Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:58:16

Куликівська ОТГ: залучення інвесторів, розвиток економіки та створення комфортних умов для населення

04.07.2018   12:18

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», продовжує розповідати історії становлення та розвитку громад нашої області.

В першу чергу, сподіваємося, ці історії надихнуть на об’єднання тих, хто ще сумнівається або в роздумах. А по-друге, хочемо довести скептикам, що реформа децентралізації дає нове дихання сільським територіям та допомагає їх розвивати.

 

Цього разу мова піде про Куликівську об’єднану громаду, яка була створена у лютому, а вибори відбулися 29 жовтня 2017 року. Про перші успіхи громади читайте далі.

Останні півроку для Куликівської об’єднаної територіальної громади були непростими. Адже після перших виборів у жовтні минулого року потрібно було налагодити адміністративну роботу, визначитися з перспективними напрямками розвитку, написати десятки проектів, розробити план соціально-економічного розвитку, зрозуміти, що можна оптимізувати, а що  почекає…

Молода, але амбітна

Громада об’єднала практично весь Куликівський район, лише село Смолянка увійшло до Олишівської ОТГ. Практично тут спрацював принцип «один район – одна громада». На території проживає майже 16 тисяч населення. Головою виборці обрали Наталію Халімон, яка раніше очолювала район.

«В громаді збережена вся інфраструктура району, територія компактна, гарне транспортне сполучення з обласним центром і столицею держави. Це той випадок, коли перетворення району на ОТГ спрацювало в плюс і підсилює її», - таку характеристику об’єднанню дають експерти Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Починаючи з 2018 року, громада перейшла на прямі відносини з державним бюджетом. За словами Лариси Авжи, начальника фінансового відділу Куликівської селищної ради, суттєвого збільшення доходів не відбулося. «У 2018 році маємо отримати власних надходжень п’ятдесят мільйонів гривень: 50% - це ПДФО, решта - місцеві податки і збори. Основна частка місцевих податків - це надходження від оренди землі.  І ця цифра збільшилася. Станом на 1 травня цього року ми вже отримали більше п’яти мільйонів гривень цього податку», - розповідає пані Авжи.

Серед пріоритетів 2018 року – реконструкція вуличного освітлення, водопостачання та водовідведення, ремонт доріг, благоустрій територій.  На всі ці напрямки вже подані проекти до обласної державної адміністрації. Найближчим часом громада має отримати державну субвенцію на розвиток інфраструктури ОТГ у розмірі 7 млн. 816 тис. грн.

Взагалі, Куликівська громада має намір розвиватися у всіх сферах гармонійно та приділяти увагу і старим, і малим. Але серед основних напрямків виділяє розвиток економіки та залучення інвестицій. І це при тому, що на території громади працюють два потужні сільськогосподарські підприємства. «Наразі найголовніше завдання для громади - навчитися заробляти додаткові кошти. Тільки тоді, коли громада навчиться сама заробляти гроші, почнуться зміни», - підкреслює Наталія Халімон, Куликівський селищний голова. На її думку на території не вистачає міні цеху макаронних виробів, міні-пекарні, птахоферми. А борошно для виробників вже може постачати місцева мукомельня. Підприємці могли постачати продукти у школи, садочки, лікарні. У них був би стабільний прибуток і гроші б залишалися у громаді. Тобто існував би «замкнений цикл» виробництва.

Сьогодні в Куликівській  ОТГ виготовляють власними силами автобусні зупинки. Собівартість однієї зупинки складає шість тисяч гривень, тоді як вартість готовою більша щонайменше у чотири рази. «Вже виготовлено 10 зупинок  для потреб громади. Це дає можливість економити кошти, а в перспективі і заробляти їх. Місцеві підприємці виготовляють дитячі майданчики. Для порівняння - собівартість одного майданчика - 10-12 тис грн, придбати готовий пропонують за 40 тис грн», - розповідає Наталія Халімон.

За словами Віктора Труша, керівника ФГ «Колос», депутата обласної ради та надійного партнера Куликівської громади, важливо створювати робочі місця. Він розповідає, що під час зустрічей із жителями сіл визначають якого бізнесу не вистачає на їх територіях. Так у Ковчині з’явилися перукар і швачка, у селі Горбове – перукар і манікюрниця. Ще в одному селі виявили бажання відкрити птахофабрику.

«Громада готова підтримати будь-які ініціативи, які сприятимуть розвитку її спроможності та створенню комфортних умов для жителів», - підкреслює Наталія Халімон.

Японські інвестиції, перемога комунальників та співпраця з U-LEAD

Розробкою стратегічного плану розвитку тут займаються свідомо і завзято. Так само як і з написанням проектів. У громаді переконані, що кількість проектів переходить в якість, а тому подають заявки у всі відомі фонди та установи. Є ініціативи, реалізацію яких починав район. А завершує і доводить до ладу громада.

Минулого року куликівська школа взяла участь у конкурсі японського посольства. «За рахунок грантових коштів зробили ремонт даху, замінили вікна та двері, виконали термомодернізацію приміщення початкової школи. Представники посольства приїздили двічі, перевіряли, фотографували. Я тоді ще була головою районної ради, давала гарантії. Ми для цього проекту і громадську організацію залучили, і інвесторів. В результаті отримали проект на 70 тисяч доларів плюс співфінансування громади», - розповідає Наталія Халімон. Цей проект став поштовхом і до ще одного проекту – приміщення старших класів цієї школи відремонтує громада власним коштом.

Також вдалося виграти у конкурсі, який проводив Державний фонд регіонального розвитку. Проект «Створення сприятливих умов для самодостатньої діяльності комунального підприємства «Куликівське ВУЖКГ Куликівської селищної ради» загальною вартістю трохи  більше восьми мільйонів отримав підтримку. В результаті придбають спецтехніку для цього підприємства: сміттєвоз, сміттєві контейнери, трактор з причепом, бульдозер, ескаватор/погрузчик, каток, машину-дробилку для подріблення деревини, тракторну косарку, мікроавтобус.

Куликівська громада стала однією із шести громад Чернігівщини, які мають можливість отримати фінансування Програми «U-LEAD з Європою» на модернізацію Центру надання адміністративних послуг. 14 червня експертна група на чолі з регіональним координатором Програми Ольгою Калініченко вперше відвідала Куликівську ОТГ. Під час зустрічі обговорили дорожню карту співпраці Програми “U-LEAD з Європою” та Куликівської ОТГ, обговорили  наміри  та  конкретні заходи щодо участі обох сторін у проекті.  Представники Програми оглянули приміщення, де розміщуватиметься модернізований ЦНАП, познайомилися з фахівцями відділу ЦНАП виконкому селищної ради, вивчили демографічні та географічні особливості Куликівської ОТГ, перевірили відповідність поданої заявки реальному стану справ у громаді. «Співучасть сторін відбуватиметься наступним чином: Куликівська селищна рада надає приміщення та забезпечує його ремонт, відповідно до вимог проекту,  Програма “U-LEAD з Європою” забезпечує  новий ЦНАП меблями, комп’ютерною технікою, ліцензованим програмним забезпеченням, іншим необхідним обладнанням, проводить навчання персоналу ЦНАП. Новий ЦНАП має працювати за принципом єдиного вікна, що в рази має підвищити якість обслуговування громадян і  кардинально змінити ситему надання адміністративних послуг населенню. Розглядається і можливість відкриття віддалених робочих місць ЦНАПу в 4-х селах ОТГ з кількістю населення близько тисячі мешканців», – зазначає Наталія Халімон.

І громада продовжує писати проекти та шукати інвесторів.

