Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:45:04

На Чернігівщині 12 аграріїв уже отримали безкоштовно рукави для зберігання зерна

28.10.2022   12:00Агенцiя

Чернігівська область стала першою, де сільгоспвиробники отримали безкоштовні рукави для зберігання зерна. Партію у кількості 142 рукави місткістю 200 тонн кожен передали сьогодні 12 аграріям. Всього ж по області наразі погоджено 143 заявки на 3271 одиницю загальною місткістю 654,2 тис. тонн. Решта таких засобів тимчасового зберігання зерна невдовзі надійде.

    «Дякую за увагу до аграрних виробників нашого регіону. Адже вони серед тих, хто найбільше постраждав внаслідок активних бойових дій. Особливо це стосується прикордоння, — зазначив заступник начальника Чернігівської ОВА Дмитро Синенко. — Радує й те, що Чернігівщина стала пілотним регіоном, який отримав перші комплекти рукавів для зберігання і відповідну техніку. Сподіваємося на подальшу допомогу, бо ми дійсно потребуємо різних речей для підтримки фермерських господарств».

За надану допомогу організаторам та донорам також подякувала голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко.
До 24 лютого поточного року, за словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича, на території країни були потужності для зберігання близько 75 млн тонн урожаю. Нині площі для зберігання 5 млн тонн — знищені, ще частина — на окупованій території. За підрахунками профільного міністерства, дефіцит зерносховищ склав 15 млн тонн збіжжя.

    «Ми провели велику роботу з нашими партнерами та донорами. Дякуємо уряду Канади, Японії, австралійській благодійній організації Minderoo Foundation, які надали кошти для отримання цих засобів для зберігання зерна. Дякуємо ФАО за організаційну роботу у тісній співпраці з міністерством, — сказав Маркіян Дмитрасевич і додав: — Загалом плануємо отримати 35 тисяч таких рукавів, що забезпечить потребу у зберіганні близько 7 мільйонів тонн. Будуть діяти й інші програми, що допоможе повністю закрити потребу. Величезна кількість цих засобів для зберігання та техніки — українського виробництва, що, своєю чергою, підтримує нашу економіку».

Подякував усім сторонам за співпрацю і голова офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні П’єр Вотьє. Він запевнив, що українські фермери, які працюють у таких надскладних умовах, продовжуватимуть отримувати допомогу. Адже це питання стосується міжнародної продовольчої безпеки.

    «Необхідно спільно напрацьовувати плани і на 2023 рік. Адже є потреба в генераторах, насіннєвому матеріалі. Також працюватимемо над тим, щоб подібну допомогу отримували не тільки сільгосппідприємства, а й домогосподарства», — сказав П’єр Вотьє.

Зазначимо, що розподіл рукавів для зберігання, як і реєстрація учасників програми, здійснюється через Державний аграрний реєстр.

    «Нашим завдання було зробити цю допомогу якомога зручнішою, менш забюрократизованою та якомога прозорішою. Тому міністерство запустило Державний аграрний реєстр. Це європейський досвід. Сподіваюся, всі фермери, які взяли участь у програмі, оцінили переваги роботи такої системи», — зауважив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик. Він закликав фермерів реєструватися у ДАР, бо будуть й інші ініціативи.

Довідково. Програму реалізує Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України. Донорська підтримка — урядів Канади та Японії, а також австралійської благодійної організації Minderoo Foundation на загальну суму 60,5 млн доларів США. За очікуваннями, ця допомога забезпечить 30% від загальнонаціональної потреби.

Прийом заяв на участь у програмі продовжуватиметься до 30 жовтня за допомогою Державного аграрного реєстру.

Основні вимоги до учасників:

    площа землі в офіційній обробці (у власності чи оренді) від 100 до 10 000 га;
    використання отриманих рукавів виключно для зберігання власно вирощеної продукції;
    розташування оброблювальних земель на підконтрольних уряду України територіях;
    самостійний вивіз рукавів зі складів у своїй області, або у сусідній області (з Дніпропетровської – для сільгоспвиробників з Донецької, Луганської чи Запорізької області, забирати з Миколаївської – для сільгоспвиробників з Херсонської області).

За підсумками першого етапу, в період з 26 вересня по 9 жовтня, по Україні надійшло 1494 заявки від малих та середніх агровиробників на отримання 30120 рукавів для тимчасового зберігання зерна.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини