Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 07:00:32

На Чернігівщині видано 431 "теплий кредит" на суму більше 20 мільйонів гривень

14.06.2019   09:43Агенцiя

В області діє Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів області на 2018-2020 роки. На виконання заходів зазначеної Програми з обласного бюджету цьогоріч виділено мільйон гривень.

Наразі на Чернігівщині видано 431 кредит на 20,1 мільйона гривень. З обласного бюджету відшкодовано 151,5 тисячі гривень.

Крім того, у Чернігові діє Програма відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді міста на 2016-2019 роки. Відтак, для відшкодування частини тіла по кредитам, отриманими ОСББ у 2019 році, в міському бюджеті передбачено мільйон гривень. Двом ОСББ відшкодовано 37,4 тисячі гривень.

В Україні за час роботи програми «теплих кредитів» нею скористалися майже 600 тисяч родин. Паралельно працює 140 муніципальних програм, що забезпечують від 10% до 30% співфінансування енергозберігаючих заходів, а також програма IQЕnergy, яку фінансує Європейський банк реконструкції і розвитку. Її учасники можуть отримати компенсацію 35% вартості товарів і матеріалів, які вони використовували для утеплення і модернізації житла.

— Такі програми — важлива складова боротьби за оптимізацію енерговитрат. Але системний підхід до вирішення цього питання вони не забезпечують. У результаті держава не може оцінити економію, отриману на виході. Запуск роботи Фонду енергоефективності забезпечить зовсім інший рівень здійснення енергомодернізації житла. Він є ключовим інструментом для успішної реалізації реформи енергоефективності в країні, — зазначив Віцепрем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Фонд надаватиме не тільки кошти, а й технічні рішення для тепломодернізації. Програма «теплі кредити» поряд з дрібнішими проектами підтримуватиме приватний сектор, а клієнтами Фонду енергоефективності, що охопить масштабні проекти теплової модернізації, стануть ОСББ. Для 15 з них уже стартували пілотні проекти, які дозволять протестувати процедури для всіх учасників процесу: Фонду, банків і ОСББ. Їх загальне фінансування становить близько 40 мільйонів гривень. У перспективі Фонд зможе обробляти від трьох тисяч заявок на рік і навіть більше.

Фонд не тільки фінансуватиме, надаватиме технічні рішення і підтримуватиме їх впровадження, а й моніторитиме подальше споживання енергії в будинках.

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.