Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:28:39

Централізоване гаряче водопостачання відсутнє, а чернігівці отримують платіжки з нарахуваннями

03.08.2022   10:19Агенцiя

Послуга централізованого гарячого водопостачання наразі чернігівцям фактично не надається, але вони щомісяця отримують платіжки з конкретною сумою нарахувань.

За роз'ясненнями ми звернулися до АТ “Облтеплокомуненерго”, аби там пояснили, що це за заборгованість і чи потрібно її сплачувати, попри те, що в кранах відсутня вода. 

Під час активних бойових дій потужності та мережі ТЕЦ і ОТКЕ зазнали значних пошкоджень. Наразі тепловики займаються їх відновленням, аби опалювальний сезон стартував вчасно. З цих же причин і відсутнє централізоване гаряче водопостачання.

Як пояснила заступниця голови правління зі збуту АТ "Облтеплокомуненерго" Ірина Штипа попри відсутність гарячої води чернігівці отримують платіжки у яких напроти рядка "Абонентська плата" зазначається сума заборгованості. Це стосується як абонентів ТЕЦ, так і ОТКЕ. 

Плата за абонентське обслуговування — загальнообов’язковий платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання послуги з постачання гарячої води, розрахований на 12 місяців. Сплачувати який потрібно навіть за умови відстутності гарячої води, як це сталося цього року у Чернігові. 

Ця плата не є новою, пояснює Ірина Штипа, її винесли окремим рядком ще у листопаді 2021-го.  

— 1-го листопада 2021 року у нас змінилася частина законодавства. Були внесені зміни  в "Закон про житлово-комунальні послуги", в "Закон про комерційний облік теплопостачання", Постановою Кабміну були прийняті правила надання населенню послуг з постачань теплової енергії та гарячої води. І у всіх цих трьох нормативних документах є визначення плати за абонентське обслуговування. 

Це плата не нова. Вона просто на сьогодні виділена окремо, тобто, раніше за обслуговування приладів обліку окремо сплачувалися "внески", а наразі ці витрати  входять до плати за "абонентське обслуговування". 

Абонентська плата розраховується на один особовий рахунок, незалежно від площі житлового приміщення і кількості осіб, які в ньому зареєстровані. Вона не є комунальною послугою, а її граничний рівень регулює держава у відповідності до Постанови Кабміну «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами» від 21.08.2019 р. № 808.

Починаючи з 01.07.2022 р. граничний рівень абонплати — 36,88 грн. На прикладі "ОТКЕ" маємо такі суми у платіжках:

— На сьогоднішній день у нас рівень оплати за абонентське обслуговування по гарячій воді складає 18,24 грн і 27,85 грн — з постачання теплової енергії в разі наявності в будинку приладу обліку. Це плата на один особовий рахунок, — зазначає Ірина Штипа.   

За рахунок абонентської плати теплогенеруючим підприємствам відшкодовуються витрати на:

  • пов’язанні  з укладенням договору про надання комунальної послуги;
  • здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;
  • нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги;
  • обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку теплової енергії (у разі їх наявності), а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням споживачів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

Якщо у квартирі стоїть бойлер, то чи потрібно сплачувати абонентську плату?

— Якщо абонент вирішив встановити бойлер і від’єднався шляхом опломбування запірної арматури крану гарячої води, то він не звільняється від абонентської плати. Тому що всі є співвласниками житлового будинку, який обладнаний системою постачання теплової енергії і системи постачання гарячої води, і несуть колективну відповідальність. Законодавством на сьогоднішній день не передбачене звільнення від сплати, — пояснює Ірина Штипа. 

За яких умов споживач звільняється від сплати за абонентське обслуговування 

— При наявності ОСББ в житловому будинку мешканці мають право зібратися і своїм рішенням, більше, ніж 50%, прийняти таку позицію, що вони самостійно будуть розподіляти послуги в своєму житловому будинку. Тобто, постачальна компанія буде надавати послугу теплопостачання, або гарячої води, тільки до будинку, а  розподілення всередині будинку ОСББ може здійснювати самостійно. Наразі ОСББ не мають, по-перше, відповідних спеціалістів, які б могли зробити це, і відповідних програмних продуктів,  але, у разі необхідності, або якщо вони захочуть, то це можливо, — повідомила заступниця голови правління зі збуту АТ "Облтеплокомуненерго"

Чернігівська міська рада

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини