Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:59:56

Місцева економіка в умовах війни та повоєнного відновлення: 60 громад пройшли навчання від U-LEAD

04.01.2023   13:21Агенцiя

В той час як «тилові» громади потребують рішень щодо налагодження співпраці з релокованим бізнесом, створення робочих місць для внутрішньо переміщених осіб їх навчання та перекваліфікації, то у східних або північних областях говорять про знищення інфраструктури, відновлення життєдіяльності та економічної активності

Одним з ключових факторів у процесі відбудови та відновлення територій громад має стати робота з інвесторами, створення сприятливого бізнес-середовища та підтримка підприємницьких ініціатив. І працювати в даному керунку органам місцевого самоврядування необхідно починати вже зараз. Аби допомогти їм напрацювати ефективні управлінські рішення та розробити стійкі проєкти, U-LEAD запропонувала командам громад впродовж жовтня-грудня взяти участь у першому етапі навчальної програми «Кроки для спеціалістів. Громада, дружня до бізнесу».

- U-LEAD оголосила конкурс на участь в навчанні у серпні 2022 року. З великої когорти бажаючих відібрали 60 громад, які пройшли жорсткий конкурсний відбір. Наша цільова аудиторія – фахівці відділів економіки та інвестицій, представники комунальних установ, які безпосередньо займаються тематикою розвитку бізнесу, підтримки підприємництва, створення кращих умов для ведення бізнесу в громаді. Учасники працюють в командах, адже тоді ефект від навчання набагато вище, - розповіла Ярина Степанюк, радниця з місцевого розвитку «U-LEAD з Європою».

Команди учасників розділили на три групи, щоб кожна мала свій фокус в залежності від потреб і стану територій.

- Зрозуміло, питання, які турбують громади на територіях поза лінією фронту і на межі зіткнення, абсолютно різні. В той час як «тилові» громади потребують рішень щодо налагодження співпраці з релокованим бізнесом, створення робочих місць для внутрішньо переміщених осіб їх навчання та перекваліфікації, то у східних або північних областях говорять про знищення інфраструктури, відновлення життєдіяльності та економічної активності, брак спеціалістів та відтік населення, і звичайно про втрати. Цим територіям необхідні рішення для повернення людей та відновлення економік, - зазначила Ярина.

Впродовж двох місяців учасники дізналися про принципи ефективної співпраці громади з бізнесом задля місцевого економічного розвитку, особливо під час війни в перспективі повоєнного відновлення. Тренери та експерти Програми розповіли про  інструменти підтримки бізнесу, розвитку підприємництва та залучення інвестицій. І які з них зараз в умовах війни все ще залишаються актуальними, а які не варто застосовувати.

Багато уваги приділяли питанню залучення фінансування (кредити від міжнародних фінансових організацій, гранти від донорів, державні програми тощо), а також навчали поєднувати різні джерела фінансування для досягнення цілей громади.

- Тут треба думати широко і бачити можливості там, де інші бачать тільки перешкоди, - підкреслила пані Ярина.

«Кроки для спеціалістів. Громада, дружня до бізнесу» - це комплексна навчальна програма. Вона складається з трьох повноцінних модулів, які пов’язані між собою. Учасники отримували домашні завдання, які на виході трансформуються в проєктні ідеї. Кожен модуль складається з семінарів та практикумів, між ними є консультації для розробки цих проєктних ідей.

Далі буде конкурс між проектними ідеями громад. Найбільш цікаві та реалістичні ініціативи будуть відібрані для участі в другому етапі. Під час якого експерти U-LEAD разом із командами «відшліфують» проєктні заявки та сприятимуть обраним громадам у пошуку фінансування.

- Наша мета зараз допомогти громадам перетворити їх ідеї на повноцінні детальні проєтні пропозиції. Планування дороговартісних та довготривалих проектів вимагає кропіткої роботи: від опису етапів впровадження, проведення досліджень та підготовки документації до обговорення проєктів з громадськістю.  Ми можемо очікувати, що гроші будуть приходити в Україну, в тому числі на економічне повоєнне відновлення. Саме тому громадам вже зараз слід розробляти проєтні пропозиції, аби бути готовими освоювати ці кошти. Для нашої команди організаторів навчального курсу особливо цінним є те, що ми змогли провести це навчання попри складну безпекову ситуацію, відключення електроенергії та повітряні тривоги, а команди громад продемонстрували стійкість та бажання навчатися в такий непростий для них час. Їх активність та наполегливість надихає, - зазначила Ярина Степанюк.

За словами експертки, попри те, що навчання відбувалось онлайн, програмою було передбачено багато можливостей для діалогу та дискусії. Цьому сприяли воркшопи та розбір практичних кейсів у групах.

- Обмін досвідом та обговорення ідей дає позитивний результат. Учасники виконували багато практичних вправ, розв’язували ряд гіпотетичних кейсів, на основі яких генерували ідеї для їх вирішення. І дуже важливо, що громади по-різному мислять, чують чужі пропозиції та ідеї і можуть їх також собі взяти на замітку типу «Ага, в цьому керунку я поки що не думав/ла», - сказала пані Ярина.

Спектр ідей проєктів, які громадам вдалось розробити протягом навчання, дуже різний. Від ярмаркових площ і ліній для переробки меду до індустріальних парків, центрів підтримки бізнесу із «мейкерспейсом» (простір з інструментами, обладнанням та ресурсами щоб зробити щось: шиття, деревообробка, створення електроніки, інше).

Наприклад, Шацька громада на Волині, яка відома своїми озерами, шукає можливості для подолання виклику сезонності бізнесу. Вони хочуть продовжити туристичний сезон на весь рік. Для цього планують створити інтерактивний музей, відкрити кінотеатр, торгові майданчики для майстрів крафтової продукції.

Гірська громада Київської області думає про індустріальний парк з фокусом на авіатранспорті. Їх розташування біля столиці та наявність на їх території аеропорту сприяє розвитку цієї сфери діяльності.

У Новоодеській громаді Миколаївської області думають про створення кооперативу, який об’єднає бджолярів місцевих та із сусідніх громад. Крім переробки меду та продажу продукції, тут планують створити рекреаційний центр апітерапії.

- У більшості громад бачимо такий комплексний підхід і це справді дуже цінно. Вирішення таких економічних викликів як брак робочих місць та відтік населення потребує координації та спільних зусиль місцевої влади так і бізнесу, - розповіла пані Ярина.

За словами експертки, про повоєнне відновлення варто починати думати вже зараз, а розвиток економіки не можна відкладати на потім. Ярина Степанюк окреслила п’ять основних пунктів, на які слід звернути всім громадам.

Перше. Органи місцевого самоврядування – одні з найважливіших гравців в процесі економічного відновлення. Поки підприємці працюють роз’єднано, а громада стоїть осторонь, втрачають усі. Важливо спілкуватися з підприємцями, чути їх і допомагати розвиватися, відштовхуватися від їх потреб. У них можуть проблеми і питання, які ОМС можуть з легкістю вирішити, а можуть бути і такі, які дадуть ґрунт для нових ідей та напрямків співпраці.

Друге. Вчитися, обмінюватися досвідом, вивчати кращі практики. Громади  завжди можуть звертатися до регіональних офісів «U-LEAD з Європою», якщо є потреба у консультації щодо налагодження діалогу з бізнесом, написання проєктів тощо.

Третє. Напрацьовувати інвестиційні пропозиції та розробляти проєкти. Пошук інвестора, донора чи кредитора буде значно ефективніший, якщо ви одразу знаєте що їм запропонувати і що конкретно потрібно вашій громаді.

Четверте. Шукати партнерів серед сусідніх громад, громадських організацій, бізнес-асоціацій, налагоджувати співпрацю з регіональною та державною владою. Об’єднуючись можна реалізувати проєкт, який матиме вплив на більшу цільову аудиторію, вирішити спільні проблеми,  залучати більше коштів.

П’яте і головне. Вірити в перемогу і докладати всіх зусиль до цієї перемоги. Вірити в економічне відновлення України, воно точно буде і зараз спеціалісти місцевого самоврядування – це  запорука повоєнного відновлення нашої країни.

А ось, що говорять представники громад про навчальну програму «Кроки для спеціалістів. Громада, дружня до бізнесу».

Хлівна-Андреєва Олена, Новоодеська громада Миколаївської області:

- Мої враження від тренінга якщо декількома словами: конструктивно, доцільно і професійно. Справді  інформативний курс. Дуже сподобалося, що були практичні і теоретичні заняття і був їх баланс. Весь інформаційний матеріал реально доступно викладений. Не менш доцільними і справді цікавими були практикуми та обмін досвідом з колегами, кожне теоретичне заняття було відпрацьовано в групах, що звичайно було ефективно і абсолютно правильно. Впевнена, всі знання, які ми отримали,  будуть використані для практичної реалізаціі проектів, налагодженні зв’язків між громадами  і для вирішення проблем відновлення громади загалом. Також особливо вдячні за професіоналізм тренерів, організація ділових діалогів, практикумів, створення особливого мікроклімату в групі- його вміння і досвід- вражаючі.

Юлія Прохоренко, Коропська громада Чернігівської області

- Дуже цікавий і корисний навчальний цикл. Експерти говорили про складне простими словами. Позитивно, що мали можливість вчитися командою. Ми готуємо проєкт, який передбачає облаштування цеху з виробництва пелетів. Плануємо використовувати сировину, яка є у наших підприємств, а також закуповувати у сусідніх громад. Ці пелети будемо використовувати для опалення бюджетних установ, а також для населення.

Файзулліна Юлія, Чумаківська громада Дніпропетровської області

- Завдяки участі в навчанні ми змогли масштабувати свої ідеї і систематизувати їх в проєкт. Сподіваємося отримати рекомендації від експертів щодо реалізації проєкту з відкриття бізнес-центру в громаді. Навчатися сподобалося, тому що курс був наближений до життя і рекомендації експертів можна застосувати в реальних ситуаціях.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини