Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:26:34

На ринку праці активізувались шахраї

21.10.2022   10:30Агенцiя

Під виглядом звичайної роботи псевдороботодавці залучають кандидатів до участі в сумнівних схемах та виманювання коштів у довірливих громадян та іноземців. Work.ua вже видалив понад 600 вакансій шахраїв та застерігає шукачів.


На тлі падіння ринку праці у війну частка пропозицій роботи від шахраїв збільшилась, чим підсвітила проблему. Шукачі почали частіше скаржитися на вакансії, які вводять в оману та заважають пошуку надійної роботи. Тому у Work.ua вирішили заблокувати нечесних роботодавців і видалити їхні вакансії. У той час як тисячі українців втратили роботу, якість вакансій важливіша за дохід від таких роботодавців.

У серпні Work.ua заблокував понад 500 вакансій від «шлюбних агенцій» та стрімінгових майданчиків, у жовтні — близько 100 вакансій криптошахраїв. Хоч ці вакансії й зникли на Work.ua, але вони не зникли з інтернету. Їх все ще можна побачити на інших сайтах з пошуку роботи та в соцмережах. Щоб убезпечити шукачів, ми підготували інструкцію, як розпізнати шахрая.

Здебільшого портрет кандидата, на якого розраховує сумнівний роботодавець, і спосіб заманювання в тенета — схожі у всіх шахраїв, оскільки вони конкурують між собою та змагаються за увагу шукачів. Тож будьте уважні та оминайте вакансії таких компаній:

Шлюбні агенції

Маскуються під перекладацькі компанії. Публікують вакансії «Перекладач», «Оператор ПК», «Оператор чату», «Менеджер листування з клієнтами», «Менеджер по роботі з клієнтами». На своїх сайтах «романтично» називають вакансію «Менеджер зі створення пар». Привертають увагу фразами «Дохід необмежений і залежить від вас», «Заробіток з першого тижня», «З нами ви станете фінансово незалежними», «Працюйте з будь-якого місця без привʼязки до офісу», «Акція! Пройди успішно навчання на цю посаду та отримай 2000 грн». Пропонують зарплату від 20 000 до 150 000 грн навіть без знання англійської та досвіду. Коли кандидат відгукується, зʼясовується, що робота полягає у витягуванні грошей з іноземців, які хочуть познайомитися з українками.

Стрімінгові сервіси

Публікують вакансії «Блогер, ведуча ефірів/трансляцій, стрімер, модель». Використовують фрази «Дистанційна робота з будь-якого місця із графіком, який ви самі обираєте», «Для талановитих та харизматичних дівчат та хлопців», «Спілкуйся з однодумцями й заробляй на цьому гроші», «Зможеш просувати свою сторінку у соцмережах», «Конкурси для нових стрімерів, на яких ви можете виграти гроші». Обіцяють зарплату від 30 000 до 100 000 грн без вимог до досвіду чи навичок, окрім харизми та вміння підтримати розмову. При детальному вивченні таких пропозицій виявляється, що один з основних способів заробітку — донати глядачів на знак подяки за контент. Фактично це не є вакансіями, за якими компанії шукають собі людей на роботу в традиційному значенні цього слова.

Криптошахраї

Криптошахраї позиціюють себе як фінансові, аутсорсингові, консалтингові компанії, маркетингові/рекламні агенції. Виглядають як успішні бізнеси, наприклад: «Ми міжнародна консалтингова компанія, яка впевнено працює та лідирує вже понад 8 років на ринку». При спробі знайти щось про цю компанію в інтернеті — ніякої інформації або відгуків немає, ніби такої не існує.


Публікують вакансії «Менеджер по роботі з клієнтами» «Менеджер з продажів», «Retention-менеджер», «Акаунт-менеджер». В умовах вакансії говорять, що потрібно консультувати й продавати послуги лише зацікавленим клієнтам. Опис вакансії може мати помилки та недбале оформлення.

Готові брати на роботу людей від 18 років навіть без досвіду, але з бажанням розвиватись. Зазвичай вимагають знання англійської та європейських мов. Заманюють шукачів за допомогою розіграшів макбуків, айфонів та інших дорогоцінних подарунків тощо. Пропонують високу зарплату від 21 000 до 100 000 грн з прив'язкою до курсу долара.

Здебільшого до співбесіди не дають жодних даних про себе. На прохання надати додаткову інформацію ігнорують або відписуються: «Документів зараз немає, сайт у розробці» тощо. Але іноді мають «на колінцях» створені сайти для відводу очей. Для спілкування пропонують перейти в пошту або в месенджер.

Криптошахраї пропонують вкласти гроші в біржові інвестиції. Зазвичай у них є бази людей, які, наприклад, колись інвестували в криптовалюту. Далі співробітники криптошахрайських компаній днями й місяцями в телефонних розмовах «промивають мізки» українцям та громадянам інших європейських країн і спонукають їх до вкладу. Якщо грошей у людини для вкладу немає, то «допомагають» оформити на її ім’я мікрозайм. Одурманені можливістю легко збагатитися, люди самі диктують свої дані паспорту і картки. Звичайно, що «горе-інвестор» не отримує жодних виплат і не може повернути свої вкладення назад.

Поради від Work.ua

Як не потрапити на шахраїв:
Почитайте відгуки про компанію, знайдіть її сайт.
Нікому не переказуйте гроші.
Нікому не надсилайте паспортні дані та код вашої банківської картки.
Не реєструйтеся на невідомих сервісах і не проходьте верифікацію.
Завжди вмикайте критичне мислення — якщо людина не надає ніякої інформації про компанію, найімовірніше, це шахрай.


Формулювання, що найчастіше свідчать про брехню:
Вкладіть 100 грн і отримайте 500 грн.
Надішліть нам 100 грн, щоб ми вам відправили документи/матеріали.
Отримайте 100 грн за 20 хвилин.
Можна працювати вдома за допомогою мобільного телефону і легко заробляти від 1000 до 8000 гривень на день, зарплата буде виплачена того ж дня.
Оренда акаунтів Facebook та інших соцмереж і відомих сервісів.
Хороший заробіток, пишіть в особисті (без номера телефону і назви організації).
Будь-які ставки, прогнози, лоти.

Заробіток без вкладень, переходьте за посиланням.

Пам'ятайте, що надійні роботодавці не соромляться про себе відкрито говорити й надавати потрібну інформацію, особливо якщо це великі міжнародні компанії. Заробляти великі гроші без досвіду роботи, працюючи лише декілька годин на день, — це ілюзія. Безкоштовний сир буває лише в мишоловці.

Work.ua
застерігає шукачів не відгукуватися на подібні вакансії й повідомляти про них у клієнтську підтримку сайтів пошуку роботи. А колег з ринку закликаємо також звернути увагу на цю проблему і заблокувати такі вакансії, щоб полегшити пошук роботи в Україні.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини