Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:40:55

Бюджет Чернігівської міської територіальної громади на 2022 рік прийнятий

25.11.2021   17:02Агенцiя

25 листопада, на 13 сесії Чернігівської міської ради прийнятий бюджет Чернігівської міської територіальної громади на 2022 рік. Його ухвалили 35 голосами "за".

Показники головного фінансового документу громади наступні. 

Враховані такі макропоказники, як індекс споживчих цін на наступний рік, який прогнозується на рівні 6,2%. Також врахований розмір мінімальної заробітної плати, який вже у грудні буде складати 6,5 тис грн, з жовтня - 6,7 тис грн.

Загальний обсяг доходів до загального та спеціального фондів бюджету на наступний рік, включаючи міжбюджетні трансферти, буде складати 3,4 млрд грн. Зокрема, загальний фонд – 3,3 млрд грн, спеціальний – 93 млн грн. В цілому це на 15,3% або 381,3 млн грн більше, ніж у поточному році.

Також у проєкті бюджету Чернігівської міської територіальної громади на 2022 рік враховані міжбюджетні трансферти. Зокрема, освітня субвенція – 558,8 млн грн, яка збільшується на 11,4% або 57 млн грн. Також збільшується майже у 1,4 рази реверсна дотація. Цього року місто сплачує до державного бюджету 35 млн грн, на наступний рік заплановано 48,7 млн грн.



Власні та закріплені надходження загального фонду бюджету Чернігівської міської територіальної громади на 2022 рік (без офіційних трансфертів) в цілому складуть 2,777 млрд грн. Основним показником, як завжди, є податок та збір на доходи фізичних осіб - 61,4% від загального обсягу надходжень (1,7 млрд грн). У порівнянні з минулим роком планується збільшення на 17% відповідно до зростання мінімальної та середньої заробітної плати по Україні.



Суттєвим наповненням міського бюджету є надходження акцизного податку. На наступний рік передбачається збільшення його надходжень до 231,8 млн грн.

Місцевих податків та зборів планується мобілізувати до бюджету 737 млн грн, що на 9,6% більше ніж минулого періоду. Левову частку цих податків буде складати, зокрема, єдиний податок, який збільшується на 8,3%, і плата за землю, яка збільшиться на 11,6%. Це збільшення відбудеться у зв’язку зі зменшенням кількості юридичних осіб, яким буде надана пільга на сплату податку на землю у наступному році. Така пільга скасована всім органам державної влади, органам місцевого самоврядування, а також усім установам, які утримуються за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів. У бюджеті Чернігова закладені видатки на сплату земельного податку.

Надходження до бюджету розвитку у наступному році плануються лише у розмірі 6 млн грн, що у 3,5 разів менше, ніж минулого року, за рахунок відчуження майна і від продажу землі. Окремими законопроєктами передбачається зарахування лише 30% від продажу землі, але поки що цей документ не прийнято, тому такі надходження враховуються на рівні 1 млн грн, як передбачено Бюджетним Кодексом цього року.

 

Видаткова частина бюджету на наступний рік складе 3 мільярди 428,6 мільйони гривень

Якщо аналізувати структуру видатків, то левову частку - 43,2% - складає оплата праці працівників бюджетних установ з нарахуваннями на неї. І лише шоста частина – капітальні видатки, які спрямовані на розвиток міста.

Незважаючи на загальну обмеженість фінансового ресурсу, у проекті бюджету на 2022 рік забезпечено в повному обсязі видатки на оплату праці, енергоносії (враховуючи підвищений рівень тарифів на них) та всі інші захищені статті витрат. Збережено всі доплати, надбавки працівникам бюджетних установ на рівні цього року.

Вперше на 2022 рік з метою підвищення престижності роботи тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста передбачено додатковий обсяг у сумі майже 3 млн грн. для застосування додаткових коефіцієнтів відповідно до чинної постанови Кабінету Міністрів.

Освіта

Видатки галузі «Освіта» в цілому складуть 1 млрд 554 млн грн. Зокрема, за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету - 558,8 млн грн. Вцілому видатки по галузі в порівнянні з 2021 роком збільшуються на 10,5%.

Захищені статті видатків по галузі освіти складають 92,1%. 

І лише 5,6% спрямовується на капітальні видатки. Проте, ця сума складає 87 мільйонів і планується завершити всі розпочаті цього року роботи та продовжити модернізацію теплових пунктів з установкою ІТП по закладах загальної середньої освіти з метою скорочення споживання енергоресурсу в майбутньому.

Охорона здоров’я

Що стосується галузі охорони здоров’я, то вцілому видатки видатки на наступний рік заплановані в сумі 166 мільйонів гривень. Відповідно до Бюджетного кодексу України ми маємо забезпечити фінансування комунальних послуг та енергоносіїв - на це спрямовано 76 млн грн., також ми забезпечуємо за рахунок бюджету міста фінансування послуг, які не увійшли до пакетів медичних послуг, що фінансуються Національною службою здоров’я України. Зокрема, з усунення гострого зубного болю (як дітей, так і дорослих), організації роботи військово-лікарської комісії та медичного забезпечення чергового призову громадян України на строкову військову службу.

У зв’язку з продовженням карантинних заходів як і в поточному році передбачені резервні кошти в 15 млн грн на заходи, пов’язані з запобіганням поширенню, локалізації і ліквідації на території м. Чернігова гострої  респіраторної хвороби COVID-19. Зокрема, 9 млн по загальному фонду і 6 млн по спеціальному фонду.

На придбання медичного обладнання по закладах охорони здоров’я передбачається 38 млн грн.

На проведення капітальних ремонтів закладів охорони здоров’я – 17,6 млн грн.

Культура та туризм

Загальний обсяг фінансування галузі культури та туризму складе 177 млн грн.

Вперше досить значний обсяг коштів передбачається на заходи розвитку саме туризму в Чернігові.

Зокрема, відповідно до Програми розвитку туризму передбачається 30 мільйонів гривень на створення Центру історії міста. Наразі йде реставрація пам’ятки архітектури місцевого значення «Поштова станція губернського казначейства». На неї виділено на наступний рік 18 млн грн. А паралельно з цим будуть проводитися роботи з облаштування і забезпечення функціонування цього приміщення музею.

Спорт і молодь

Вцілому на цей напрямок передбачається 90,4 млн грн. Зокрема, виділений додаткових обсяг фінансів для виплати заробітної плати по цій галузі, а також передбачається проведення капітального ремонту Центру спортивної боротьби, який знаходиться на Валу.

Житлово-комунальне господарство

Передбачений у проєкті бюджету обсяг відшкодування різниці в тарифах за послуги, надані населенню теплогенеруючими компаніями (відповідно до підписаного між Кабінетом Міністрів України і Асоціацією міст України меморандуму) складає 206,7 млн.

Якщо не враховувати це відшкодування, то в цілому видатки на житлово-комунальне господарство на наступний рік зменшуються, тому що потрібно забезпечити в повному обсязі всі захищені статті видатків, а вони в наступному році значно зростають - як заробітна плата, так і енергоносії.

З цієї ж причини на наступний рік будуть зменшені й видатки на дорожнє господарство.

Зокрема, на поточний ремонт доріг передбачається спрямувати 237 млн грн, капітальний ремонт вулично-дорожньої мережі - 45,9 млн грн, планується проведення капітального ремонту двох світлофорних об’єктів.

Транспорт

Що стосується транспортної галузі, то на її фінансування передбачається 137 млн гривень, що на 18% більше ніж у поточному році. Зокрема, 82,6 млн грн закладаються на компенсацію за перевезення пільгових категорій громадян.

На забезпечення заходів міської програми розвитку електротранспорту на наступний рік передбачається 33,5 млн грн, зокрема планується продовжувати оновлення рухомого складу і придбати 5 тролейбусів. Окрім цього передбачене проведення капітальних ремонтів як кабельних ліній, так і контактної мережі, а також основних будівель для тролейбусного управління.

Окремі цільові міські програми

Незважаючи на всі фінансові обмеження, планується продовження реалізації всіх важливих міських цільових програм. Зокрема: підтримки народжуваності, надання соціальних послуг, продовження молодіжного житлового кредитування, поліпшення гігієнічних умов у закладах освіти, розвитку освіти та підтримки громадських організацій.

Громадський бюджет

Також продовжується на наступний рік реалізація громадського бюджету. Визначено 21 проєкт-переможець, на наступний рік в цілому 18 млн буде спрямовано на реалізацію цієї програми.

Бюджет розвитку

Що стосується бюджету розвитку, то його загальний обсяг на наступний рік обрахований у сумі 519 млн грн. Порівнюючи з цим роком (568,8 млн грн) - майже на 9% на наступний рік ми передбачаємо зменшення бюджету розвитку. Плануються видатки з нього по всім галузям.

Бюджет на наступний рік складений відповідно до норм бюджетного кодексу і є повністю збалансованим. Кошти будуть спрямовуватися на найпріоритетніші потреби міста.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини