Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:55:13

Держава прагне захистити своїх громадян від надмірного зростання тарифів

18.01.2021   15:40Агенцiя

У зв’язку зі значним зростанням ціни на газ у Європі та на українських біржах держава має захистити своїх громадян від надмірного зростання тарифів.

За дорученням Президента України Кабінет Міністрів 18 грудня ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Державне регулювання ціни тимчасове й буде задіяне до кінця опалювального сезону або до кінця дії карантинних обмежень.  

Це не означає, що Україна відходить від ринкового регулювання ціни на газ, але оскільки в даний момент надзвичайно складна ситуація з карантинними обмеженнями, з COVID-19, з можливістю людей отримувати додаткові доходи, відповідно, буде запроваджено державне регулювання.

Робота щодо розвитку ринку газу в Україні буде продовжуватися. Адже підхід, коли ціну газу регулює попит і пропозиція, працює в усіх розвинених країнах. Конкуренція означає усунення монополії окремих газопостачальників, які мали надприбутки, а тому були зацікавлені, аби ринок ніколи не запрацював. Водночас поки ринок газу в Україні продовжує формуватися, держава має підтримати людей.

Але і споживачі зі свого боку не повинні мовчки сприймати свавілля монополістів. На сьогодні на ринку України працює кілька десятків постачальників блакитного палива. Тож споживач має право обрати того, послуги якого вважає найбільш зручними та вигідними для себе. Наприклад, десятки тисяч споживачів восени 2020 року обрали річне постачання газу від Нафтогазу по ціні близько 4 гривень за кубометр. Ще у грудні 2020 року підключення за тарифом річний до Нафтогазу могло забезпечити ціну близько шести гривень за кубометр. Станом на січень ця державна компанія пропонує помісячний тариф 7,22 гривні за кубометр газу.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Анна Коваленко та директор ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» Максим Рабінович ще у листопаді минулого року підписали меморандум, покликаний розвивати відкритий ринок природного газу в області та забезпечити необтяжливий доступ населення до енергоносіїв.

Тоді ж Анна Коваленко запросила інші газопостачальні компанії до підписання подібних меморандумів з метою задоволення потреб населення Чернігівщини у забезпеченні природним газом.

З пропозиціями різних газопостачальників можна ознайомитись на спеціалізованих інтернет-ресурсах або безпосередньо на їх сайтах.

Відповідно до положень пункту 28 розділу III Правил постачання природного газу, постачальник зобов'язаний публікувати на власному сайті та в особистому кабінеті споживача детальну інформацію про зміну ціни на природний газ. Зміна може здійснюватися лише з 01 числа місяця. Детальна інформація про це публікується не пізніше ніж за п'ять днів до введення змін у дію.

Йдеться про ціну природного палива, порядок плати за спожитий газ, права та обов'язки споживача, дані про фактичні нарахування (обсяг та вартість) за послуги з газопостачання. Жодні додаткові витрати за надання інформації побутовим споживачем не оплачуються.

Правилом для всіх постачальників газу в Україні має стати прозора пропозиція споживачам річних тарифних планів. Щоб люди могли зафіксувати ціну газу для себе на весь рік у той період, коли вона найнижча. Таким чином споживачі будуть захищені від надрізких сезонних цінових коливань.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини