Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:54:53

Стратегічний план розвитку для Менської громади

23.11.2017   17:40Агенцiя

22 листопада у місті Мена відбулося чергове засідання робочої групи з розробки стратегії громади. Це вже третє обговорення стратегічного плану розвитку Менської громади до 2024 року.

У заході взяли участь директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик та радник з питань регіонального розвитку Володимир Бойко, голова Менської ради Геннадій Примаков, старости та небайдужі жителі міста і сіл.

За результатами перших двох засідань робочих груп було напрацьовано бачення якою ж має бути Менська громада. В результаті його було прийнято у такому форматі: «Менська ОТГ – громада північного Придесення з успішним підприємництвом, з високотехнологічним агропромисловим виробництвом та розвинутою, нешкідливою для навколишнього середовища промисловістю, сучасною інфраструктурою, з безпечними та комфортними умовами життя і відпочинку, туристичний центр, де живуть здорові соціально активні та гостинні люди, які є патріотами рідного краю».

Як зазначив Володимир Бойко, на третьому засіданні учасниками була проведена важлива робота: «Ми уточнили бачення, виявили причинно-наслідкові зв’язки між проблемами та їх наслідками для життєдіяльності громади. Далі визначимо перелік завдань для громади та сформулюємо цілі. Далі буде збір проектних ідей та написання технічного завдання».

За словами радника в результаті має бути напрацьована стратегія спільно з усією громадою. «Цей документ повинен відображати думку громади, а не експерта. Рівень розуміння, прагнення і цілі, які ставить перед собою сама громада. Стратегічний план розвитку громади до 2024 року не повинен бути ідеальним, він має бути зрозумілим для людей і тільки тоді він буде реальним», - наголосив радник з питань регіонального розвитку.

Серед стратегічних цілей Менська громада визначила ті, які забезпечать комфортне, безпечне та економічно розвинуте середовище для кожного жителя. А саме, створення сприятливих умов для розвитку сучасного аграрного виробництва та переробної промисловості; збереження екологічного середовища та захист здоров`я мешканців; покращення умов життя через підвищення доступності комунальних та соціальних послуг; розвиток соціального капіталу громади; розвиток туризму та просування місцевої історико-культурної спадщини. Звичайно, що в процесі подальшого обговорення можуть з’явитися нові ідеї, які будуть включені в загальний документ.
 
Своєю думкою щодо участі у процесі творення стратегічного документу громади поділилася Наталія Самусь, представник відділу освіти Менської громади: «Це дуже цікаво. Я вперше долучаюся до створення стратегічного плану. Дуже рада, що можу висловити свою думку з приводу розвитку нашої громади і запропонувати своє бачення. Сподіваюся, що наша спільнота буде кріпка, сильна і стане ще кращою».

На думку Романа Боюна, старости старостинського округу Блистова, жителі громади мають більш активно брати участь у житті громад. Це складно, адже люди більше звикли до пасивного сприйняття змін і постійного невдоволення. «Блистова бере активну участь у розробці стратегії розвитку. Проводимо анкетування серед мешканців. Доводиться багато працювати з кожним, щоб подолати байдужість до суспільного життя. Адже не лише тридцять чоловік робочої групи живуть у Менській громаді», - розповів староста.
У грудні відбудеться четверте засідання робочої групи із розробки стратегічного плану розвитку Менської громади на 2018-2024 роки. Після того, як стратегічний план стане документом, його винесуть на громадське обговорення і після відповідних правок та зауважень буде винесений на сесію.

Нагадаємо, що розробка стратегій розвитку об’єднаних територіальних громад відбувається в рамках програмної діяльності Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки програми «U-LEAD з Європою», спільно з органами місцевого самоврядування.

Оксана Стельмах, радник з питань комунікацій  Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини