінгу для візитерів в рамках Національного превентивного механізму з протидії жорстокому та принижуючому гідність поводження і покарання.

Претенденти на участь у Семінарі повинні бути готові:
· активно діяти у сфері підтримки та захисту прав людини;
· працювати в інтересах людей, які знаходяться в місцях несвободи;
· співпрацювати з недержавними організаціями;
· відвідувати усі заняття освітнього заходу;
· співпрацювати в команді з іншими учасниками Семінару;
· працювати у складі моніторингових груп, які здійснюватимуть контроль за дотриманням прав людини у місцях несвободи в Україні.

Організатори забезпечують проживання та харчування учасників Семінару, витрати на проїзд до місця проведення Семінару й у зворотному напрямку (за умови наявності проїзних документів й у межах вартості проїзду рейсовим автобусом або плацкартним вагоном поїзда).

Організатори забезпечують проживання та харчування учасників під час другої сесії (5-денний тренінг) курсу, витрати на проїзд до місця проведення сесії й у зворотному напрямку.

Формування групи учасників відбуватиметься за результатами конкурсного відбору.

Для участі у конкурсі необхідно зареєструвати свою кандидатуру, заповнивши реєстраційну анкету он-лайн за адресою: http://edu.helsinki.org.ua/zajavka (зверніть увагу: отримати доступ до форми заявки можуть лише зареєстровані користувачі сайту).

Просимо уважно поставитись до заповнення усіх пунктів анкети. Це впливатиме на результати конкурсного відбору. Зокрема, дуже важливим є опис мотивації.

Ваша кандидатура вважається зареєстрованою, якщо ви отримали про це повідомлення від організаторів.

 

Контакти організаторів для отримання додаткової інформації:

E-mail: rozumiemopravaludyny@gmail.com

Контактні особи:

Костянтин Рєуцький: +380952955440; Олена Трубенок: +380681203690; Сергій Буров: +380509219967

Просимо звернути увагу, що анкету для участі у конкурсі потрібно заповнити не пізніше 18.00, 31 травня 2013 року. Заявки, отримані пізніше зазначеного терміну розглянуті не будуть. Учасники конкурсу будуть повідомлені про його результати до 3 червня 2013 року.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.