Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:44:49

Громади Чернігівщини розповіли, яку допомогу отримують від різних партнерів і організацій

24.06.2022   09:41Агенцiя

Сіверські громади по-різному пережили рашистську навалу. В одних – люди сповна відчули на собі звірства окупантів, в інших – унаслідок обстрілів чи бомбардувань зруйноване житло та різні споруди.

Між тим, на щастя, є й такі, які війну чули лише здалеку. Та, попри ступінь пережитого, нині важко всім громадам, адже можливості бюджетів обмежені, а кошти вкрай потрібні не те що на розвиток, а на виживання. Тож невипадково громади починають співпрацювати з різними партнерами – побратимами, різними фондами, міжнародними або вітчизняними, з благодійниками. Тож далі про те, як працюють громади в цьому напрямі та яку допомогу отримують.  

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу

Ми ще більш-менш нормально пережили вторгнення на Чернігівщину, бо на нашій території не було бойових дій. Хоч продовольче забезпечення було не найкраще. Хліб нам довозили, спершу безкоштовно надавали – ділили хліб між населенням. На території громади також проживали внутрішньо переміщені особи, на них також розподіляли хліб. А потім наша менська пекарня «Хлібок» уже почала завозити хліб більш-менш нормально. Нині люди живуть своїм життям, багато внутрішньо переміщених осіб уже виїхали додому, до Чернігова.

До нас переважно люди з Чернігова від війни тікали. 157 осіб було зареєстровано.

Щодо допомоги, то особисто я допомагав оформляти декількох людей на допомогу від ЮНІСЕФ. Це багатодітні сім’ї, родини, з дітьми до двох років і сім’ї, в яких виховується дитина-інвалід. Деякі люди вже й отримали цю допомогу.
І, звісно, допомога від ООН для внутрішньо переміщених осіб. Допомагаємо з оформленням, бо пенсіонери зазвичай не можуть самі впоратися, адже треба це робити на смартфоні чи комп’ютері. Тож допомагали з реєстрацією людей на цю допомогу.

І з 1 червня в застосунку «Дія» в розділі єДопомога можна зареєструватися, є організації міжнародні, які можуть надати людям допомогу, а можуть і не надати. На їхній розсуд.

Мінсоцполітики співпрацює з цими організаціями. І це непросто, що всім підряд роздають допомогу, а відбувається верифікація даних – чи це пенсіонер, чи інвалід, чи багатодітна сім’я. А потім уже фонд вирішує, чи виплачувати цю допомогу.

Олександр Кодола, голова Ніжинської громади

Допомога, звісно, потрібна, і над цим ми почали працювати з перших днів воєнного вторгнення на територію нашої області. Тому ми співпрацюємо з різними міжнародними фондами, з містами-партнерами як в Україні, так і за кордоном.

Це польські міста-побратими, латвійські. Ось щойно в нас завершився візит посла Франції до міста Ніжин. Ми його запросили з метою співпраці та надання підтримки у відновленні нашого міста. Тому використовуємо максимально всі можливості. Фінансово допомогу нам не надавали.

Але програма U-LEAD із Європою надавала технічну допомогу – генератори, електроінструмент для комунальних підприємств.

Міжнародний фонд Солідарності з Республіки Польща надав нам 20 генераторів, медичне обладнання, аптечки. Все це було розподілене між усіма освітніми, медичними закладами.

А частину передали на Збройні Сили України, Службу безпеки.

Ємності для питної води ми просили і нам надали – для потреб міста, водоканалу, комунальних підприємств. Безумовно, сьогодні можливостей міського бюджету не вистачає через воєнний стан. Адже більшість коштів іде на питання безпеки й оброни. Тому намагаємося максимально залучати небюджетні кошти.

Чeline

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини