Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:28:15

Чернігів серед співставних міст України на 11 місці по доходах на 1 жителя і на 10 місці по видатках

05.11.2021   10:15Агенцiя

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 3 листопада схвалив представлений Звіт про виконання бюджету Чернігівської міської територіальної громади за 9 місяців 2021 року. Надалі цей документ виноситиметься на розгляд та затвердження Чернігівською міською радою.

Відповідно до доповіді начальниці фінансового управління міськради Олени Лисенко, за 9 місяців 2021 року до бюджету Чернігівської міської територіальної громади надійшло 2,3 млрд грн. Зокрема, доходи загального фонду – 2,1 млрд грн, доходи спеціального фонду - 167 млн грн. Порівнюючи з минулим роком, надходження збільшилися на 305,3 млн грн, тобто на 15,6%, зокрема за рахунок власних надходжень, а також за рахунок отримання у цьому році більшого обсягу на 40 млн грн державної субвенції на ремонт доріг комунальної власності.

Власні доходи загального фонду складають 1,685 млрд грн, у порівнянні з минулим роком, такі надходження збільшилися на 16,4%. Офіційні трансферти склали 407,8 млн грн, і збільшилися лише на 5,7% в основному за рахунок освітньої субвенції.

Якщо порівнювати з іншими міськими територіальними громадами, то Чернігів по фінансовій забезпеченості на одного мешканця займає 11 місце, і доходи складають 5907 грн.

Надходження податку на доходи фізичних осіб, який у структурі власних надходжень бюджету складає 58,7%, збільшилися на 18% і складають майже 990 млн грн.

Місцеві податки та збори досягли майже 30% загального обсягу доходної частини і склали майже 493 млн грн (збільшення на 18,2%). Найбільшими надходженнями є єдиний податок (55,8%) та плата за землю (38,2%).

Як зазначила Олена Лисенко, власні доходи збільшилися на незначну суму, оскільки зменшилися надходження до бюджету розвитку через скасування надходження коштів від пайової участі в розвиток інфраструктури населеного пункту. Минулого року на цей час таких коштів було отримано 17,6 млн грн. До цільового фонду, створеного міською радою, надійшло 8 млн грн.

В цілому видатки бюджету міської територіальної громади склали 2,1 млрд грн. Найбільш затратною є соціально-культурна сфера – 1,2 млрд грн, або 58,1%, з них 45,5% - галузь «Освіта».

По економічним напрямкам 47% (965 млн грн) видатків бюджету спрямовуються на оплату праці з нарахуваннями працівників бюджетної сфери. На капітальні видатки за всіма напрямками і галузями на розвиток міста спрямовується тільки 18 % (369 млн грн).

Забезпеченість видаткової частини на одного мешканця, порівнюючи показники по міським територіальним громадам України, у Чернігові на рівні Черкаської та Сумської міської територіальної громади. Наше місто на 10-й позиції, із 15 міст України. Видатки на одного мешканця збільшилися на 674 грн, у порівнянні з минулим роком.

Виконання бюджету розвитку за 9 місяців 2021 року збільшилось на 23,8 млн грн або на 7,6% до минулорічних показників, і складає 55,1% (337,1 млн грн).

Фінансування освітньої галузі загалом складає 934,4 млн грн. Це на 18,7% більше, ніж минулого року. Захищені статті – 92,2%. На капітальні видатки спрямовано лише 5,4%, або 50,1 млн грн. Видатки на стипендії та соціальні виплати учням професійно-технічних закладів освіти - 1,3%, або 11,8 млн грн. Це більше на 40,5% від відповідного періоду минулого року. Видатки на наступний рік – збільшуються майже у два рази.

На оснащення закладів охорони здоров’я міста за 9 місяців спрямовано майже 25 млн грн, але наразі ще завершуються тендерні процедури, і за підсумками року будуть значно більші.

Загальні видатки на житлово-комунальне господарство склали 276 млн грн, що на 17,1 млн грн (6,6%) більше за минулорічні видатки. Зокрема, на благоустрій міста спрямовано 149,1 млн грн.

На дорожнє господарство з міського бюджету витрачено 342,7 млн грн, на 17% більше за попередній період. Видатки збільшені за рахунок отримання збільшеного обсягу субвенції державного бюджету на ремонт доріг.

Підтримка транспортної галузі загалом склала 88,3 млн грн, з них на компенсацію пільгових перевезень спрямовано з бюджету 46,3 млн грн, на міську програму розвитку електротранспорту 42 млн грн.

У місті продовжуються виконуватися цільові програми бюджетної сфери, зокрема, програма підтримки народжуваності – майже 10 млн грн, на поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти міста – 7,6 млн грн, поліпшення гігієнічних умов у 8 закладах освіти - 5,4 млн грн.

Також виконується фінансування проєктів Бюджету участі. Із затверджених на 2021 рік 24 проєктів (12 великих та 12 малих) наразі вже профінансовано 17 (10 великих та 7 малих) на загальну суму 5,3 млн грн.




Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.