Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:38:33

Газові борги мешканців Чернігівщини перевищили 540 млн. грн.

02.02.2019   12:05Агенцiя

Станом на 1 січня 2019 року побутові споживачі газу, клієнти «Чернігівгаз Збуту», заборгували за спожитий природний газ понад 540 млн грн.


Заборгованість існує у 79% домогосподарств. Неплатежі пов`язані із зростанням вартості газу разом із зменшенням кількості субсидентів серед клієнтів компанії. Про це на пресс-конференції повідомив журналістам директор ТОВ "Чернігівгаз Збут" Іван Луста.

Накопичення неплатежів напряму пов`язані зі скороченням кількості субсидентів. Наразі державну компенсацію отримують 126 тис сімей регіону, що на 40% (або 86 тис) менше аніж минулого опалювального сезону. Склалась ситуація, коли зростання ціни газу для населення співпало із впровадженням жорсткіших правил отримання держдопомоги. Натомість матеріальний стан клієнтів компанії не покращився. Серед іншого, через зменшення соцнормативів при нарахуванні субсидій до 4,5 куб. м газу на 1 кв. м опалювальної площі, споживачі перевищують наданий обсяг держдопомоги, та мають сплачувати більше.

В компанії застерігають, що з січня кількість боржників може ще збільшитися. Для нових субсидентів, хто почав оформлювати і отримувати допомогу в 2019 році, змінено порядок її отримання. Бюджетні кошти субсидій на особові рахунки споживачів зараховує Ощадбанк. Нова система розрахунків може привести до затримки із нарахуваннями.

«У разі затримки надходжень бюджетних коштів, на особових рахунках клієнтів-субсидентів з`явиться борг. Хочемо заспокоїти споживачів. Це технічна сума, яка буде закрита відразу після нарахування Ощадбанком субсидії. І на цю суму пеня не нараховуватиметься», - повідомив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста. – А для клієнтів, які оформили субсидію до нового року, механізм нарахувань не зміниться».
 
Високий рівень боргів побутових споживачів блокує розрахунки по всім учасникам ринку газу. «Чернігівгаз Збут», як постачальник газу для населення зі спецобов’язками, не може вчасно розрахуватися за поставлений газ. Відповідно до постанови КМУ №867, умовою гарантованих поставок газу населенню є недопущення росту заборгованості збутівської компанії перед НАК «Нафтогазом».

Для забезпечення безперебійного газопостачання, «Чернігівгаз Збут» закликає клієнтів вчасно і в повній мірі сплачувати рахунки. В іншому випадку боржникам припинятимуть постачання газу.
 
«До злісних боржників компанія буде змушена застосовувати крайню міру - припиняти газопостачання. Перший крок – це письмове попередження. В минулому році було надіслано 34 тис таких повідомлень. Тому ми радимо клієнтам звертатися за субсидією, а у разі наявного боргу - до постачальника газу за реструктуризацією», - розповідає Іван Луста.

Окрім того, «Чернігівгаз Збут» попереджає, що з 1 травня споживачам нараховуватимуть пеню за прострочені платежі. З цієї дати набирають чинності зміни до закону України «Про житлово-комунальні послуги», якими передбачена сплата пені. Згідно закону, її розмір становитиме 0,01% від суми боргу за кожен прострочений день. Разом з тим, пеня не може перевищувати розмір боргу і не стосуватиметься боргів попередніх періодів.
 

ТОВ «Чернігівгаз Збут»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини