Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:46:21

Ринок землі: питання, що цікавлять громадськість

20.10.2021   09:45Агенцiя

Питання, що виникають при укладанні договорів, предметом яких є земельні ділянки, є цілком очікуваними та потребують роз’яснення.

Начальниця Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Ірина Свистун відповіла на найпоширеніші питання, що цікавлять громадськість.

1. Хто може бути покупцем?


Купити земельну ділянку можуть громадяни України, територіальні громади, держава, а також з 2024 року – юридичні особи, котрі створені та зареєстровані за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни нашої країни.

2. Хто та як буде перевіряти покупця?


Обов’язок контролю статусу покупця покладено на нотаріуса. Він повинен буде перевірити не лише правильність поданих документів, а й з’ясувати деяку інформацію про саму особу, яка до нього звернулась: чи не накладено на неї санкції, джерело походження її коштів, переконатися чи не розташована земельна ділянка поблизу Державного кордону. Разом з тим, за наявності порушень встановлених вимог, нотаріус буде зобов'язаний відмовити в державній реєстрації договору.

3. А чи оподатковується договір з відчуження землі? Якщо так, то який відсоток такого податку?

Варто пам’ятати, що при купівлі будь-якої нерухомості, нараховується певний податок. Тож, й власникам земельних ділянок необхідно буде сплатити:
• 5% - податку на доходи фізичних осіб;
• 1,5% - військового збору.
Базовою розрахунковою величиною для оподаткування буде зазначена в договорі купівлі-продажу ціна, яка не може бути нижчою за оціночну вартість землі, розрахованої уповноваженим органом.

4. Чи є чіткий та зрозумілий алгоритм реалізації права на безоплатне отримання земельної ділянки?


Звісно є. Цей алгоритм складається з 6 основних кроків, зробивши які, вис станете власником земельної ділянки.
Тож, крок № 1: обрання вільної земельної ділянки за бажаним місцем розташування та з відповідним цільовим призначенням. У цьому може допомогти Публічна кадастрова карта за посиланням: https://map.land.gov.ua.
Крок № 2: звернення до сільської, селищної, міської ради (якщо питання стосуються земель комунальної власності) та надання необхідних документів.
Крок № 3: замовлення розроблення проекту землеустрою у землевпорядній організації шляхом укладення відповідно договору з чітким визначенням вартості та строків виконання робіт.
Крок № 4: реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.
Крок № 5: затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Рішення про затвердження проекту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування.
Крок № 6: державна реєстрація права власності тепер Вашої земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Після реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Ви стаєте повноправним власником земельної ділянки.

5. А чи можлива зміна цільового призначення земельної ділянки?


Якщо ви бажаєте змінити цільове призначення земельної ділянки, то спочатку необхідно засвідчити у нотаріуса підписану власником заяву, потім подати до уповноваженого органу розроблений проєкт землеустрою, а вже після його затвердження внести відповідні зміни до Державного земельного кадастру.
Відтепер землю можна використовувати більш продуктивно – без остраху вкладати кошти у власну землю (закуповувати техніку, інвестувати в розробку і покращення земель, використовувати нові технології).
Ринок землі зробив українських землевласників повноспроможними власниками землі — як і власники у європейських країнах.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини