Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 15:21:49

Міжрегіональний форум у Чернігові: як відновити економіку країни на деокупованих територіях?

26.01.2024   18:58Агенцiя

Вчора, 25 січня, в Чернігові відбувся міжрегіональний форум, який покликаний сприяти відновленню економіки країни на деокупованих територіях.

Його організували команда ГО «Розвиток бізнес сектору України», представники Чернігівської торгово-промислової палати та Чернігівської ОВА.

Наразі бізнес України працює в у мовах серйозних викликів, ризиків та випробувань. Багато малих та середніх підприємств мають проблеми в кадровій політиці,  логістиці, каналах збуту. Підприємці навчилися бути гнучкими та змінили чимало підходів в бізнесі, аби втриматись на плаву.

Саме на основі цієї проблематики в Україні реалізовують національний проєкт «Відновлення економіки країни». Ця ініціатива є частиною Проєкту "Зміцнення громадської довіри в Україні" - UCBI, який підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

    «Цей форум об’єднує спільноту людей, які палко віддані справі відновлення України. Це можливості не лише обговорити питання відновлення економіки України, а й прокласти дієвий шлях до сталого зростання України. Сьогодні ми маємо змогу не лише обмінятися досвідом, а й знайти нові можливості для співпраці. В результаті цієї ініціативи вже почалося обговорення на високому рівні, як краще забезпечити доступ до програми підтримки малих і середніх підприємств для північного та східного регіонів. Ми пишаємося, що стоїмо із вами пліч-о-пліч, коли ви даєте відсіч збройній агресії та починаєте свій шлях до історичних перетворень», - каже Теодора Делл, заступниця директора місії USAID-Україна.

Форум «Відновлення економіки на деокупованих територіях» - це останній та завершальний етап однойменного проєкту Ключові теми, які обговорили під час заходу: розробка державної та регіональних стратегій відновлення звільнених регіонів;  економічне відновлення: виклики та проблеми бізнесу; інструменти економічної підтримки МСБ, розвиток інфраструктури підтримки бізнесу.

    «Цей форум насправді дуже важлива подія для Чернігівщини. Адже наш регіон дуже постраждав, зокрема бізнес. І зараз ми активно відновлюємося, як інфраструктура, так і бізнес. І сьогодні дуже важливо, щоб дії влади та бізнесу були в унісон. Тому такі зустрічі важливі, і я сьогодні дякую, що міжрегіональний форум проводиться тут, на Чернігівщині», – зауважив голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

    «Є війни швидкі, а є війни довгі. І от з досвіду попередніх воєн, довга війна – це війна економіки. Сьогодні ми маємо це зрозуміти, і виходити з того, що не буде нашої перемоги, якщо наша економіка не буде знаходитися в робочому стані, в гарних кондиціях і не буде боротися за нашу спільну перемогу. Ми, все суспільство, кожен на робочому місці – ми переможемо. І одна з цілей таких зустрічей – це чути один одного, шукати рішення, засоби та інструменти», - наголосив Костянтин Іванов, президент Чернігівської ТПП.

До заходу долучилися  учасники з дванадцяти прифронтових регіонів країни. Також у Форумі взяли представники Міністерства економіки, Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Заступник міністра економіки Тарас Качка, Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

     «Для нас важливо, щоб вся економіка працювала таким чином, щоб і Закарпаття і Чернігівщина сприймалися з точки зору підтримки з боку держави, з точки зору розвитку економіки з однаковими режимами. Щоб не було такого, що ми не беремо до уваги регіони, які прикордонні, деокуповані чи знаходять під обстрілами, через ризик. Тому останнім часом ми намагаємося регіони, які деокуповані не вносити до тих, що з «більшими ризиками». Тобто намагаємося всім регіонам приділяти однакову увагу, - ділиться Тарас Качка, заступник міністра економіки.

 Також учасники заходу поділилися своїми враженнями від проєкту “Відновлення економіки країни” та оцінили його користь.

Нагадаємо, що проєкт тривав п’ять місяців. За цей час відбулося три стаді-тури у Дніпрі, Чернігові та Сумах, де підприємці змогли наживо побачити приклади успішних підприємств у прифронтових регіонах та відвідати три галузеві конференції у сфері агрофуд, деревообробної галузі та крафтового виробництва, де було представлено учасникам можливості розвитку бізнесу в час війни.

    «За пів року роботи з малим та середнім бізнесом ми відчули наскільки корисну та потрібно роботу робимо. В час війни всі опинилися, наче в своїй «бульбашці», зі своїми проблемами. Але приблизно у всіх ці проблеми ті ж самі. Саме тому ми знайомили підприємців між собою, шукали експертів, залучали представників регіональної та центральної влади, аби знайти способи відновлювати економіку країни та сприяти розвитку бізнесу, навіть в такий складний час», -  прокоментувала керівниця проєкту Леся Крупяк.
 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.