На думку депутата обласної ради Арсена Дідура, Куликівська громада на правильному шляху: вони дбають про економічний розвиток та проводять інвентаризацію територій, об’єктів, детально вивчають власні можливості, сильні та слабкі сторони. «Важливо, щоб на території громади був створений сприятливий інвестиційний клімат, щоб працював і розвивався бізнес. Тому що без підприємства, без розвитку економіки у громад немає шансів на успіх. У нас вважають, що проблеми людей має вирішувати держава. Але насправді їх має вирішувати бюджет – це робочі місця, сплата податків. Економіка – це бізнес. Для нього треба створити умови – відремонтувати дороги, зробити комунікації та інфраструктуру, спростити дозвільну систему», - вважає він.

Культура, освіта, спорт та медицина – такі проблемні, такі дорогі гаманцю і серцю

Куликівська об’єднана територіальна громада активно підтримує  розвиток аматорського мистецтва та творчих колективів громади. Як зазначає Наталія Халімон, аматори народної сцени Куликівщини заслуговують на те, щоб їх підтримували: «Якщо люди, стомлені після роботи, маючи господарство та городи, знаходять час прийти у будинок культури на репетиції, а потім ще і з концертами виступати, це потрібно підтримувати, що наша громада і робить».

Громада активно підтримує культурні традиції, які були на її території. У червні пройшов сьомий мандрівний фестиваль «Народні скарби Куликівського краю», який щороку проводиться у іншому населеному пункті громади. У 2018 – творчі колективи Куликівщини приймало село Бакланова Муравейка. До свята мистецтва відремонтували сільській клуб за рахунок громади і звичайно всі витрати на проведення свята ОТГ взяла на себе.

Які зміни відбулися у освітній та медичній сфера ще говорити зарано. Адже освітні та медичні заклади саме зараз перебувають в процесі передачі та переформатування.

«У нас оптимальна мережа освіти. На сьогодні ми не ставимо за мету шукати економію коштів на закритті шкіл», - зазначають у селищній раді. То медична система такого оптимізму не викликає. В першу чергу не вистачає медичних працівників. І щоб бути конкурентною у залученні лікаря на сільські території, громада придбала дві службові квартири. По-друге, вирішили зберегти всю систему ФАПів і ФП. Звичайно, що це потребує мінімум півтора мільйона гривень на утримання із бюджету громади. «Без ФАПу і медсестри залишити село, щоб люди чекали лікаря один раз на тиждень, ми не можемо. У селах проживає населення, в основному, пенсійного віку і медичний працівник має бути. Громада взяла на себе таку відповідальність. Ми збережемо всю медичну мережу», - розповідає Наталія Халімон.

Замість висновків

 «Про наші результати говорити ще зарано. Ми тільки будуємо свою ОТГ. Але я думаю, що порядок ми вже почали наводити. Встановлюємо освітлення, водогін, відновлюємо інфраструктуру», - розповідає Олeксандр Крaвченко, в.о. старости села Дроздівка. За його словами найбільшою проблемою сільських територій є зменшення населення. Молодь їде із села до Чернігова, Києва або за кордон у пошуку роботи, кращого життя. Сьогодні у Дроздівці проживає 712 чоловік, а у 1913 – більше п’яти з половиною тисяч. «Щоб повернути молодь у село в першу чергу потрібна робота, якої у нас в селі практично немає, щоб люди могли заробляти кошти і жити достойно. Для пенсіонерів у нас всі умови. Є і ФАП, і магазини», - зазначає він.

Куликівська громада має всі шанси стати самодостатньою і успішною територією з розвинутою інфраструктурою і реальною економікою. Синергія співпраці місцевого самоврядування з підприємцями, активні та ініціативні громадяни, гарні природні умови – все це є запорукою успіху об’єднання. Звичайно, що зміни не відбуваються за один день, але крок за кроком, проект за проектом відбуватимуться перетворення. І Куликівська громада стане цікавою та конкурентною для молодих фахівців, підприємців та інвесторів. І життя повернеться у модернізовані та відновлені сільські території.

 Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини