Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:29:26

Корюківська громада: Хорошому інвестору готові носити портфель

17.08.2021   08:52Агенцiя

На Чернігівщині цікавих, ефективних у своєму розвитку громад чимало.

Та "реально крутою" директорка Чернігівського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою" Ірина Кудрик називає Корюківську міську територіальну громаду, яка функціонує з 1 січня 2017 року.

"У них дуже хороший менеджмент, голова розуміє, що він робить, у нього системний підхід, і там є суттєві зміни", - зазначає вона.

Згадувати про у 20 разів збільшений унаслідок реформи бюджет (понад 200 млн грн) очільник громади, він же - Корюківський міський голова Ратан Ахмедов не любить. Каже, що це всього лише наслідок концентрації ресурсів територіальних громад, які об’єдналися, і не привід для гордості... І перше місце Корюківки в рейтингу Мінрегіону серед ОТГ Чернігівщини, значною мірою зумовлене фінансовим показником, трохи сумнівне, вважає він.

І все ж, коли є гроші, то є і можливості. А ними треба вміти грамотно скористатися. У цьому вмінні й полягає секрет успіху громади, про яку мова.

"У нас - 66 сіл, величезна територія (1100 кв км), великі відстані й дуже низька густота населення (10-20 осіб на квадратний кілометр при середній в Україні 70). Є села, де проживає 2-3 людини, а є такі, куди люди приїжджають тільки на літо. Виходячи з цього, ми й визначали свої пріоритети і точки зростання", - починає свою розповідь Ахмедов.

Першим пріоритетом стало створення умов для розвитку наявних та нових виробництв і бізнесів, які наповнюють бюджет, створюють інфраструктуру й робочі місця. Завдання було - спростити й полегшити їм роботу. Задля цього навіть для сіл, де є якісь підприємства, у громаді розробляються генеральні плани. Це дозволяє забезпечити прозорість земельних операцій, сприяє залученню інвестицій і стимулює розвиток.

"У міськраді я всім кажу, що хорошому інвестору я готовий носити портфель", - характеризує своє ставлення до "двигунів економіки" мер.

Залученню інвестицій у громаді, передусім, вітчизняних (вони, каже голова, надійніші), приділяють значну увагу. Адже сподіватися на іноземні поблизу кордону з російським агресором поки що особливо не доводиться. Хоча китайці не бояться - інвестують тут в аграрну й переробну галузі.

Великим бюджетоутворюючим підприємством у Корюківці є відома далеко за межами України фабрика технічних паперів - АТ "Слов'янські шпалери - КФТП". Та крім неї бюджет громади наповнюють також інші виробники - два лісгоспи, компанія з виробництва дверей, племінне господарство, найбільший в Україні готельно-туристичний комплекс... Війна на сході України привела сюди евакуйований з прифронтової зони завод із виробництва фанери з понад сотнею робочих місць. А вже після створення ОТГ тут відкрилось нове деревообробне підприємство.

Підтримують у громаді й туристичну сферу. Для суб’єктів такої діяльності скасували туристичний збір - податок, який важко адмініструвати. Бюджет від цього втрачає небагато, але життя підприємців таке рішення суттєво спрощує, і вони рухаються далі.

Отже податки йдуть - громада оживає. Й вирішує концентрувати свої мільйони на найважливішому в соціальній сфері - медицині та освіті.

"Ми постійно інвестували в медицину. І коли в 2017-2018 роках оновлювали інфекційне відділення відповідно до вимог законодавства - з киснем, боксами, то дехто з нас сміявся. Мовляв, навіщо. Але воно було в найгіршому стані. Зараз наша лікарня є опорною і надає допомогу, зокрема й хворим на коронавірус", -  говорить очільник громади.

З його слів, торік у Корюківську центральну районну лікарню (на ремонти й обладнання) з різних бюджетів була інвестована величезна сума - 50 млн грн. На сьогодні ЦРЛ надає 16 пакетів послуг - найбільше серед медичних закладів громад області.

Ще одним прикладом якісної організації медичної сфери в місті є те, що в період підписання декларацій із сімейними лікарями й укладання договорів з НСЗУ (в 2018 р.), першим на Чернігівщині це зробив Корюківський центр первинної медико-санітарної допомоги. І першим почав отримувати кошти.

Освітнє середовище у громаді теж змінили докорінно. Опорним закладом визначили найбільшу в Корюківці школу №1, спрямували туди ресурс і за три роки капітально її відремонтували. На об’єкті освоїли близько 80 млн грн, з яких 45 млн - кошти ДФРР, а решта - з місцевого бюджету. Школу не просто реконструювали, а створили там нове освітнє середовище з сучасними кабінетами, лабораторіями, спортзалами, класом робототехніки і відповідним обладнанням.

"Показово, що до ремонту цей заклад зазвичай набирав два перші класи, а на цей новий навчальний рік їх набрано чотири", - зауважує Ратан Ахмедов.

Він говорить, що зараз школу здають в експлуатацію, і з 1 вересня 800 учнів сядуть за парти в повністю оновленому просторі. Є перспектива, що на навчання у заклад дітей возитимуть навіть з інших громад.

Ахмедов додає, що одночасно зі школою в громаді оновлювали й парк шкільних автобусів - за кошти державної субвенції та місцевого бюджету. За 4 роки закупили 8 транспортних засобів - нечувану за останні 25 років кількість.

"Коли я прийшов на посаду, тут їздили автобуси старші за мене. Діток возив ЛАЗ, який будив усе місто і витрачав 50 л палива на 100 км", - пригадує міський голова.

Активною є у Корюківській громаді і співпраця влади з громадським сектором. Люди залюбки долучаються до проєктів Бюджету участі, реалізують власні ініціативи. Так, на базі громадської організації, яка дуже добре працювала з молоддю, утворили комунальний молодіжний центр із відповідним фінансуванням. І активістам стало працювати легше.

"Коли громадськість хоче зробити щось корисне, ми тільки запитуємо: що вам для цього потрібно і чим ми можемо допомогти", -  зазначає Ахмедов.

Одним із помітних заходів у Корюківці є масштабний велопробіг, який місцеві любителі спорту наприкінці липня присвячують Дню міста. Починали його у 2017 році з дистанції 360 км, а цього року він пройшов уп’яте шляхами трьох областей і мав рекордну протяжність -   620 км. Прикметно, що Ратан Ахмедов є активним учасником цих пробігів (пропустив лише один).

Не відстають від молодих і літні люди, яких у Корюківці називають "старша молодь". Для них у місцевому Центрі надання соціальних послуг теж організовують всілякі активності - піші й велосипедні мандрівки, екскурсії, фітнес тощо. А в "доковідний" період було, що підопічні закладу навіть підкорили Говерлу.

З усього видно, що життя у громаді вирує і розповідати про неї можна багато: про "зелену енергетику", "пластиково-квітковий" проєкт, сільські пожежні команди, спорт, культуру й подальші перспективи. Щодо останніх, то однією з цілей керівництва є переведення всіх котелень Корюківки на тверде паливо. Це щоб не залежати від російського газу. Робити таке хочуть до 2024 року.

Підводячи риску, Ахмедов говорить, що в громаді є стратегія, є визначений шлях і є бажання іти далі - до заможного життя й процвітання.

УКРІНФОРМ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини