Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:24:00

У Чернігові плату за вивіз сміття змінюють через подорожчання складових

28.05.2019   14:21Агенцiя

У Чернігові збільшиться тариф на окремі послуги з поводження з побутовими відходами. Таке рішення ухвалив виконком міської ради 28 травня з метою приведення тарифів до розміру економічно обґрунтованих витрат. Рішення набере чинності з 1 липня 2019 року.

Здорожчання електроенергії та енергоносіїв, збільшення зарплат працівників - саме з цих причин комунальне підприємство «АТП-2528» змушене збільшити тариф на вивезення та знешкодження сміття. Так, у порівнянні з 2018 роком вартість паливно-матеріальних матеріалів зросла на 26,8%, тарифи на електроенергію – на 13%. Приміром, ціна на скраплений газ зросла з 10,33 грн/л у 2018 році до 11,08 грн/л, на дизпалива - з 21,66 грн/л до 22,37 грн/л. Крім того, мінімальна заробітна плата зросла з 3723 (у 2018 році) до 4173 грн. Також збільшуються ціни на запчастини, деталі, вузли та агрегати до автотранспорту і спецтехніки підприємства.

Через те, що тарифи на послуги менші, ніж фактичні витрати підприємства, АТП-2528 за 1 квартал 2019 року отримало збитки на рівні 900 тис грн.

Окрім того, КП «АТП-2528» має проблеми із технікою для вивезення сміття. Більшість сміттєвозів відпрацювали по 5 і більше термінів експлуатації. Підприємство не може самостійно закупати нову техніку, тому це доводиться робити за рахунок коштів міського бюджету. Так, минулого року місто придбало власним коштом 4 нових сміттєвози, таким чином, замінено 4 з 39 авто.

За розрахунками, наданими КП «АТП-2528», тариф на вивезення сміття у Чернігові навіть після підвищення буде нижче середнього по містах України.

«Зрозуміло, що підняття тарифів не викликає у мене задоволення. Але я бачу фінансовий стан підприємств сфери ЖК, бачу, що вони скоро залишаться взагалі без працівників, адже на пропоновані там зарплати молодь працювати не піде. І це при тому, що за останні три роки зарплата у сфері ЖКГ Чернігова зросла майже вдвічі: з 2,5-3 тисяч гривень до 5-5,5 тисяч. Тому прийняття рішень про перерахунок тарифів дозволить підприємствам виходити на ринок праці з більш-менш нормальними зарплатами. І працювати не у збиток», - наголосив міський голова Владислав Атрошенко.

 Відповідно до сьогоднішнього рішення виконкому, вартість вивезення 1 кубічного метра сміття становитиме: 74,82 грн для населення, 84,54 грн для бюджетних організацій та 110,7 для інших споживачів. Розрахункова норма накопичення сміття мешканцем багатоповерхівки - 2,075 м3 на рік. Окрім того, у складі тарифу залишається плата за знешкодження відходів, тобто послуги полігону твердих побутових відходів - 3,24 грн, а також 1,88 грн за вивіз та утилізацію великогабаритного сміття з однієї людини.

Сумарно платіж за вивезення сміття на місяць з людини, яка живе в багатоповерхівці, становитиме 18,05 грн, з мешканця приватного сектору - 19,06 грн.

До речі, КП "АТП-2528", надаючи ці послуги населенню навіть за новими тарифами, отримуватиме фактично нульовий прибуток. Адже рентабельність послуги з вивезення твердих побутових відходів для населення – 0,02%. інформує прес-служба Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини