Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 04:40:17

Клієнти ПАТ "Чернігівгаз" можуть розрахувати споживання газу в трьох одиницях енергії

01.06.2017   11:04Агенцiя

Розрахувати споживання газу можна самостійно за відомими формулами ПАТ "Чернігівгаз" оприлюднило інформацію про маршрути переміщення газу споживачам Чернігівської області, а також середньозважену теплоту згоряння по кожному з маршрутів.

З допомогою цих даних клієнти компанії зможуть самостійно розрахувати споживання газу в трьох енергетичних одиницях: кіловат-годинах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) і мегаджоулях (МДж), передає прес-служба компанії.

Згідно з постановою НКРЕКП №84 від 26 січня 2017 року "Про затвердження змін до деяких постанов НКРЕКП про введення на ринку природного газу використання одиниць енергії", в травні для розрахунку спожитого газу ПАТ "Чернігівгаз" ввело використання енергетичних одиниць.

Такі дані для споживачів мають тільки інформаційний характер, а розрахунок спожитого газу буде надалі проводитися за спожиті кубометри. Однак, маючи інформацію про теплотворных властивості газу, споживач зможе порівняти його використання з іншими видами енергоресурсів і вибрати для себе більш економний. Наприклад, якщо порівнювати вартість опалення будинку розміром 100 кв. м газовим і електричним котлами з однаковою потужністю 10 кВт/год., то за опалювальний сезон газ для споживача буде коштувати близько 13,5 тис. гривень, тоді як електрика вдвічі більше - понад 29,8 тис. гривень.

"Застосування енергоодиниць дозволить споживачам більш ефективно використовувати сам енергоресурс. Адже, до цього часу обсяг газу визначався тільки в кубометрах, хоча при його використанні для споживача важливі теплотворні властивості газу. Тепер, маючи такі дані, наші клієнти зможуть отримати більш прозорий аналіз ефективності використання ресурсу, порівняно з іншими видами палива", - пояснив технічний директор "Чернігівгазу" Віталій Черчович.

У компанії також повідомили, що перерахунок газу з кубометрів в одиниці енергії не вимагає від споживача додаткових витрат або встановлення будь-яких приладів. Використовуючи просту формулу Vc ? Нсз = E вони можуть самостійно розрахувати обсяг спожитого газу в одиницях енергії. В ній E - обсяг (кількість) енергії газу, кВт год. Vc - об'єм газу, зведеного до стандартних умов, м3. Нсз - середньозважене значення вищої теплоти згоряння газу, кВт год/м3. Спочатку обсяг газу, зафіксований лічильником, зводиться до стандартних умов шляхом множення на відповідний коефіцієнт.
Інформацію про застосування коефіцієнта для розрахункового періоду можна отримати на сайті компанії в розділі "Коефіцієнти приведення". А застосування існуючого показника вищої теплоти згоряння, розміщеного на сайті в розділі "Якість газу" дозволить обчислити обсяг енергії. Крім того, узагальнені дані за середньозваженою теплоті згоряння, маршрутами переміщення газу по області та коефіцієнти приведення компанія передає постачальнику газу з спецобязательствами, який в свою чергу розміщує відповідні дані в платіжних документах споживачів.

Більш детально з новою інформацією споживачі можуть ознайомитися на сайті газорозподільної компанії ПАТ "Чернігівгаз" cn.104.ua у розділах "Наші послуги" та "Інформація для клієнтів".

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.