Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:24:35

Щоб менше платити й не було відключень: у Іванівці обговорили передання газових мереж громаді

15.12.2021   09:07Агенцiя

Передати газорозподільні мережі у власність громади. Таке питання обговорювали 14 грудня в Іванівці, це село біля Чернігова, на громадських слуханнях.

Люди кажуть, що газові труби прокладали коштом колгоспів, а потім безплатно передали «Чернігівгазу». Тепер хочуть повернути мережі в громаду – щоб менше платити за розподіл газу і щоб не відбувалося відключень споживачів від газу.

Про це повідомляє Суспільне.Чернігів.

Колишній голова Іванівської громади Сергій Гарус сказав, що вони раніше робили розрахунки і обслуговування газових мереж – це непосильна ноша для громади.

"Тому що вид діяльності ліцензійний. І одне діло – збирати кошти за платіжки, десь їх акумулювати, а інше, коли, не дай Боже, є якась надзвичайна ситуація, коли потребуються фахові спеціалісти, техніка, немає такої спеціалізованої техніки, немає ліцензій і немає коштів у бюджеті".

Такої ж думки і нинішня голова громади Олена Швидка. З її слів, самостійно утримувати комунальне підприємство Іванівка не зможе.

"Доцільніше буде створити якусь регіональну службу при обласній раді. От я більше дотримуюсь тієї точки зору, що це повинне бути спільне підприємство, тому що це не рівень сільської ради, це більше регіональний рівень, обласний рівень".

За словами заступника голови облдержадміністрації Дмитра Іванова, є кілька варіантів.

"Може бути і державне підприємство, може бути комунальне підприємство, може бути два комунальних підприємства в обласній раді – північ і південь, територіально поділено. Отримає ліцензію і буде обслуговувати".

Пілотний проєкт із передачі газорозподільних мереж громадам ініціювала Чернігівська ОДА. Почали в листопаді з Прилуцького району. Тоді Дмитро Іванов казав, що так люди зможуть зекономити на транспортуванні газу. На думку голови правління "Чернігівгазу" Алли Ярової, передача мереж у власність громад навпаки призведе до здорожчання послуг. А Дмитра Іванова звинуватила у лобіюванні інтересів “Нафтогазу”, частиною якого є “Укргазвидобування”. Там раніше працював нинішній голова ОДА В’ячеслав Чаус.

"У будь-якому разі, буде то "Чернігівгаз" або НАК "Нафтогаз", чиї інтереси ви зараз лобіюєте, будь-яка громадська організація, яка є власником ГРМ, має укласти договір з оператором ГРМ. Це буде будь-яка організація: "Чернігівгаз", НАК "Нафтогаз", "Укргазвидобування" і все інше", – сказала в ефірі програми "Сьогодні. Головне" на UA: Чернігів Алла Ярова.

Дмитро Іванов каже, що працює в інтересах громади, і що всі причетні мають діяти разом.

В Іванівці після півторагодинного обговорення, вирішили створити ініціативну групу, де будуть представники старостинських округів громади та облдержадміністрації. Вони збиратимуть усі необхідні дані та документи, а також інформуватимуть населення.

Наступні зустрічі з цього приводу відбуватимуться, коли представники громади та ОДА матимуть хоч якісь документи щодо газогонів та їхнього стану.

джерело

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини