Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 20:55:10

Рік програми є-відновлення на Чернігівщині: виклики і перспективи

12.12.2023   15:19Агенцiя

У п’ятницю, 8 грудня у у регіональному хабі ІМІ «Медіабаза. Чернігів» відбулося обговорення на тему «Рік програми є-відновлення на Чернігівщині».

У заході взяли участь представники Іванівської, Киїнської та Киселівської громад, профільних управлінь обласної та районної адміністрацій, а також громадських організацій, які опікуються питаннями відбудови та допомоги постраждалим від бойових дій.
З серпня 2023 року ГО «Жіночий формат» реалізовує проєкт «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)». Про завдання та охоплення проєкту розповіла Тетяна Бойко, керівниця проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)».
- Ця ініціатива має кілька компонентів і завдань: щоб українці поверталися в свої громади; щоб переселенці і люди, які втратили чи у яких зруйноване житло, мали можливість придбати/відновити свої оселі; щоб українці були більш поінформовані та обізнані щодо програми є-Відновлення та інших схожих програм. Проєкт реалізується у 9 областях, серед яких і Чернігівська, — сказала Бойко.
У Чернігівській області проєкт охоплює населення Іванівської, Киїінської та Киселівської громад, з якими було укладено меморандуми про співпрацю. Впродовж чотирьох місяців координатори проєкту провели 119 консультацій для постраждалих з цих громад.
- Десять учасників дізнались від координаторів проєкту, як взагалі працює застосунок  «Дія», після наданих консультацій 60 бенефіціарів звернулись за безкоштовними юридичними послугами  щодо реалізації майнових прав, відновлення документів, отримання допомоги в оформленні позовних заяв.  Серед дзвінків на гарячу лінію надходить чимало звернень психологічного характеру. Людям важливо, щоб їх вислухали. Тож часто наші координатори працюють як психологічна підтримка, — повідомила Антоніна Федорченко, керівниця ГО «Жіночий формат».
Учасники заходу, говорячи про статистику руйнувань та звернень, зазначали, що серед постраждалих обізнаність щодо можливостей отримати компенсацію за зруйноване майно значно збільшилася. Проблемою залишається питання відсутності смартфонів у людей, у декого відсутність через переконання ІПН, багато проблем технічного характеру, пов’язаних із функціоналом додатку ДІЯ, відновленням втрачених документів, встановлення права власності, якою буде процедура верифікації результатів тощо.
При цьому слід відмітити, що є і певні зрушення. За словами Сергія Курені, в.о. начальника управління архітектури і містобудування Чернігівської ОВА, на отримання компенсації за пошкоджене майно в області подали заяви 3200 постраждалих. З них 1307 заяв опрацьовано, люди отримали понад 130 млн гривень компенсації. Щодо знищеного майна, то отримано 440 звернень, видано 71 житловий сертифікат на суму 102 млн гривень.
Серед 38 громад Чернігівської області найбільше постраждали населені пункти біля обласного центру.
За словами заступника Киїнського сільського голови Віктора Нікітенка, в громаді було пошкоджено1123 будівлі, з них 90% - це житло. Від людей вже отримали 1429 заяв на реєстрацію руйнувань.
- Громадяни подали 293 заявки на відбудову, в тому числі 19 заявок на отримання сертифікатів на повністю знищене майно. Комісія опрацювала 182 рішення на суму понад 44 млн. гривень, з них 7 рішень по знищеному майну, на отримання сертифікату понад 13 млн, - розповів він.
У Іванівській громаді подано на є-Відновлення 119 заяв на пошкоджене майно і 60 заяв на отримання сертифікатів на знищене майно. 508 власників пошкодженого майна вже отримали компенсацію на загальну суму 62,6 млн грн. Також 36 власникам знищених житлових будинків нараховано компенсації на загальну суму 47,6 млн грн.
За словами Світлани Струк, заступниці Іванівського голови, багато питань виникає в процесі роботи комісії, пов’язаних з прийняттям рішень щодо тих або інших особливостей руйнувань або пошкоджень. Також непростим завданням є забезпечити роботу комісії.
- У нас в комісії 22 особи. Реально працюють 16. Представники громадськості ходять в залежності від бажання. І фактично вся відповідальність і навантаження лягає на працівників сільської ради. Пошкодженого і знищеного майна дуже багато, тому складно працювати, - зазначила вона.
Киселівська сільська рада отримала 116 заяв по пошкодженому майну і 33 заяви по зруйнованому майну. Наразі проведено біля 90 обстежень, прийнято 53 рішення щодо компенсації і люди отримали гроші.
- По знищеному майну було прийнято 9 рішень на сертифікати, але внесено в реєстр на отримання сертифікату тільки 8. Бо одного із заявників не можемо внести в реєстру. Вже зверталися до служби підтримки, до реєстратора, були телефонні розмови, але проблему вирішити не можемо, - розповіла Ольга Пирогоїд, представниця Киселівської громади. За її словами серед проблем можна виділити нерозуміння людьми процедури отримання компенсації: багато хто думає, що якщо подали повідомлення про руйнування, то більше нічого робити не треба.
 - Обговорення проблемних питань в колі людей, які безпосередньо беруть участь у реалізації програми дає змогу шукати рішення, тож така спільна робота передбачає подальший обмін інформацією, долучення до діяльності комісій та всебічну підтримку, яку може надати громадський сектор для реалізації програми, - підсумувала захід Наталія Висіканець координаторка проекту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)» в Чернігівській області.
Учасники домовилися про узагальнення найбільш актуальних питань від представників комісій, що проводять обстеження зруйнованого/пошкодженого майна, а також від мешканців, та передачу їх на загальноукраїнський рівень. Крім того, було запропоновано обмінюватися інформацією щодо роз’яснень та змін, які відбуваються в даній сфері.
ГО "Жіночий формат" є регіональним координатором проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб», створеного КМО ВГО «Громадська мережа ОПОРА» @ОПОРА Київ @ЖИТЛО завдяки отриманому гранту від @Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні у межах  фінансової підтримки @British Embassy Kyiv. Програма реалізується @Crown Agents у партнерстві з @InternationalAlert і у співпраці з @Crown Agents in Ukraine.
Детальна інформація про проєкт — https://tinyurl.com/ycyv6mm6 

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.