Популярність тритикале на Чернігівщині зростає
Виведений селекціонерами гібрид жита і пшениці, який має назву тритикале, в умовах кліматичних змін набуває все більшої популярності серед сільгоспвиробників Чернігівщини. Про це повідомив старший науковий співробітник Носівської селекційно-дослідної станції Віталій Москалець.

Віталій Москалець зі своїм тритикале
"Торік попит на насіння тритикале перевищив пропозицію. В поточному році, я думаю, його підберуть з-під мітли. Авторитет цієї культури ріс поступово, та особливо підвищився, коли почалися кліматичні зміни. Тому що в сильні морози пшениця гинула, а тритикале стояло. Зараз рекламу цій культурі створюють люди, які її вирощували, - сказав науковець.
Він розповів, що зростання попиту на гібрид зумовлене низкою його переваг: високими морозо- та посухостійкістю, врожайністю, стійкістю до хвороб та якісними показниками. Зокрема, сорт Славетне, виведений на Носівській СДС, на вузлі кущіння витримує мінус 19,5 градусів морозу. Досягти цього селекціонерам, і, передусім В. Москальцю, вдалося схрещенням багатьох стійких до суворих зим сортів жита і пшениці, проведенням низки експериментів, зокрема, зі строками висіву насіння. В результаті з’явився не лише морозостійкий, а й невибагливий до родючості ґрунтів сорт із врожайністю 80-93 ц/га. На бідних чернігівських землях, без особливого підживлення, Славетне дає по 40-60 центнерів зерна з гектара.
Цього року в дослідному господарстві Носівської СДС озиме тритикале вперше збирали з 50 гектарів - площі у 10 разів більшої, ніж у попередні роки. Розширили посіви задля задоволення попиту аграріїв на насіння.
В Україну тритикале потрапило у 60-х роках минулого століття, проте й досі не набуло належного поширення. У нас його висівають утричі менше, ніж у Білорусі, і вшестеро, ніж у Польщі. Фахівці зазначають, що через незнання переваг тритикале українські сільгоспвиробники багато втрачають. Зі слів В. Москальця, зерно тритикале використовується, переважно, у кормовій та спиртовій галузях. Для хлібопекарської промисловості його борошно не дуже підходить. Але випечений за спеціальним рецептом хліб із тритикале дуже корисний для діабетиків.
Наталія Потапчук
Останні новини Чернігівщини
Наша артилерія насипає! 11:40
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:38
Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.
Виплати, які з 1 липня 2025 року здійснюватиме Пенсійний фонд України 10:41
Із 1 липня 2025 року Пенсійний фонд України отримав повноваження щодо виплати 39 видів державних соціальних допомог, соціальних стипендій, які раніше призначалися та виплачувалися органами соціального захисту населення.
На Чернігівщині суд виніс вирок організатору злочинної групи крадіїв, яка викрала майна на 1,4 млн грн 10:10
Розглянувши матеріали кримінального провадження щодо організатора злочинної групи, яка спеціалізувалася на крадіжках у великих та особливо великих розмірах, Чернігівський районний суд призначив зловмиснику покарання у вигляді 7 років і 1 місяця позбавлення волі з конфіскацією майна.
Фахівці з психологічної допомоги опановують сучасні методики роботи з психотравмою в умовах війни 09:28
В обласному центрі стартував спеціалізований тренінг «Нейропсихологічна десенсибілізація у роботі з травмою війни» для фахівців з психологічної допомоги (психологів, психотерапевтів).