Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:24:00

В травні ціна газу для мешканців Чернігівщини знизиться на 24 копійки

21.05.2019   10:36Агенцiя

Ціна газу для жителів Чернігівської області в травні складатиме 8 309,33 за тис куб.м, а в червні - 8 689,40 за тис куб.м. Підставою для таких змін стало запровадження нових тарифів на транспортування газу магістральними газопроводами для «дочки» НАК Нафтогазу - АТ Укртрансгаз, а також коливання оптової ціни Нафтогазу.

Про це під час прес-конференції в Чернігові повідомив директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

З травня побутові споживачі газу в залежності від регіону сплачуватимуть різну ціну за енергоносій. Нещодавно НКРЕКП прийняло рішення запровадити для АТ Укртрансгаз тимчасові тарифи на послуги транспортування природного газу для внутрішніх точок входу і точок виходу. Дотепер для цієї компанії діяли різні тарифи по областях, що дозволяло тримати ціну газу для побутових потреб на одному рівні по всій Україні. Втім зараз транспортувальники почнуть отримувати за свої послуги фіксовану оплату, так званий «тариф для точки виходу з фізичним розташуванням до прямих споживачів». Іншими словами, це буде своєрідна абонплата за доставку газу магістральними газопроводами. З кожного оплаченого побутовими споживачами кубометра на рахунок компанії надходитиме 19 коп.

В залежності від коливань оптової ціни газу від державного монопольного постачальника НАК «Нафтогаз України», з урахуванням його торговельної націнки, кінцева ціна для населення буде змінюватися щомісяця. Зокрема в травні НАК продаватиме місцевим постачальникам газ для побутових потреб по ціні 7 188,00 грн. за тис куб.м з ПДВ, а з 1 червня - по 7 558,80 грн за тис куб.м з ПДВ.

Враховуючі зміну зазначених складових, ціна газу для мешканців Чернігівської області із 1 травня складає 8 309,33 за тис куб.м, а в червні - 8 689,40 за тис куб.м.

На думку «Чернігівгаз Збуту», це створить додаткові труднощі з перерахунками обсягів споживання. Адже чимала частина клієнтів щомісяця звертається з цим питанням до газової компанії.

«Так, в травні 2019 року кубометр газу для мешканців Чернігівської області коштуватиме 8,31 грн, тобто здешевшає на 24 коп. Натомість в червні споживачам вже доведеться викласти за куб на 38 коп більше, а саме 8,69 грн, - поінформував директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста. – У разі несвоєчасної передачі споживачем показань лічильника газу, виникає різниця між фактичним споживанням і розрахунковими нарахуваннями, які проводяться за відсутності показань. Що в свою чергу ускладнить проведення перерахунків».

Натомість інші тарифні складові ціни газу не змінилися. На рахунку «Чернігівгаз Збуту», згідно Постанови КМУ № 867 від 19.10.2018 р., залишатиметься не більше 2,5% від вартості газу - це максимально дозволена торговельна націнка. Частка Оператора ГРМ «Чернігівгазу» становитиме ті ж самі 75 коп з одного розподіленого кубометра. На сьогодні кожен клієнт «Чернігівгаз Збуту» отримує інформацію про всі складові ціни газу в рахунках за газ.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини