Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:39:26

72% споживачів газу Чернігівщини мають борги

24.09.2018   11:08Агенцiя

В Чернігівській області склалася критична ситуація з розрахунками споживачів за використаний природний газ. Борги на цей момент мають близько 72% клієнтів «Чернігівгаз Збуту».

Незадовільна платіжна дисципліна ставить під загрозу стабільне забезпечення газом споживачів регіону.

На сьогодні злісних неплатників, що заборгували за газ 10 тис грн. і більше, в Чернігівській області вже 846 осіб, від 1 до 5 тис грн – майже 23 тис, до 1 тис грн. – більше 331 тис. Загальна сума боргу побутових споживачів складає майже 276 млн грн, що на 123 млн грн. або у 1,8 разів більше, порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Ріст заборгованостей змушує «Чернігівгаз Збут» ініціювати припинення газопостачання домоволодінь, а також звертатися до суду. Від початку року на порушників платіжної дисципліни відкрито 110 судових справ, на загальну суму понад 1 млн грн.

Впродовж року компанія надіслала майже 25 тис повідомлень про заборгованість. Разом з цим постачальник щомісяця надавав оператору ГРМ (ПАТ «Чернігівгаз») доручення на відключення газу боржникам. В результаті цих заходів за період січень-вересень від газопостачання було відключено 2451 домогосподарство. В компанії зазначають, що лише своєчасне погашення боргів або звернення за реструктуризацією, допоможе споживачу уникнути відключення газу.

«Наші фахівці активно ведуть перемовини з боржниками. Пояснюють, як можна погасити боргові зобов`язання, щоб попередити відключення. Адже ця міра, окрім необхідності погасити основний борг, тягне за собою донарахування оплати послуги відключення та підключення. В залежності яким способом було перекрито газ, суми коливаються від 100 до 10-15 тис грн.», - зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

Багатомільйонні борги перешкоджають стабільній роботі постачальника газу. Крім того, через дефіцит обігових коштів «Чернігівгаз Збут» не в змозі вчасно розрахуватися з іншими учасниками газового ринку.

«Борги споживачів безпосередньо впливають на своєчасні розрахунки з «Нафтогазом», що дає головному монополісту поле для безпідставних звинувачень газзбутівських компанії в різних маніпуляціях. А облгази, недоотримуючи свою частку коштів, не в змозі в повній мірі профінансувати заходи для забезпечення надійної роботи газової системи. Такий стан може призвести до перебоїв з газопостачанням, що особливо критично в опалювальний період», - наголосив Іван Луста.

Додаткові проблеми також створюють несвоєчасні надходження бюджетних відшкодувань поставок газу по пільгам та субсидіям. Взимку цей показник досягав понад 870 млн грн. В літній період, коли суттєво скоротилася кількість субсидіантів, ситуація дещо вирівнялась. Наразі бюджетна заборгованість складає 160,4 млн грн.
 
Через законодавчі зміни в механізмі надання субсидії, а саме щодо боргів, чимало споживачів були позбавлені державної допомоги. Для поновлення виплат в першу чергу потрібно погасити борг, а в подальшому звертати увагу на дотримання соціальних норм споживання і вносити обов`язковий відсоток платежу за послугу з газопостачання.

Починаючи з квітня 2018 року, Уряд тричі подовжував спецобов`язки збутівських компаній і тим самим відтерміновував підвищення ціни на природний газ для побутових потреб. До 1 жовтня ТОВ «Чернігівгаз Збут» залишається основним постачальником енергоресурсу населенню. Інші гравці не поспішають зайняти цю нішу через значні неплатежі та її комерційну непривабливість.

Останні новини Чернігівщини

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини